PROJE RAPORU
Proje Diyarbakır İlinde düşünülmüştür. Proje alanının yakın çevresindeki yol akslarından gelecek yayaların kesiştiği bir üst avlu- toplanma mekanı- olarak düşünülmüştür. Proje alanı, çevredeki yol genişlikleri ve mekanlara bakılarak 3 ana bölgeye ayrılmıştır. Çok yoğun, yoğun ve az yoğun. Çok yoğun olan bölgeye sıcak iklimden etkilenmemek ve cami alanının topluma açık kamusal işlevlere imkan verebilmesi için bir yeraltı avlusu ve bu avlunun iki kenarında çok amaçlı mekan ve kafeterya düşünülmüştür. Cami mekanı topoğrafyanın en yüksek ve en az yoğunluktaki bölgesine yerleştirilmiştir.
İbadet alanı avlusu ile birlikte günlük yaşam alanından ayrılmıştır. Caminin planı enine plan şemasının bir devamıdır. Cami formu bir rüzgar kulesi formu ve işlevinden geliştirilmiştir. Cami kütlesinin 3 cephesi yeşil alana açık bant pencere cephelerden oluşur. Kıble duvarındaki mihrab çıkıntısı aynı zamanda cephede taşıyıcı-denge öğesi olarak kullanılmıştır.
Minare Diyarbakır Dört Ayaklı Minare’nin bir yorumudur.
Bu projede ayakkabılık ve kadınların ibadet mekanına kolayca ulaşımı için çözüm geliştirilmeye çalışılmıştır. Ayakkabılıklar parçalı ve giriş -çıkış mekanına dik yerleştirilerek cemaatin parçalara bölünmesi ve bir yere yığılmaması düşünülmüştür. Kadınlar için avlunun bir kenarına rampa ile üst kattaki ibadet mekanına kolayca ulaşım sağlanması düşünülmüştür.