Kasımpaşa’da Çarşı – Kütüphane Projesi

İstanbul Haliç Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü 4.sınıf öğrencisi Özge Küskü'nün 2017-2018 güz döneminde Yrd.Doç.Dr. Tuğba Erdil Polat yürütücülüğünde hazırladığı Çarşı-Kütüphane projesi.

Hasköy Kültürel Değerlere Saygılı Düzenleme Projesi

Arsamızın bulunduğu Kasımpaşa, konum olarak İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde yer alan tarihi bir semttir. Kullanılan arsa üzerinde şu anda Medina Turgul DDB Grubu tarafından restore edilmiş olup halihazırda reklam ajansı olarak kullanılan tarihi bir tuz ambarı bulunmaktadır. Tuz ambarının solunda sıra sıra dizilmiş yıkılmaya yüz tutmuş eski binalar bulunurken, sağ tarafında ise haliç tersanesi yer almaktadır. 12213 m2 alana sahip olan bu arsanın üç tarafı da yolla çevrilidir ve konum olarak ulaşıma elverişli bir noktadadır.

-Yapı Formunu Oluşturan Etkenler ve Tasarım Süreci;

Tasarım sürecinde öncelikle, semtin yeşil alana olan ihtiyacı, ulaşım ağları ve konum itibarıyla arsa üzerinde tarihi yapı barındırması sebebiyle kültürel değeri koruma göz önüne alınmıştır. Tasarımda engellilere uygun %5 eğimde rampa sistemi kullanılarak hem engelsiz sosyal alan oluşturulmuş hem de arsada bulunan eğim problemi ortadan kaldırılmıştır.

Projede yıkılmaya yüz tutmuş binaların bulunduğu noktaya çarşı yapılırken sağında bulunan tuz ambarının içerisi ise restore edilip aslı korunarak kütüphane ve sinema tasarlanmıştır.

Rampa sistemiyle çarşıya gelen ziyaretçilere farklı bir alışveriş deneyimi yaşatarak yaklaşık 10 mt yüksekliğinde olan tuz ambarına 4 mt kotundan rampayla girişi sağlayarak çarşı ve kütüphane arasında bağlantı kurmuş olduk. İnsanların rampa üzerinde ilerlerken alışverişlerini yapabilmeleri, yaptıktan sonra tuz ambarına rampayla inerek hem tarihi bir deneyim kazandırmış, hem de kütüphanemizde kitap okuyup aynı zamanda insanlara sinema keyfi yaşatmış oluyoruz.

Çarşıya 3 farklı noktada giriş sağlanmıştır. Köprü üzerinde tasarlanmış olan dükkanlara rampayla ulaşım yerden 3 mt yükseklikten başlamaktadır. Alt kısımda kalan o 3 mt yükseklikte yeşil alan ve oturma alanları oluşturularak semtin yeşil alan-park alanı ihtiyacı giderilmiştir. Park alanı üzerinde bulunan köprünün yeşil alanda oturan insanları gölgesinde bırakarak boğma hissine karşın rampa üzerinde belli aralıklarda galeri boşlukları bırakıp aşağıya ışık vurmasını sağlayarak daha ferah bir alan sağlamıştır.

-Yapısal Özellikleri;

Köprü-rampa yapısında çelik sistem uygulanırken, üzerinde konumlandırılan çarşıda dükkanlar prefabrik yapıda ayarlanmıştır.

Konsept (concept);

-IRGANDI KÖPRÜSÜ
Bursa kentinde yer alan, zanaatçıların geleneksel el sanatlarını icra ettiği bu köprü1442 yılında inşa edildi. Bu köprünün en temel özelliği Dünya üzerinde bulunan dört arastalı köprüden biri olmasıdır. Irgandı Köprüsü aynı zamanda Osmangazi ve Yıldırım ilçelerini birbirine bağlamaktadır. Bende bundan esinlenerek üzerinde geleneksel el sanatlarını da barındıran dükkanların bulunduğu köprü sistemini rampaya uyarlayarak çarşıdan, tarihi tuz ambarına geçişi sağlamış oldum. 

Etiketler

2 yorum

  • lenalee-lee says:

    Arkitera bu tarz projeleri yayınlamak için seçerken ne gibi bir kriter uyguluyor ki acaba?

  • ozum-itez1 says:

    @özge: Arkitera.com’a gönderilen tüm öğrenci projeleri ve yarışma projeleri (yetersiz sunum veya düşük çözünürlük gibi teknik bir sorunu yoksa) herhangi bir seçim uygulamadan, direkt yayınlanıyor. Bunların dışında tabii haftada 3 kez manşete taşıdığımız, inşaatı tamamlanmış, güncel proje yayınları var. Manşete taşınan bu projeler ise haftalık yayın kurulu toplantılarında alınan kararlara göre yayınlanıyor. Buradan daha fazla bilgi edinebilirsiniz: https://goo.gl/GRQxQJ

Bir yanıt yazın