MİMARİ PROJE RAPORU
Yapı arsası Aydın’ın en yoğun olduğu caddelerinden olan İzmir Bulvarında bulunmaktadır. Yapılaşmanın yoğun, araç ve yaya sirkülasyonunun yoğun olduğu bu noktada yapı geri çekilerek bir kent boşluğu oluşturulmuştur. Oluşan kent boşluğu hem insanların sosyal yaşantısına ve belediye ile birlikteliğine katkı sağlamayı hem de kullanımı arttırıcı ögeler yerleştirilerek belediye ve halkın kaynaştırılması amaçlanmıştır. Yapı bloğu zemin katta koparılarak Garaj Caddesi ile İzmir Bulvarı bir sokak aracılığıyla bağlanmış, yaya sirkülasyonu buradan sağlanmıştır. Yapı zemininde belediye girişleri ve başkanlık girişleri birbirine yakın ilişkilendirilmiş, İzmir Bulvarı tarafından bağlanmıştır.
Ayrıca salonların girişi de bulvardan alınarak, kent meydanı ve sosyal donatılarla güçlendirilmiştir. Yapı araç girişleri arka caddeden olacak şekilde konumlandırılmıştır. Zeminde mevcut ağaçlar korunarak, buna paralel yeşil alanlar oluşturulmuştur. Bu alanda amfi düzeninde yapı boyunca uzanan oturma ögeleri tasarlanmış, havuz ve havuzda yapılacak su oyunlarıyla desteklenmiştir.
Yeme içme alanları ve oturma alanlarıyla bu kentsel boşluğu insanların yoğun olarak kullanabilecekleri, belediye ile bütünleşebilecekleri alan haline getirilmiştir. Açık otoparklar İzmir bulvarı tarafına konumlanmıştır. Şehrin bu noktasında, şehrin mimarisine katkı sağlayacak, farklı kat yüksekliklerinde dinamik perspektifler veren bir yapı elde edilmiş olup cephe kaplaması prekast beyaz boyalı olarak düşünülmüştür. Bölgenin sıcak bir iklime sahip olması nedeniyle yapıda güneş kırıcılar ile güneş kontrolü sağlanmıştır. Yapının içinde oluşturulmuş galeri boşlukları ile hava sirkülasyonu sağlanarak yapı içindeki ısı dengesinin eşitlenmesi ve iç mekanda görsel dinamik bir etki oluşması amaçlanmıştır.
İzmir Bulvarını arsaya bağlayan üst geçit iptal edilmiştir. Yapı işlevi olarak , halkın yoğun olarak kullandığı birimler göz önünde tutularak buna göre yerleştirilmiştir. Yapı üç birimden oluşmaktadır. Halkın yoğun olduğu birimler birlikte katlı olarak çözülmüş, bakanlık kısmı bu birimlerle ilişkili olarak diğer blokta çözülmüş ve salonlar kısmı buna bitişik farklı bir blokta çözülmüştür.
Meclis salonu, İzmir bulvarına paralel yerleştirilerek görsel iletişim ve temsiliyet sağlamıştır.
İki bloğu birleştiren noktada, çalışanların ve belediyeye gelenlerin ihtiyaç molaları için yapının üst noktalarında açık teras ve oturma alanları konumlanmıştır.
Sıcak bir iklime sahip aydında, teras çatıları, enerji için düşünülen güneş panelleri ile kendi enerjisini yapının kendisinin karşılayacağı bir düzenek yerleştirilmiştir. 1.bodrumda dışarıdan kullanılacak kapalı otopark çözülmüştür.2.bodrum katta personellerin kullanacağı otopark, sığınak, teknik hacimler, ve arşivler çözümlenmiştir. Yapı betonarme karkas, kirişli sistem olarak yapılacaktır.6.00 m ve 7.50 m akslardan oluşmaktadır.
Dış mekanda güneş kontrolünü sağlayan ve bütün birimlerin olabildiğince ışık olacakları pencereler modüler olarak yerleştirilmişlerdir. İç mekanda ara bölümler, cam panellerle bölünmüş galeriler ile görsel etki güçlendirilmiş ve ışık geçişleri sağlanmıştır. Cephede kullanılan prekast elemanı yangına karşı dayanımlı yanmaz bir malzemedir. İç mekanlarda gerekli yerlere merdivenler yerleştirilmiş, sprinkle sistemi ile yangın denetimi arttırılmış, kaçış akslarında direkt olarak dışarı ile ilişkilendirilmiştir. Yapı içi mobilyalar modüler çalışma üniteleri olarak düşünülmüştür. Gerekli yerlere mekanik ve elektrik şaftları yerleştirilmiş, katlarla ilişkilendirilmiştir. Soğutma sisteminde VFR sistem tercih edilmiş ve aydınlatmada enerji tasarruflu elemanlar düşünülmüştür.
Sonuç olarak, Efeler Belediyesi bulunduğu konum itibariyle halkla bütünleşen, şehre sosyal açıdan da katkı sağlayacak donanımlarıyla, güçlü yapısal ifadesiyle, şehrin mimari yapısına işlevsek olarak da katkı sağlayacağını düşünmekteyiz.