UNStudio tarafından tasarlanan, Doha metro ağının kırmızı, yeşil ve altın hatları üzerinde yer alan 37 istasyonu içeren ilk etap projesi tamamlandı.
Projenin ilk etabında üretilen 37 istasyonun tümü, UNStudio’nun, Katar Raylısistem Mimarisi Müdürlüğü (Qatar Rail Architecture Department) ile birlikte geliştirdiği, mimari detaylar, kullanılacak malzemeler ve tasarım kurallını içeren Mimari Markalama Rehberi’ne (Architectural Branding Manual) uyarak tasarım ve inşaat yapan altyükleniciler tarafından uygulanmış. Bu kapsamlı rehber sayesinde, raylı sistemin tüm duraklarının mekansal kalite, kimlik ve uygulaması konusunda bir standart oluşturulmuş.
Nüfusunun büyük bir kısmı şahsi araçlar ile seyahat eden kentlilerin bu proje ile, daha etkin ve güvenilir bir ulaşım sistemi olan metro ile seyahat etmesi konusunda özendirilmesi amaçlanıyor. UNStudio’ya göre, Dohalılara aşılanmak istenen bu yeni alışkanlığın başarılı olması için, istasyonların hem kent hem de yaya ölçeğinde yaratacağı yeni deneyimlerin önemi büyük.
Dahası, güçlü bir kimlik tasarımı ile istasyonların, kalabalık yollarda seyahat eden kentliler için her durumda fark edilebilir olmasını sağlayacak, alternatif bir seyahat halinin de mevcut olduğunu hatırlatan odaklar olması da amaçlanmış.
Bölgenin zengin mimari mirasından ilham alarak, modernleşme ve koruma tasavvuru ile oluşturulan görsel dil ile UNStudio, bu istasyonları geçmiş ve gelecek arasına yerleştiriyor. Oluşturulan mimari dil, kervansaray mimarisinin eyvan ve tonoz strüktürleri, geleneksel mimarinin kemerli cepheleri, dhow yelkenlisinin zarif yelkenleri, göçebe çadırlarının gergi sistemleri gibi geleneksel/mekansal unsurların modern bir yorumu olarak rehbere aktarılmış.
Yukarıda bahsedilen mekânsal prensiplerim tümü, bir istiridye gibi, mütevazı bir dış cephe ve aydınlık, sedefli ve zengin bir iç mekan ile bezenmiş. Dış cephelerde, Katar mimari mirasının yekpare ve kuvvetli yanını yansıtırken, iç mekanlarda hareket ve akışkanlık çağrıştıran bir estetik oluşturulmak istenmiş.
Mimari Markalama Rehberi kapsamında hazırlanan geniş katalog ile farklı ihtiyaç ve ölçeğe sahip istasyonların hem bütüncül hem de esnek bir tasarıma sahip olması amaçlanmış. Birbirine bağlı üçgen ünitelerden oluşan biçimler, daha büyük geometrileri, farklı programlar için oluşan işlevleri ve iç mekanı ile dış mekanı bağlamak üzere kullanılmış.
Katar Demiryolları Şirketi’nin yürüttüğü (Qatar Railways Company [RAIL]), Katar Entegre Raylısistem Projesi’nin (Qatar Integrated Railway Project [QIRP]) parçası olan projenin ikinci etabında ise geriye kalan 40 istasyonun inşa edilmesi planlanıyor.