Genel Tasarım Yaklaşımları
Argos in Erciyes formu ile varlığını hissettirmeye çalışırken aynı zamanda arazi kotlarıyla bütünleşen yüzeyleri ile o yere ait bir proje olmayı amaçlar. Kütle kompozisyonu Erciyes Dağı’nın kar kaplı eteklerinin yumuşak hareketine zıtlık oluşturur. Çevresinde fark yaratan, imgesel olarak güçlü ve akılda kalıcı bir yapı olmayı hedefler.
Bulunduğu bağlamda tasarıma referans oluşturan en güçlü öğelerin kayak pisti ile kurulacak ilişkiler olması nedeniyle bantlara ayrıştırılan otel programı Erciyes Dağı, telesiyej ve kayak alanı ile görsel ve fi ziksel ilişki kurar. Kendi referanslarını kayak alanına yönlenimle oluşturan yapı aktivite alanına terasları ile eklemlenir. Odaların yerleştirildiği kütlelerin arasında oluşturulan dolaşım aksı doğrudan kayak alanına açılarak kullanıcıların her adımda dış mekanla ilişki kurması amaçlanır.
Yüzeylerin yer ile süreklilik sağlayacak şekilde yükselmesi yapının bulunduğu yer ile güçlü ilişkiler kurmasını sağlarken sert iklim şartlarına da yapısal bir çözüm getirir. Kütlede yapılan boşaltma ile arazinin alt kotunda oluşturulan giriş simgesel bir şekilde vurgulanırken program bandı da iki parçaya ayrılır. Odalar ile lounge mekanlarını birleştiren giriş hacminin şeffaflığı yapının prestij cephesini de oluşturur. Aynı zamanda bu geçirgenlik yapıya yaklaşım göz önüne alındığında otel günübirlik tesis alanı ile de ilişkilenmiş olur.
Loungelar ve restoranlar, manzaraya mutlak hakimiyet prensibi doğrultusunda kayak pistine bakan çepere yerleştirilmiştir. Giriş hacmine eklemlenen lounge mekanları kayak alanına bakan yüzeylerinde şeffafl aşır ve eşsiz manzarayı mekanın içine taşımayı hedefler. Otel arazisinin günübirlik merkez ve telesiyej alanı ile direk bağlantı potansiyelinin değerlendirilmesi bu yerleşimin diğer gerekçesidir. Bu çepere yerleştirilen tüm fonksiyonlar kayak pistine doğru terasları ile uzanırlar.
Cigar Lounge 0.00 kotunda konumlandırılmıştır. Ana Lounge’tan bağımsız bir merdivenin yanısra Restorandan bağlantı ile alternatifli ulaşım sağlanmıştır. Ana Lounge ve Cigar Lounge dikeyde aynı şömine ile kullanıcılarına sıcak bir ortam sağlar. Şöminenin bacası yapının dışında yükselerek kütle plastiğine katkıda bulunur. Restoran 0.00 kotunda Erciyes manzarasına hakim olacak şekilde konumlandırılmıştır. Oluşturulan teras alanı ile uygun havalarda mekanın direk olarak dışa açılımı sağlanmıştır. Alacarte restaurant ise restaurantın devamında kayak pistine bakacak şekilde yerleştirilmiştir.
Loungeların daha sakin ve huzurlu mekanlar olarak kalabilmesi adına bünyesinde çocuk oyun alanı gibi hareketli fonksiyonları barındıran Etkinlik Merkezi -4.00 kotunda lobby ile direk bağlantılı olacak şekilde konumlandırılmıştır.
Ana Lounge, Lobby ve kayak pisti ile direk bağlantılı olacak şekilde otel odaları 3 ayrı kolda toplanmıştır. 2 kol Erciyes’e, 1 kol Tekir Gölet’ine manzara verir. Tüm süitler ve özel süitlerin bağımsız terasları vardır. Her oda girişinde ıslak kayak kıyafetlerinin muhafazasına ve kurutulmasına yönelik nişler bırakılmıştır. Günübirlik Tesis Otel ile aynı tasarım girdileri doğrultusunda tasarlanmıştır. Telesiyej alanına uzanan terasları ile hem günübirlikçilere hem otel müsterilerine eşsiz bir manzara sunar.
Yapının genel taşıyıcı sistemi betonarme olarak düşünülmüştür. Asansör ve merdiven gibi yapısal elemanlar, hafifletilmesi amaçlı çelik yapılacaktır. Eğik cam yüzeyler dikey cam kayıtlar ile strüktüre edilip olabildiğine geçirgen yüzeyler elde edilmeye çalışılmıştır. Dış cephe kaplaması hafiflik ve kolay imalat gerekçelerinden dolayı metal kaplama olarak düşünülmüştür. Rengi ise kış coğrafyasındaki kontrast düşünülerek siyah olarak planlanmıştır. Günübirlik tesis alanının yüzeylerine ise yapının ölçeği ve otel kütlesinden farklılaşması adına soğuk iklime uygun ısıl işlem görmüş ahşap kaplama önerilmiştir. Genel mekanlarda dış mekanın soğukluğuna zıtlık oluşturması adına mekana katacağı sıcaklık hissi düşünülerek ahşap önerilmiştir. Tüm teraslarda ısıl işlem görmüş ahşap kullanılacaktır.