Katılımcı, Bakırköy Etkinlik Noktası Öğrenci Fikir Yarışması

Proje Raporu

ETNİK BAKIRKÖY

Bakırköy yıllardır süre gelen dinlere, dillere, milletlere ve kültürlere ev sahipliği yapmaktadır. Yıllardır bu etnik kültürlerin bir arada oluşu kente değerli eserler bırakmıştır. İçinde barındırdığı dini yapılar, eğitim yapıları, geleneksel çarşıları ve mahalle kültürü bu kozmopolitik yapısına referanstır. Proje üst ölçekten ele alınıp Cumhuriyet Meydanı ile bağlantı kurarak oluşturduğu yeni meydana davet ediyor.

Bağlantı; yayalaştırılan Fahri Korutürk caddesini sürekli bir hale getirip Ebu Ziya caddesini yayalaştırarak Bakırköy kıyısına ulaşıyor. Bu yaya yolunda İstanbul caddesi ile kesişen yolda, yaya ve bisiklet köprüsü öneriyoruz. Aynı zamanda bu aks doğrultusunda kent mobilyaları ve oturma birimleri yerleştirip aynı zamanda açık havada kalıcı olarak sergilenecek heykellerle bir sanat koridoru oluşturuyoruz . Bu aksın yarışma alanına giriş ve çıkışı göz önünde bulundurularak meydanı kurguladık.

Meydanda yeşil dokuyu koruyarak mevcut çay bahçesini ve Aya Yorgi Kilisesi’nin yanında bulunan yapıları kaldırdık. Aya Yorgi Kilisesi’nin strüktürünü referans alıp akslar belirledik ve bu yeni akslar ile meydanı ve yeni kütle yerleşimini belirledik. Meydanda ön görülen yaya aksları düşünülüp doluluk ve boşluklar üretildi. Etkinlik noktası ve programına dair önerilerin geliştirilmesi, mahallelilik ve etnik buluşma gibi problemleri yorumlama ve üretme şeklinde gelişti. Öncelikle kurduğumuz meydandan etkinlik noktasına geçişte yaklaşık 3 metrelik bir kot olması ve mevcut durumda da küçük esnafları kendi içinde örgütlemesi olumlu yorumlanıp değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeler sonrasında alanda belirecek yapı izi mevcut merdivenin ve Aya Yorgi Kilisesi’nin arasına yerleşip Aya Yorgi Kilisesi’nin strüktürünü yeniden tanımlar hale getirdik. Yerleşen yapının kütlesel olarak bir amfi ile bitmesi etkinlik alanına yönelimi kolaylaştırıp sirkülasyon olarak da mevcut merdivenin ferahlatmıştır. Bu kararın getirdiği kilisenin girişinin iç bahçeden alınması durumu daha da güçlenmiştir. Amfinin sonuna yerleşen ve yine strüktürden referansını alan kalıcı etkinlik noktası kurgulandı. Bu etkinlik noktası lineer oturma birimlerinden oluşuyor ve içinde barındırdığı sahne ile yeni etkinlik, konferans, söyleşi, müzik alanı, açık hava sineması gibi çeşitli faaliyetlere amfi ile beraber ev sahipliği yaparak alanı yaşar hale getiriyor. Bu biçimini etnik kültürlerin buluşma mekanı olarak gördüğümüz için oluşturduk. Amfinin altında ise atölyeler(demircilik, resim, ahşap vs.), kitaplık, depo ve destek hacimleri mevcut.

Meydandan amfiye doğru yürürken ise yine oluşturduğumuz lineer strüktürden referansını alan sergi rampası yer alıyor. Sergi kütlesine meydandan bakıldığında etkinlik noktasını işaret edercesine durması temel amacımızdı. Bu kütlenin patlamasının bir diğer sebebi ise ihtiyaç programında yer alan taban alanı 300 m2 toplam inşaat alanı 600 m2 olarak belirtilen maddenin bizdeki karşılığıdır. Sergi kütlesinde yer alan rampaların aynı zamanda bir sirkülasyon olması bizim için önemli olduğunu düşündük ve dışardan da algılanabilir hale getirdik. Cephesine ise brüt beton bloklar yerleştirip içerde az ışık ve daha tinsel bir mekan elde etmeyi amaçladık. Sergi kütlesinin altında ise taşıyıcı sistemin oluşturduğu mekanı serbest atölye alanı olarak belirleyip aynı zamandan buradan asansör ile sergi alanına ulaşmayı amaçladık. Aynı zamanda bu serbest atölye mekanından etkinlik notasına ulaşma kolaylığı amaçlandı. Sunum alanı olarak belirlenen alanın yan tarafı ise serbest taşınabilir etkinlik alanı olarak bırakılmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın