Katılımcı, Cami Mimarisi Üzerine Fikir Yarışması

Cami Tasarımı şehir karmaşası ile Dua-Fiili ibadet arasında bir geçiş mekanı olan Avlu ile başlar. Avlu hem buluşma yeri olarak hizmet verirken diğer taraftan da meditatif tefekkür için bir arayüz dür.

Cami, kütüphane, abdesthane, lojman, sosyal salonu(çok amaçlı salon), gasilhane,morg,tuvalet ve duşlar Avluyu tamamlarlar.

Minare anlam olarak Camiyi diğer yapılardan ayıran önemli bir simgedir.

Yapının mistik vasfını, Cami olduğunu vurgular, farklı bir yapı olarak algılanmasına izin vermez.Minare Plastik heykelsi bir formda tasarlanmıştır.

Geniş açıklıklar için kubbe formuna ihtiyaç duyulmamış, Açıklıklar çelik konstrüksiyonla geçilmiş.şaft boşlukları yerleştirilmiştir. Erkekler için İbadet mahalli ,son cemaat yeri giriş katta yer alır.Üst galeride kadın mahfili, kadınlara Cuma, bayram teravih namazları için gerekli abdest, tuvalet mekanları oluşturulmuştur. Mihrap, mimber karşısında müezzin mahfili, kürsü genel mimariye uygun sade, özgün formlardadır. Kütüphane her yaştan kişinin etkin kullanacağı önemli kültürel birimdir. Gasilhane avlusu- musalla taşı-cenaze namazı-cenaze avlusu ve cenaze arabaları fonksiyon ilişkisi otopark ve yol ile bağlantılı olacak şekilde konumlanır. Sosyal salon muhtaçlar için yemek imkanı verecek konumdadır ve mevlidlerde, bayramlarda sosyal paylaşımlara imkan sağlar. İmam-misafir lojmanı ihtiyaca uygun ve kontrolludur.

Öngörülen projenin Genel anlatım dili;

Cami tasarımının sadeliği araştırılmış, süslerden uzak,kutsal, ilahi yapı üzerine odaklı plan kurgusu öngörülmüştür. Küresel örneklerinde yaygın olarak gözlenen,alışılmış bir perspektif etkisi altında kalmayan, Arı-duru ,ilahi bir mekan oluşturulmuş,özgün ve yalın ögeler öne çıkarılarak,abartılardan özellikle kaçınılmıştır.

Gün ışığının Cami mimarisindeki önemi titizlikle araştırılarak,

tasarlanan derin pencere birimlerinde ışığın nur etkisi vurgulanır.

Mekansal düzenleniş lineer toplu ibadet yapmaya yöneliktir, Bu bağlamda, ibadet edenler üzerinde etkin metaforik güç olarak ışık öngörüldü. pencere boşlukları ve tavan içinde oluşturulan indirekt ışık, ibadet için uygun atmosfer sağlar.Camiye ait mistik etki ile sukunetinin korunması amacıyla Cami ve işlevsel çevresi yükseltilerek, şehrin diğer kesiminden ayrılmıştır. Yol ve çevre ile Cami kompleksinin akustik izolesi dikkate alınmıştır.

Öngörülen tüm yapısal elemanları ile birlikte erişilebilir, güvenli, huzurlu ve etkin kullanımının sağlanması temel planlama ilkelerindendir. Bu amaçla ana girişten İtibaren engellilerin erişiminin kolaylaştırılması için planlama alanında gerekli düzenlemeler yapılmıştır.Peyzaj tasarımı kompleks ile bütünleşir.Düzenlenen su yüzeyleri ve yeşil bantlar doğal serinlik ve görsel sukunet vurgular.

Etiketler

1 Yorum

  • vehbi-durust says:

    Cami mimarisi çalışacak olanlara bazı düşün alanları: 1) optimum bir seccade boyutunun, tabii ki bölge insanına göre, belirlenmesi. 2)Abdest alma mekanının çok iyi tasarlanması; Su ne yükseklikten aksın, kişi nereye ne yükseklikte otursun. 3)Camiye gelenler ayakkabılarını nasıl nereye bıraksın. 4)Namaz yazın ve kışın namaz nasıl en uygun konfor dahilinde kılınabilsin? 5)Cami ve çevre temizliği nasıl sağlansın. 6)Cami içi hareketlilik nasıl koordine edilsin. 7) Erkekler ve kadınlar en uygun şekilde nasıl ibadetlerini yerine getirebilsin. 8) Sade, duru, temiz, optimum maliyet ve maksimum insaniyet içinde bir ibadet mekanı nasıl ete kemiğe bürünsün…. devam eder…Saygılarımla

Bir yanıt yazın