Katılımcı, Bir Uygarlık Odağı Olarak Şehir Meclisleri Binası İçin Fikir Projesi Yarışması

AE FRIENDS ve HAT OFFICE'in, Bir Uygarlık Odağı Olarak Başkanlık ve Şehir Meclisleri Fikir Projesi Yarışması için hazırladığı proje önerisi.

“3.Tur – 48 sıra numaralı proje: Jüri, Cumhuriyetin ikinci yüz yılını karşılayacak Başkanlık ve Kent Meclisleri yapısının yeniden yorumlanarak geleceğe ait bir yapı tasarımı için açılan yarışmanın amacında belirtilen farklı işlevli mekanların toprak altında tasarlanmış olmasını olumsuz değerlendirmiştir. – Oy çokluğuyla (2-5 E. Arolat N. Sayın karşı oy)”

Kentin Boş Mirası

Çoktanımlı bir kavram olarak mekan, mimari bağlam içerisinde sıkışmadan önce sosyal, kültürel, tarihsel ve felsefi bileşenler üzerinden anlamlanır. Bu bağlam, aynı zamanda mekan kavramının oluş kökünden türetilişine bir atıftır. Oluş, mekanı edilgen olmayan, devinimsel bir akış içerisine yerleştirir. Yaşam ve kültür dolayımında tüm kesişmeler mekanı bir oyuktan ziyade canlılık ve anlamlılık zemininde tutar. Bu durumda yer, bu güne gelene dek kendisini var eden anılarıyla yaşar hale gelir. İzmir için kent meclisinin inşa edileceği yer bunun en güzel örneğidir.

Kent mirasının ve kimliğinin oluşmasında önemli bir veri sağlayıcı olarak tarihsel bağlam, kentsel mekanın anlaşılması ve şekillendirilmesi konusunda da oldukça önemli bir yere sahiptir. Kentsel mekanlar genellikle mimari tarzlar, simge yapılar ve kültürel gelenekler de dahil olmak üzere tarihsel kökleri tarafından şekillendirilir. Bir kentin tarihini anlamak, sakinlerinin kolektif miraslarını takdir etmelerini ve kutlamalarını sağlayarak gurur ve kimlik duygusunu teşvik eder.

Mekânın hafızası, mekanı deneyimleyenler için değerli içgörüler sağlar. Geçmişteki başarı -yapım/yeni inşaat- ve başarısızlıklardan -yıkım/boşluk- oluşan bir örüntü tanımlanır, mekan ile deneyimleyeni arasında bir bağ kurulur. Bu bağlamda tarihsel süreç bilgisinin mekana yönelik altyapı, ulaşım ve tarihi yapıların korunması gibi kararlar açısından yönlendiricidir. Kentsel alanın benzersiz karakteri ve yerin ruhu, sürekli değişen kıyı şeridi, sokak düzenleri ve yarattığı bağlantılar ile boşluk unsurları tarafından yaratılmaktadır. Tüm bu bileşenler, kent sakinleri ve onların temsilcileri arasında özel bir atmosfer oluşturur. Şehrin cazibesi bu diyalogdan gelmektedir.

Proje önerisi kültürel ve mimari mirası korurken, yerin tarihsel belleğinde yer alan ve boşluk olarak algılandığı dönemlere odaklanmakta ve burada ortaya çıkan belleği daha çok vurgulamayı amaçlamaktadır. Şehrin simgesi olan bir yerde “bina yapmayarak” var olan asıl simgesel yapının altı çizilmek istenmiştir. Bu anlamda bakıldığında tarihsel bilgi yeraltında önemli yapılar, mekânlar ve fikirler olarak gelecek nesiller için koruma altına alınmaktadır. Bu tarihi kentsel alanın sadece korunması değil, aynı zamanda genişletilmesi de turizmi, ekonomik kalkınmayı ve dolayısıyla İzmir’deki genel yaşam kalitesini teşvik etmektedir.

Yaratılan boşluk, sosyal uyumlanmayı ve topluluk oluşturmayı teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Burada bulunan herkes demokratik sürecin bir parçasıdır. Tarihi olaylar, gelenekler ve simgesel yapılar soyut biçimde birliğin sembolleridir. Toplumun tarihin korunması ve kutlanmasına katılımı sosyal bağları güçlendirir, aidiyet duygusu yaratır ve yurttaşlık gururunu besler.

Özetle, proje kentsel bağlamda etkili ve bir kentin benzersiz karakterine daha fazla katkıda bulunacak bir kimlik duygusu sağlamayı amaçlamaktadır.

Etiketler

Bir yanıt yazın