PROJE RAPORU
Proje alanı toplu taşıma istasyonlarının yakın olduğu bölge ile büyük meydan arasında yer almaktadır. Bu ilişkinin daha da güçlendirilmesi amaçlanmıştır. Yatayda oluşturulan yaya aksı bu mevcut aks ile bir noktada düğüm yaparak projenin kendi merkezini tariflemesi amaçlanmıştır. Bu merkezde anıtsal simge olan minare ile mekanı daha tanımlı hale getirilmiştir. Yeni oluşturulan aks ticaret birimlerinden proje alanına katılıyor ve cami avlusu, çay-kitap birimi, konferans salonu eğitim birimleri, yeme içme birimlerinden tekrar proje alanından dışarıya konut altı ticaret mekanlarına bağlanıyor.
Proje alanının merkezi minareyle bütünleştirilmiş olup caminin yan işlevlerle daha iç içe olması istediğimiz bir durumdur.
Cami mimarisi geçmişin kötü bir taklidi olmamaya çalışmış, taşıyıcı sistemi ve diğer mühendislik hizmetleri hep günümüz ulaşılabilir çözümleriyle düşünülmüştür.
Selçuklunun ve Osmanlının cami mimarisinde belirli bir çizgisi var.
Türkiye içinde bunu cumhuriyet dönemi mimarisine bakarak günümüz yorumunu katarak oluşturulmuştur.
1 DÜĞÜM 2 AKS
1. Toplu taşıma istasyonları ve büyük meydan arasında kalan yaya aksı tanımlı hale getirilerek mevcut potansiyelini arttırmak hedeflenmiştir.
2. Ticari birimlerin birbirine bağlandığı bu aks öneri projenin; cami, abdest, cenaze, kurs, konferans, çay, kitap ve ticaret birimlerinin her biriyle güçlü bir ilişki kurmaktadır.
Bu iki aksın çakıştıgı noktada ortaya çıkarılan öneri meydan caminin minaresi ile daha tanımlı bir alan oluşturmak hedeflenmiştir.