PROJE RAPORU
Proje Teması
Sivas tarihi ile Türkiye coğrafyasının adeta özetini yansıtan illerinden biridir. Hazırlanan proje, birbirinden bağımsız gözüken 4 kule ile Sivas’ın tarihinde ki Hititler, Roma, Selçuklu ve Osmanlı gibi büyük devlet ve imparatorlukları simgeler. Köprünün zemini ise bu büyük uygarlıklara tutunmuş ve onları birbirine kendi içinde bağlamış özümsemiş bu uygarlıklara tutunarak yükselen özel bir yapı olarak Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil eder. Türkiye, bahsi geçen uygarlıkların zenginliklerini ve kültürünü içinde barından adeta bunlarla var olan ve geleceğe, sahip olduğu hoşgörü ve genişlikle tüm ırk ve dinlere ev sahipliği yaparak yürüyen köklü bir devlettir.
Köprü Özellikleri
Köprü ortadan çift yönlü hafif raylı sistemin, hemen sonrasında gidiş ve geliş olarak 3er şerit ve 1er emniyet şeridi olmak üzere lastik tekerlekli araç yolunun geçtiği bir gövdeye sahiptir. Sonrasında gelen ve halatların köprüye bağlandığı teknik bantın ardından kenarlarda motorlu taşıt trafiğinden koparmak amacı ile 1 metre aşağıdan tasarlanmış olan yaya bölümü bulunmaktadır. Her iki kenarda da bu 5 metrelik yaya yolunun kulelere bakan tarafında 3 metrelik bisiklet yolu, Kızılırmak’a bakan taraflarında ise 2 metre genişliğinde 57 metre uzunluğunda seyir terası bulunmaktadır.
Köprüye tüm yollar %4’lük bir eğimle çıkar. Araç yolları arasına ve araç yaya yolu arasına motor sesini emip dağıtması amacıyla peyzaj yerleştirilmiştir. Yolun köprüye doğru yükseltilmesiyle, köprünün 4 bir tarafında çıkan rekreasyon alanlarının araç gürültüsünden izole edilmesi de hedeflenmiştir.
Rekreasyon Alanlarının Özellikleri
Yaya yolundan çıkan akslardan biri %1,2 eğimle alçalarak hem nehir görüntüsünü bulvara taşır hem de 2,5 metre kotunda ki iskeleye bir ulaşım yolu oluşturur. Bu yol 4,5 metre genişliğindedir, alçaldığı müddetçe basık bir atmosfer oluşturmaması için tek tarafından 4,5 metre genişliğinde alçalarak inen peyzaj basamakları oluşturulmuştur. Yolun sonunda bulunan iskele köprü altından su kotuna yaklaştığı halde geçerek insanın suyla ilişkisini güçlendirmeyi hedeflemiştir. Böylelikle iki farklı kot kullanılarak 2,5 ve 0 kotundan köprü altından geçilmiş olur.
Peyzaj dokusu için Sivas’a özgü Sivas’ın iklim koşullarına ayak uydurmuş bitki örtüsü kullanılmıştır. Aynı zamanda rekreasyon alanlarında alçak bitki havuzları oluşturularak Sivas’ın bu zengin bitki örtüsünün nadide örnekleri sergilenir.