Proje Raporu
KONUM
Proje, Mithatpaşa Caddesi ve İnönü Caddesi arasında yer alan, eğimli olması sebebiyle şehir sakinleri tarafından yeterince kullanılamayan yeşil alanda ve bu yeşil alanı iki tarafından caddelere bağlayan merdivenli sokaklarda yer almaktadır.
Mithatpaşa Caddesi, İzmir Körfezi’nin güneyini boylu boyunca geçen, ortalama olarak deniz seviyesinde ya da birkaç metre üzerinde konumlanan şehrin önemli caddelerinden biridir. İnönü Caddesi ise Mithatpaşa Caddesi’nin güneyinde ona paralel olarak uzanan önemli caddelerden biridir. İki cadde de her iki yanında konut, ticari, sosyal, kültürel donatılara sahip olduğu için cazibe merkezleridir. Bu iki cadde arasındaki yükselti farkı fazla olduğu için, birbirlerine merdivenli sokaklarla ya da dik yokuşlarla bağlanmışlardır. Projenin konumunda iki cadde arası kuş uçuşu mesafe 280 metre iken yükselti farkı 60 metre kadardır.
İki cadde arasında toplu taşıma yoktur. Bazı sokaklardan özel araçlar ve ticari taksiler ile ulaşım sağlanmaktadır. Ancak toplu taşıma ile bir caddeden diğerine gitmek isteyen kişi ilk olarak ya Konak Meydanı’na ya da Fahrettin Altay Meydanı’na gitmek, buralarda aktarma yaparak diğer caddeden geçen toplu taşıma aracını kullanmak zorundadır. Bu yolculuk ortalama yarım saati bulmaktadır. Ancak iki caddeyi bağlayan sokaklar ve merdivenler kullanıldığında yolculuk süresi yaya olarak 5 dakikaya kadar inmektedir. Bu nedenle, yükselti farkına rağmen insanların yaya olarak bu yolları kullandıkları görülmektedir.
Böylece iki cadde arasında trafik ve şehir gürültüsünden uzak, yayaların sıklıkla kullandıkları yollar oluşmaktadır. Bu durum da, konumu sokak kütüphanesi için uygun bir yer yapmaktadır.
KÜTÜPHANE
Teknoloji bilgiye ulaşmayı kolaylaştırıp, çabuklaştırarak insanoğluna çok büyük fayda sağlamıştır. Ancak teknoloji ne sunarsa sunsun, kitabı eline alıp aşina oldukları kağıt, mürekkep kokusundan vazgeçmeyen insanlar vardır. Bozulmayan, pili bitmeyen bilgi kaynakları olan kitap, dergi ve gazeteler insanoğlunun gündelik hayatının vazgeçilmezleridir. Bu nedenle kütüphaneler hem çağdaş hem geleneksel bilgi kaynaklarını barındıran eklektik yerler olmalıdır.
Proje 3 kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısım Mithatpaşa Caddesi’nden girişi olan ve içinde kitaplık, okuma köşeleri ve çalışma alanları barındıran geleneksel kütüphane gibi işleyen merdivenli sokakta yer almaktadır. İkinci kısım çağdaş ile geleneksel kütüphane fikrini birleştiren, hem betondan imal edilmiş içinde dijital kitap bulunduran kabinler hem de ahşap kitap okuma kabinleri bulunduran yeşil alandan oluşmaktadır. Üçüncü kısım ise bu yeşil alandan İnönü Caddesi’ne ulaşmayı sağlayan merdivenlerdir. Bu merdivenler çepeçevre üzerinde teknolojik aletlerimiz ile okutarak belli bir konu hakkında bilgiye ulaşabileceğimiz kodlar bulunan paneller ile örtülüdür.
BOŞLUK
Proje sınırları içinde yer alan iki merdivenli sokak yalnızca ulaşım sağlamak için yapılmış, tasarlanmamış, engelliler için gerekli önlemler alınmamış yerlerdir. Öneri proje ile kuzeydeki merdiven saksılar, sosyalleşme ortamı yaratacak çim alanlar, yeşil duvarlar, engelliler için ulaşım sağlayacak platformla geleneksel bir kütüphane gibi işleyecek şekilde tasarlanmıştır. Güneydeki merdiven de yine saksılar, oturma alanları, engelli platformuyla dijital bir kütüphane gibi tasarlanmıştır. Proje sınırları içindeki yeşil alan yalnızca ağaçların olduğu, eğimli olduğu için insanların yanından ya da ortasında yer alan merdivenden geçip gitmek dışında deneyimleyemediği, kullanamadığı, çöplerini attığı atıl durumda olan bir yerdir. Ancak öneri proje ile bu alan teraslandırma yapılarak, mevcutta yeşil alanın ortasından geçen tek bir merdiven kaldırılıp yerine bu teraslar arasında küçük küçük pek çok merdiven önerilerek şehir sakinlerinin bu alanı en üst düzeyde kullanabilmeleri sağlanmıştır. Alan yapılan tek kişilik kabinlerle ağaçların altında sessiz sakin okuma alanı olarak tasarlanmıştır.