Açıklama Metni:
Neden Seyahat Eden; Modü?
Seyahat eden modü, mülteci çocukların yarattığı masalları içinde bulunduran bir kitaptan esinlenerek ortaya çıkan bir kavramdır. ‘The Traveling Princess’ kitabının ana karakteri Amira’nın ‘Yabancı topraklara seyahat etmek, yeni arkadaşlar edinmek ve tanıştığı insanlarla sahip olduklarını paylaşmak.’ olan dileği tasarım aşamasında önemli bir etken olmuştur.
Tasarım Yaklaşımı
Projede su üzerinde alternatif bir yaşam temasından ve günümüzün sorunlarından biri olan mültecilerin yaşama alanı bulamamalarından yola çıkarak bir tasarım önerisi geliştirilmiştir. Bu projede ana fikir olarak mültecilerin bulunduğu ülkelerden, daha önceden belirlenen ülkelere ‘su’ üzerinden götürülme süreci bir tasarım problemi olarak ele alınmıştır.
Yaşam standartları elverişli olmayan ve halkın can güvenliğinden endişe duyulan 12 ülkeden insanların göçü bir gemi ile gerçekleştirilecektir. Yaşam alanları konteynerlerden tasarlanmış bir gemide gerçekleşecek yolculuk çelik strüktürler yardımı ile taşınacaktır. Bu yolculuk yaklaşık 2 ay sürecektir. Bu sürecin amacı gemideki mültecilerin sosyolojik ve psikolojik açıdan gidilecek yeni yerlere adapte olmalarını kolaylaştırmaktır. Bu mültecilerin öncelikli seçimi aşağıda belirtilen hususlara göre dikkate alınacaktır;
*Yaralılar
*Yaşlılar
*Çocuklu Aileler
2,5×2,5×2,5’luk 3 küpün birleştirilmesi ile A, B ve C tipli 3 farklı biçimde konteynerler oluşturulmuştur. Bu konteyner tipleri sabit olup ıslak hacim, yaşam alanı ve mutfak, bu konteyner tipinde çözülmüştür. Bu 3 tip konteynerde kapasite 2 kişiliktir.2,5×2,5×2,5’luk D tipi konteynerde ise sadece yaşam alanları çözülmüştür. Bu tip konteynerde de kapasite 2 kişiliktir. D tipi konteynerler ihtiyaç dahilinde bir vinç yardımı ile geminin en alt kısmındaki depodan çıkartılıp ihtiyaç olunan noktaya geçici süreliğine sabitlenmektedir. D tipi konteyner diğer 3 tipteki konteynerlere birleştirilerek kapasite arttırılması hedeflenmiştir. Bu şekilde birbirinden farklı biçimlerde formlar ortaya çıkacaktır. Esnek yapısı olan bu modüler sistem ekleme çıkarma yapılarak ihtiyaca göre şekil alabilmektedir. Kapasite max. 10 olacak şekilde sınırlandırılmıştır. Bu şekilde esnek, ihtiyaca göre şekil alıp büyüyen bir olay kurgulanmıştır.
Konteyner birleşiminden tasarlanan açık alanlar ve tasarımda oluşturulan ortak alanlar mültecilerin sosyalleşmesi için ortak avlu olacak şekilde tasarlanmıştır. Bunun yanında mültecilerin eğitim alabileceği derslikler bu bölümde çözülmüştür.