Konsept oluşumunda Sivas’ın dağlık yapısı göz önünde bulundurularak, şehrin doğal yapısı ile uyumlu bir yapı oluşturuldu. Köprü 600 metre boyunda ve 70 metre eninde olarak tasarlandı.
Konsept oluşumunda Sivas’ın dağlık yapısı göz önünde bulundurularak, şehrin doğal yapısı ile uyumlu bir yapı tasarlandı. Köprü 600 metre boyunda ve 70 metre eninde olarak tasarlandı. 70 metrelik kısımda ortadaki 8 metrelik alan tramvay yolu olarak tasarlandı. Tramvay yolunun her iki tarafında 10,5 metrelik üç şeritli araç yolu, araç yollarının her iki yanında 2,5 metrelik bisiklet yolu, bisiklet yollarının yanlarında da 5 er metrelik yaya yolları tasarlandı. Ayrıca bu bölümleri birbirinden ayıran yeşil alanlar kaçış yolları tasarlandı. Köprü tasarımının kalan 22metrelik bölümü Sivas’ın yeni yüzü olacak Kızılırmak Projesinin muhteşem görüntüsünün de izlenebileceği dört tarafını çevreleyecek şekilde seyir terasları olarak tasarlandı. Köprü üzerinde; kapalı ve yarı açık mekanlar oluşturuldu bu kapalı ve açık alanlar ilerde kafe ve restoran olarak da kullanılabilecek şekilde tasarlandı. Bu mekanların cephe tasarımlarında Selçuklu motifleri kullanıldı ve modern mimariye uyarlandı.
Çevre tasarımına önem verilerek rekreasyon alanları oluşturuldu. Bu alan çam, ıhlamur ağaçları çeşitli çalı türleri ve yer örtücü bitkilerle donatıldı. Alanın bir kısmında Japon bahçesi tasarlandı. Bu Japon bahçesi için yapay bir havuz ve ahşap bir köprü tasarlandı.
İnsanların, su ve doğa ile bütünleşmesini sağlamak amacı ile köprü ve köprü üzerinde seyir terasları oluşturuldu. Rekreasyon alanlarında ahşap oturak donatılar yerleştirildi. Bu yolla köprünün doğal güzelliğinin tüm çevreden görülmesi amaçlandı.
Kullanılan tüm fonksiyonlar her yaşa hitap eden, sakin, dinlendirici aktiviteler, aktif aktivite bölgeleri ve geçiş alanları şeklinde düşünülerek tasarlanmış, alan içerisinde işlevlerin bir akış içerisinde dağılımı sağlanmıştır.