PROJE RAPORU
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi hizmet binası için öngörülmüş olan alan konumu itibari ile kente sosyo-kültürel bir değer katacağı aşikârdır. Kent ölçeğini genişletecek bu alan hizmet binası dışında kentliyi buluşturan odak nokta özelliği de taşıyacaktır. Bu sebeplere dayanarak tasarlanacak yapı şeffaf ve sade olmalıdır. Kentlinin belediye işleri dışında alanı aktif kullanması, günlük sosyal gereksinimlerini karşılaması ve çok yönlü bir ulaşım aksları oluşturulması gerekmektedir.
Güney yönünde belirlenmiş olan park alanı belediye hizmet binası alanına ek bir değer katacaktır. Çevre analizleri sonucunda öngörülen ilk tasarım kararı da bu doğrultuda oluşmuştur. Park alanına paralel olarak belediye alanında yeşil bir aks oluşturulmuş ve bu ilişkiyi güçlendirmek için sosyo-kültürel obje ve mekânlar bu aks ile direk bağdaştırılmaya çalışılmıştır. Amfi, seyir terası, çocuk parkı, restoran ve çok amaçlı etkinlik alanı gibi fonksiyonlar belirlenen bu yeşil aks ile doğrudan ilişkilendirilmesi düşünülmüştür.
Batı yönündeki anayol belediye alanına ulaşım sağlayacak en güçlü kent aksıdır. Bu aks yönünde düşünülmüş meydan kentlinin buluşma, toplanma, tören ve odak nokta gibi amaçlarına hizmet vermesi öngörülmüştür. Yumuşak ve sert zemin kullanımları hizmet binasının merkezine yönlendirme yaparak alanın daha aktif kullanılmasını sağlamaya çalışmıştır.
Alanda belirlediğimiz iki ana aks yapı ve çevresine ulaşımı kolaylaştırdığı gibi alana pozitif bir değer katacağı düşünülmüştür. Belediye koridoru meydandan insanları içeriye çekerek kentin iç sokaklarına doğru yönlendirme yaparak ilişkilendirilebileceği ön görülmektedir. Diğer bir aks olan belediye sokağı çevresinde bulanan fonksiyonlarla kentliye sosyo-kültürel mekanlar ile pozitif ve samimi bir belediye algısı oluşturmaya çalışılmıştır. Güney doğu yönünde tasarlanan alan kentlinin çok amaçlı etkinlik alanı olarak belirlenmiştir. Kermes, yardım pazarı oluşturulabilecek bu alanda kentlinin ilişkiler kurabileceği özgün bir mekânsal kurguya sahiptir.
Belediye alanı zemin kotunda yüksek seviyede kullanım hedeflenmiştir.
Birimler bloğunun kuzeye yerleştirilmesi yakın çevresine yapılması öngörülen yüksek yapılarla ilişki kurmaya çalışırken daha düşük katlı sosyal ve başkanlık bloğunun güney ışığından binanın maksimum düzeyde faydalanılmasının önünü açmaktadır. Yapıda düşünülen dolu boş oranı ile hava sirkülasyonu sağlanması enerji kullanımının azami ölçülere indirgeneceği düşünülmüştür.
Yapı karakteristiği olabildiğince şeffaf ve sadeliğini koruyarak ikinci planda kalması gerektiği düşünülmüştür. Yapı iç ve dış ulaşım kolaylığı, çözüme odaklı yaklaşımlar ve hizmet binasından maksimum verim alınması ilk hedeflerimizden olmuştur.
Başkanlık ve meclis katlarına ulaşım sağlayan dikey aks, alanda oluşturulan protokol otopark ile otoparka ulaşım sağlayan yol ilişkisi kurulmaya çalışılmıştır. Bu otoparka ulaşım sağlayan doğu yönündeki bu yol kontrollü ve yaya öncelikli yol olarak tasarlanmıştır. Bu sayede hizmet binası alanı ile doğudaki yapılaşmanın ilişkilendirilmesi düşünülmüştür. Kentlinin yaya ulaşımlarını arttırmasına yönlendirme yapmaya çalışılmıştır.