Katılımcı (1Z Mimarlık), Kamu Binaları Tasarımı Fikir Yarışması

MİMARİ RAPOR

Başlangıç ilkesi olarak iç avlu yerine dış avlu oluşumu tercih edilerek, en etkili mekan anlayışı olan iç avluya; ”fazla korumalı çevre” olduğundan yerine kamusal alanlarla daha büyük ölçeklerle bütünleşebilmesi için bu projede dördüncü yüzü şehir istikametlerinin kavradığı ”dış avlular sistemi” ön görülmüştür.

Böylelikle içe dönük bir avlu yerine şehirle daha çok ve altı ayrı yüzeyle bütünleşebilen ”dış avlular sistemi”; Bigadiç ilçesinde bulunan yüksek teknolojik zengin yeraltı kaynağımız BOR madeninin altıgen ve üçgenlerden oluşan kristal yapısı ve aynı zamanda rastlanan geleneksel biçimlerimizden olan altıgen, tasarımı şekillendirmiş ve her bir üçer yüzeyden oluşan altıgene ait yüzeylerin oluşturduğu altı ayrı ”dış avlu sistemi” şehirle daha dinamik ilişki kurması için seçilmiştir. Bodrum ve çatı makina dairesiyle birlikte 7 kattan oluşan Bigadiç Belediye Hizmet Binası Fikir Projesi yukarı doğru her iki katta bir geri çekilerek kristal bir yapı oluşturmaktadır.
Projemizdeki altıgen planın köşegenlerini 10 metre şeritlerle birleştirip ve zemin katta çok amaçlı salonun üstüne gelen kolu bırakarak 5 koldan yükselen ”ışınsal” yapının kademeli olarak geriye doğru çekilmesi yapının kristalize edilmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda bu antik mastaba formu bölgedeki Bizans KALE kalıntılarına gönderme niteliği taşıma amaçlıdır.

Sürdürülebilir şartlarda bir yapı oluşturabilmek için her mekana doğal ışık, doğal hava, doğal iklimlendirme sağlanmış ve yapının taşıyıcı sistemi yangına karşı beton sarılmış çelik taşıyıcı sistem olarak seçilmiş, cephenin eğik ve dik yüzeyleri mesh ile kaplanmış olup, cephe ile mesh arası (bölgenin sembollerinden LALE bitkisi ağırlıklı) yeşillendirilip ve gün ışığı yönüne göre yoğunluğu değişecek şekilde altıgen ve üçgen biçimlerde yırtılarak, hem güneş kontrol hem iklimlendirme hem de doğal hava akımı sağlanmıştır. Mesh ile oluşturulan bu dış kabuk, çokgen çadır formuyla bölgedeki YÖRÜK varlığına da gönderme niteliğindedir. 

Balıkesir-Uşak karayolu solunda kalan arsanın içine yerleşen hexagonal yapı Belediye Caddesi ile 1 Temmuz Caddesi köşesinden ve arsanın en yüksek yerinden belediye ana girişini kabul ederek her iki cadde imkanlarını kullanmış ve karayoluna da yüzvermiştir. Belediye Caddesi üzerine koyulan toplu ulaşım durağı da başkanlık ve belediye girişine kolaylık sağlamıştır. Arazinin en düşük kotu olan Mayıs Sokak ile Erek Sokak’ın köşesinde otopark girişi yapılarak rampa eğimi %5 tutulmuştur. Erek Sokak’tan ise 500 kişilik çok amaçlı salon girişi bu sokağı canlı tutacaktır. 1 Temmuz Caddesi üzerindeki Sosyal ve Kültürel Tesis ve yine Belediye Caddesi ile Mayıs Sokak köşesindeki başkanlık girişi ile açık kokteyl alanı şehrin diğer yönünü canlandıracaktır.

Yine sürdürülebilirlik ilkelerine göre çatılardan toplanan su rezervuarlarda kullanılacaktır. Isıtma ve soğutma Fan-coil üniteler ile sağlanacak olup ve ayrıca çatıya yerleştirilen güneş enerjisi panelleri ile elektrik üretimi sağlanacaktır.

Etiketler

Bir yanıt yazın