Katılımcı, 4. Geleneksel Stant Tasarım Öğrenci Yarışması

Katılımcı, 4. Geleneksel Stant Tasarım Öğrenci Yarışması

Proje Raporu

Konsept ve Kurgu

Tümaş’ın konusunu “Doğal Yapı Malzemesi Olan Mermerin Mekanın Duyumsanmasındaki Yeri” olarak belirlediği projede, mermerin doğasından yola çıkıp kullanıma kadar geçen süreçteki Tümaş faktörü odağa alınarak, çift kuşaklı bir döngü kurgulandı.

“Mermer, doğada birikim ve oluşumdan geçer. Oluşumda doğanın tarihine tanıklık eder. Ardından işlenip kullanılabilecek ürünlere dönüşür. Mermerler farklı coğrafyalarda oluşur ve oluştuğu bölgenin izlerini taşırlar. Mekan duyumsanmasında ise mermerler bizlere doğanın, izdüşümlerini sunar.” tezini yansıtması hedeflenen tasarım için;

Kuşak ayaklarına verilen yükseklik farkıyla yaratılan perspektifler, farklı mekan kurgularının önünü açarken, tekrar eden çizgisel izdüşümlerle de doğadan çıkarılan malzemenin kullanıma dönüşümünü aktarıyor. Standın bütünü, sergileme gayesiyle tasarlandığından, ürünü öne çıkartacak sade bir kurgu oluşturuldu. Farklı eklentilerle mekanın, beş duyuyla algılanmasıyla ve kullanıcıyı mekana katacak interaktif alanlarla bireyi dönüşümün bir parçası olarak ele alıyor.

Form ve Fonsiyon

-Kuşaklar-

1. Kuşak

Tavan, zemin ve duvarda taşınan kuşak oluşumundaki birikimi temsilen eklenen barların bitkilerle düşünülmesi hem oluşumdaki fosilleri vurgulamak hem de duyumsamadaki kokuyu karşılamak için düşünüldü. Tavan kotundan devam eden kuşak, Tümaş’a bağlanarak işlenme sürecini ve ardından kullanıma dönüşeceğini gösterdi. Zeminde kuşaktan yürüyen kullanıcının onixleri aydınlatarak mekanı deneyimlemesi öngörüldü.

2. Kuşak

Farklı işlevlere dönüşüp, mekanı da sınırlaması amacıyla eklenen kuşağın, toplu görüşme alanını oluşturan ayağı tat duyusuna da hizmet edecek şekilde masaya dönüşürken, diğer kısmında konumlandırılan tetris duvarı, mermeri dokunarak tanımaya ve duymaya imkan sağlıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın