MİMARİ RAPOR
KONUM
Tasarım alanı Çaycuma ilçe yerleşkesine paralel uzanan Yenice Irmağı’nın batısında, Gediz Yolu Caddesi üzerinde konumlanmaktadır. Bu bölge spor, kültür, park gibi işlevsel alanları bulundurması nedeniyle rekreatif bir bölge olarak nitelendirilebilir. Alan cadde üzerinden ayrılan ara yollarla sarılmakta, cadde ile tasarım alanı arasında ise 2-3 metre kot farkı bulunmaktadır.
YAPI
Yapı L formunda uzun kenarı caddeye neredeyse paralel, kısa kenarı ise park alanına dikey uzanarak alana konumlanmıştır. Formun oluşturduğu boşluk ise yeşil avlu olarak tasarlanmıştır. Arazide bulunan kot farkı kullanılarak bir çok mekan cadde altı (+21) kotunda planlanmıştır. Fakat ferah bir mekan ihtiyacı duyan havuz hacmi, cadde kotu üstüne dikdörtgen prizma formunda yükseltilmiştir. Ayrıca bu hacim içerisinde ortak giriş ve kafeterya mekanları kurgulanmıştır. Tüm bu mekanlar dikdörtgen, saçaklı bir çatı düzlemiyle kapatılmıştır. Zemin kat mekanlarının cadde kotuna yaslanmasıyla cadde, yapı üzerine doğru genişletilmiş, bu mekanların üzeri kamusal alanlar olarak değerlendirilmiştir. Havuzun servis birimleri üzeri kentsel bir geçiş alanı, fitness birimleri üzeri ise yeşil avluya bakan kamusal bir balkon niteliğindedir. Bu iki alan bir ara geçit ile birbirine bağlanmış böylece yapı üzerinde esnek sirkülasyon sağlanmıştır.
KÖŞE
Cadde her ne kadar alan için güçlü bir ulaşım aksı olsa da, insanların kuzey batıdan, yani kentten süzülerek alana ulaşacakları da gözlemlenebilir. Bu bağlamda yapı L formuyla kent sirkülasyonunu kucaklamakta, kentin köşe noktasını tutmaktadır. Ayrıca kuzeyinde bir amfi ile ziyaretçileri karşılamakta ve kamusal bir etkinlik alanı sunmaktadır.
YEŞİL AVLU
Alan mikro ölçekte incelendiğinde en önemli çevresel verilerden biri batıda konumlanan lineer park alanıdır. Bu bağlamda önerilen yeşil avlunun park ile ilişki kurması öngörülmüştür.
Yeşil avlu yapı için bir odak noktası niteliğindedir. Havuz ve fitness mekanları bu avluya açılmakta, doğa ile güçlü bir ilişki kurmaktadır. Söz konusu mekanlar adeta yeşil dokuyla çerçevelenmiştir. Açılır kapanır saydam yüzeyler ise mekanların sıcak mevsimlerde avluya genişlemesini sağlamaktadır.
ÇATI
Yalın saçaklı çatı düzlemi havuz mekanını örtmesinin yanı sıra kentsel alana da yarı açık mekanlar sunmaktadır. Bu düzlem kuzeyde amfiden başlayıp havuz üzerine ve ortak giriş mekanına kadar uzanır.
Yatay uzun baskın formu ile ziyaretçilere güven hissi uyandırmakta ve yapıya kimlik kazandırmaktadır.
KENTSEL SİRKÜLASYON
Yapının cadde kotuyla birleşmesiyle yapı üzerinde oldukça geniş bir kamusal sirkülasyon alanı elde edilmiştir. Bu alanların alt kot ile bağlantıları kuzeyde amfi, güneyde ise fitness bölümünün üstüne tırmanan merdiven elemanıyla sağlanır. Bu düşey sirkülasyon elemanları yapı etrafında esnek bir dolaşım ağı yaratmış, yapı üzerinden ve içerisinden cadde ile park arasında bağlantı kurmuştur.
Üst yapıdaki kamusal geçiş alanları, saydam yüzeyler, giriş ve kafeterya birimleri ise insanların yapıyı dışardan da deneyimlemesini sağlamaktadır. Bu deneyimlemenin özellikle spor yapıları kullanımında farkındalık yaratacağı düşünülmektedir.
KAMUSAL – ÖZEL
Yapının büyük kısmının üst katta kente açık bir düzleme dönüşmesi kamusal alana katkıda bulunmaktadır.
Tasarım alanı genelinde özel kullanım alanları %25 iken kamusal kullanım alanı %75’tir.
Havuz ve avlu arasında kalan alana mahremiyet sağlaması için yoğun yeşil doku önerilmiş ve özel alana dahil edilmiştir. Kamusal geçiş alanındaki havuzun saydam yüzeyinde ise gerektiğinde kullanılması için güneş kırıcı ve görüş engelleyici açılıp kapanan elektronik stor sistemi önerilmiştir.