Katılımcı: 80 Sıra Numaralı, Manisa Belediyesi Hizmet Binası ve Çevresi Ulusal Mimari Proje Yarışması

Katılımcı: 80 Sıra Numaralı, Manisa Belediyesi Hizmet Binası ve Çevresi Ulusal Mimari Proje Yarışması

BELEDİYE HİZMET BİNASI
– Kentin gelişme yönüne doğru dönüktür.
-Bina yüksekliği kentin bugünkü ve gelecek gabarisi ile uyumludur.
-Alçak gönüllü, yönetim binası olarak dışlayan değil kucaklayan sadeliğe ve oranlara sahip olması öngörülmüştür.
-Şeffaflık ön planda ancak iklim kontrolünün gerekliliği yapısal elamanların ele alınış biçimi ve konumlanması şeffaflık ilkesini zedelememeyi amaçlıyor.
-Başkanlık bölümü hem kente, hem de meydana hakim özel bir konuma yerleştirilmiştir.
-Büyük Meydan’ ın kent mekanı olarak sınırlarının tanımlanmasında en önemli yapısal unsurdur. Kentsel sınır hüviyetine kavuşması için lineer bir planlama gereklidir.
-Zemin kat döşemesi kent meydanı zemininin devamıdır. Kot, malzeme ve tekstür olarak hem içeride, hem de dışarıda devam etmektedir. Zemin katı iç ve dış mekan ayrımı zemine kadar oturan ve güneş kontrolü için geri çekilmiş olan transparan giydirme cephe ile yapılmaktadır. Kamusal mekan devamlılığı iç mekanda da güçlü bir biçimde sağlanmıştır. 
-Giriş cephesi hem meydana hem de Mimar Sinan Bulvarı’ na bakmaktadır ve 5.00 mt yüksekliğindedir. Bu şeffaf alan Hizmet Binasının ana giriş mekanı olmakla birlikte halka en yakın olan birimleri barındırmaktadır. Yeni kamu hizmet anlayışı içinde yepyeni bir yaklaşım olduğu düşünülmektedir.
-Ana girişte bulunan bu karşılama mekanından iki adet çekirdeğe geçilmektedir.
Çekirdeklerden yukarda çalışma mekanlarını barındıran 3.60 mt yüksekliğindeki beş kata ulaşılmaktadır.
-Teknik hacimler, sığınak, depo, personel alanları gibi hizmet birimleri 1. Bodrum katta toplanmıştır. 2. Ve 3. Bodrum katlar otopark olarak kullanılmaktadır.
-Mimar Sinan Bulvarı’ na bakan cephede başkanlık ve meclis biriminin öne doğru çıkmasından dolayı bina yol aksına paralel olmaktan çıkmıştır. Bu hareket anında algılamanın daha rahat olmasını amaçlamaktadır. Binanın uzun oluşu bu algıyı kuvvetlendirmektedir. Ana blok, başkanlık ve meclis birimi önünde oluşan meydancık Başkanlık VIP girişi, otopark ve bisiklet parkı için uygun alanı sağlamaktadır.
-Kültür merkezine doğru Atatürk Anıtı ve tören meydanı bulunaktadır. Resmi tören ve bayrak törenlerinin ardından kültür merkezi fuayesi ve toplantı salonlarına geçileceği gözönüne alınmıştır. Ayrıca kültür merkezi fuayesi kapalı alanda tören ve karşılama yapılması gerekliliği durumlarında kullanılacaktır.
-Belediye Hizmet Binası’nn ikinci katından kültür merkezi çatısına geçiş bulunmaktadır. Burası ileride yakın hizmet birimleri olarak kullanılabilecektir.
-Personel ve özel yemek salonları çatıda düşünülmüştür.
Etiketler

Bir yanıt yazın