Mimari açıklama raporu:
Komşuluk; birbirine bitişik veya yakın yerlerde yaşayan kişilerin arasındaki sosyal ilişkidir.
Ülkemiz şehirleri, amansız bir yıkıp yeniden yapma sürecine girmiştir. Yapıların ömrü, insan ömrüne göre kısalmış, nerdeyse aynı yapıda bir ömür yaşayıp ölmek imkansız hale gelmiştir. İnsanların sadece bedenlerine değil, ruhlarına ve anılarına da barınaklık yapan yapıların yıkılması dramatiktir. Fakat ülkemizdeki yapı stoğunun düşük kalitede olması deprem sırasında hayati tehlike oluşturması bu yıkımın en büyük gerekçesidir.
Peki, yeniden yapma sürecinde, bu bölgede yaşayan insanların bugüne kadar alıştığı yapı düzeni tekrarlanmalı mı yoksa günümüz ihtiyaçlarına ve anlayışlarına göre en baştan mı tasarlaması gerekir? Bizce ikinci seçenek daha mantıklı görülmüştür. Nedeni, gereken inşaat kalitesiyle üretilmiş bugünü yansıtacak mekanlar, en azından bundan sona yaşayacak insanların anılarına ev sahipliği yapacaktır.
Günümüzde, büyük şehirlerde örneğine çokça rastladığımız yıkıp yeniden yapma süreci mekanik bir duruma dönüşmüş, insanları bir güvenlik paranoyasına sürükleyerek, insanların her geçen gün biraz daha yanlızlaşmalarına aracı olmaktadır. Kendi ülkelerinde, yabancı bir ülkede, çevresindekilerin dilini konuşamayan insanlar gibi yaşar duruma getirmiştir.bu yapılar aslında hiç de alışık olmadığımız komşusuz hayatı empoze etmiştir. Projemizde temel prensip bu soruna mekansal bir karşılık bulma çabasıdır.
Tasarım alanı, kentteki konumu itibariyle erişilebilirliği yüksek bir konumdadır. Çanakkale boğazına dökülen sarı çayın, alanın, hemen güneyinde yer alması ve sarı çay boğaza doğru yol alırken, planlanan rekreasyon alanlarının varlığı tasarım alanı için bir fırsat olarak görülmüştür. Genel prensip olarak bu rekreasyon alanlarına eklemlenen, kentli için bir mola noktası, sakinleri içinse kentle bütünleşme noktası ,olması hedeflenmiştir. Aynı yapı adası üzerinde bulunan, fakat inşaat alanı dışında yer alan okul ve cami yapılarının çevresi boşaltılarak oluşturulan mola noktasında bir meydan oluşturulmuş ve kent toplu taşıma ağına direkt olarak bağlanmıştır.
Yukarıdaki prensiplere göre elde edilen inşaat alanlarında, çanakkale iklim şartları ve yoğun program gözetilerek, avlu kurgusu, açık yarı, açık, mekanlar oluşturulmuştur. Kütleler arazinin güneyindeki rekreasyon alanını görecek şekilde konumlandırılmıştır ve birer baza ile birbirlerine bağlanmıştır. Yapı kütlelerinde oluşturulan kat bahçeleri-vistalar tüm kat sakinlerinin kullanımına sunulmuştur.ortak kullanım alanları, ortak yaşam bağını güçlendirmek için merdivenlerle birbirine bağlanmıştır. Bazaların avluya bakan yüzeyleri sosyal tesis, kapalı çocuk oyun alanları, çeşitli sportif sportif aktivetelere ayrılmış, meydan ve caddelere bakan yüzeyleri ticaret olarak tasarlanmıştır.
İhtiyaç programında istenen 866 adet brut 115 m2 lik brut dairenin yanı sıra 36 adet farklı büyüklüklerde daire tasarlanmış toplamda 900 daire olarak program karşılanmıştır.tasarım alanını çevresinde var olan yoğun trafiği tekrar arazi içinde de yaşatmamak için, yeteri sayıda kapalı otopark kullanıcılara sunulmuştur.