Katılımcı, Beylikdüzü Belediyesi Cemevi ve Kültür Merkezi Yarışması

Katılımcı, Beylikdüzü Belediyesi Cemevi ve Kültür Merkezi Yarışması

Mimari proje raporu:

Cemevi tasarımı yapılırken alevi toplumu ve inançları ışığından yola çıkıldı. Alevilerin “yol cümleden uludur “ deyişi bir bakıma başlangıç noktasına ışık tuttu. Buradan başladığımızda yapıdan çok burada yapılan ibadetin önemini vurgulamak için, yalın bir yapı tasarlama problemine ilişkin sorulan sorular mekânı şekillendiren yollara dönüştü. Ayazma Caddesi’nden yürüyerek Cemevi bandına yaklaşırken sağda yeşil bandın içinde, geri çekilmiş bir yapı görülmektedir. Yapı bu duruşuyla adeta davetkâr bir tutum sergilerken insanda bu sebeple merak duygusu uyandırmaktadır. Dairesel formdaki yapıya baktığımızda 2.40 m kotuna kadar şeffaf bir çeper ve bu çeperi dışından saran 3.60 m yüksekliğinde boşluklu bir ahşap cidar görmekteyiz. Yapıya doğru yürüyüp ahşap cidarın altından geçip içeri girdiğimizde karşımıza bir başka dairesel form çıkmakta. Yapının çekirdeğinde bulunan bu dairesel form Cemevine hizmet etmekte.

Cem  meydanına girdiğimizde tavan döşemesinin orta aksında gördüğümüz 2 metre çapındaki dairesel boşluk ve daire etrafında 50 cm kalınlığındaki bant boşluk, duvar ile tavanı kopartarak ilahi ışığın içeri alınmasını sağlamaktadır. Yapı bir anda kendinden kopup göğe yükselen bir hal almakta. Fiktif ışıklık aynı zamanda Muhammedî sütuna bir göndermede bulunmakta. Cem meydanından koridora çıkıp ilerlediğimizde sağ tarafımızda aşevi yapısı bulunmakta. Bu yapı ise yeşil bir bandın içinde kalan ışıklı bir kutu. Yemekler 1.bodrum katta yer alan mutfakta hazırlanıp aşevine servis asansörüyle çıkmakta ve burada servis edilmektedir. Aşevinden arka avluya çıktığımızda karşımıza yarı açık cenaze alanı çıkmakta. Ahşap platform zeminden 18 cm yüksekte. Zeminle bağı kopan bir yapı durumu. Üzerinde yer alan 12 katmandan oluşan gölgelikli yapı ise aynı zamanda 12 imama ,yapı ortasında yer alan ışık deliği ise Muhammed’e göndermede bulunmaktadır.

Bu yapının hali insanı yaşadığı hayattan koparıp diğer dünyaya geçişteki mizanseni oynamaktadır. Cem evi yapısının bütününe baktığımızda ise yeşil bir bütünlükte eriyen yalın bir biçim. Bu da Alevilerin ibadeti için en uygun hali oluşturmakta. Zemin kattan 1.bodrum kata indiğimizde ise bir üst katta çekirdekte yer alan cem meydanının yerini konferans salonu almakta, kütüphane, derslikler ve idari birim ise bunun etrafında sıralanmaktadır. Bu katta yer alan rampa ise buradan direkt bahçe kotuna çıkarken aynı zamanda bir kaçış rampası haline de olanak tanımaktadır. Koridordan ilerlediğimizde mutfağı ve onun yan birimlerini görmekteyiz. Bu yan birimlere otopark içinden servis araçları yanaşabilmekle beraber mutfağa mal girişi bu kapıdan yapılmaktadır.1.bodrum kat spor tesisi otoparkı 2.bodrum kat ise cem evi otoparkı olarak düşünülmüştür.1.bodrum katta ayrıca spor tesisi altında kalan hacime teknik birimler konulmuş(denge tankı ,vs.) ve otopark ‘a ayrılmıştır. Spor tesisinde zemin katta yer alan havuz hem yaz hem de kış kullanımına uygundur. Havuzun cephe camları ve çatısındaki camlı bölüm açılarak yaz kullanımına da olanak vermektedir. Açık ve kapalı havuzunun yanı sıra tesiste 1 adet tenis kortu ve 1 adet basketbol sahası bulunmaktadır.1.bodrum kat ve 2.bodrum katta çıkan otoparklar ileride bu bölgenin gelişmesine istinaden otopark sorununa da bir nebze yardımcı olacaktır.

Etiketler

Bir yanıt yazın