MİMARİ AÇIKLAMA RAPORU
Kentler bağlı oldukları ekonomik ve toplumsal dizgelerin birer parçası, minyatürü, aynasıdırlar. Belediyeler de, her şehrin insanına, kültürüne ve sosyolojisine göre hizmet üretme potansiyelleri, halka birebir ulaşma, halkın ihtiyaçlarına cevap bulma ve devletin yerel düzeydeki temsilcileri olmaları yönünden kentlerin önemli kurumlarıdır.
Efeler Belediyesi; başta Belediye Başkanı Sayın M. Mesut ÖZAKCAN ve yöneticileri bu sorumluluğun hassasiyetiyle hem halka daha iyi hizmet verebilmek hem de çalışan personellerine; iyi hizmet verebilmeleri için rahat bir çalışma ortamı oluşturmak amacıyla böyle bir projenin oluşmasını sağlamışlardır.
Belediyelerin bu önemli fonksiyonlarını hayata geçirmek ve halka iyi bir hizmet sunmak için; sirkülasyonu iyi kurgulanmış, mekânların birbiriyle ilişkisi iyi bir şekilde çözümlenmiş, personelin rahat çalışabileceği, sosyal ve kültürel mekânları ile halkın Sayın Başkanın deyişiyle ‘Burası Benim Belediyem ‘ diyebileceği bir ortam oluşturmanın vermiş olduğu sorumluluğu projenin tüm hazırlık aşamalarında omuzlarımızda hissederek projemizi oluşturduk.
“İlginç olmak istemiyorum. İyi olmak istiyorum”
(Mies van der Rohe)
Söz konusu belediyenin tasarım kararları birbiriyle ilişkilendirilen birkaç bağlam üzerinde geliştirildi. Alanın topoğrafık verileri ve çevresel uyum ana bağlam noktamız oldu. Diğer bağlam noktalarımız;
“Bir şeyi her zaman bir sonraki daha geniş bağlamı içinde düşünerek tasarla-yın: iskemleyi odanın içinde, odayı evin içinde, evi çevrenin içinde, çevreyi kent planının içinde”
Eliel Saarınen
Yapının kütlesi oluşturulurken arsaya uyum önemli bir nirengi noktası olmuştur. Yapının kütlesel bazda 3 kısımda çözümlenmesi kararlaştırılmıştır. Bunun yapılmasındaki amaç birimleri kendi içinde çözmek ve sonra kendi içinde fonksiyonlarına ayırdığımız birimleri tek parçada birleştirmek.
Yapı oluşturulurken resmi işlemlerin olduğu idari birimler ve başkanlık birimleri tek kütlede çözümlenmiştir. Kütlenin diğer tarafında konferans, çok amaçlı salon, kafeterya gibi toplu kullanım alanları çözümlenmiştir. Bu iki kütlenin birleşimlerin de de sokak ve sokağın üstünde hem bu iki kütleyi birleştiren hem de çalışan personel için açık bir alan oluşturmak amaçlı teras düşünülmüştür.
Yapının ana girişi İzmir bulvarına bakan tarafa konumlandırılmıştır. Yapının ön kısmında kısım kısım yeşil hatlar düşünülmüş ve bir belediye meydanı oluşturulmuştur. Bu sayede kentle ve kentliler ile bütünleşik bir alan kurgulanmıştır. Bu kurgu belediyenin kente-kentliye açıklığı, sahiplenmesi yanı sıra kentlinin de belediye ve kenti sahiplenmesini güçlendirir.
Kent meydanı aynı zamanda, kentin ana arterlerinden gelen yaya akışını karşılayan ve kentliye hizmet eden fonksiyonların farklı kotlarda oluşturulması ile kentlinin aktif kullanımını olanaklı kılan bir yaklaşım oluşturur. Yapıya personel girişi yapının sağından sokak kısmından verilmiştir.
Bina içi fonksiyon kurgusu, programda bulunan bütün birimler dikkate alınarak, halkın kullanım yoğunluk derecelendirilmesi, bina içi birimlerinin birbirleri ile ve bütün bina ile ilişkilendirilmesi düşünülerek oluşturulmuştur. Halkın yoğun kullanımı gerektiren Mali Hizmetler, İmar ve Şehircilik Müdürlükleri ve Zabıta Müdürlükleri zemin ve zemine yakın katlarda düşünülmüş, kentlinin kolayca ulaşıp hizmet alabileceği düzende kurgulanmıştır.
İkincil yoğunluğa sahip birimler üst katlarda düşünülmüştür. Bu birimlere ulaşım her katta devam eden düşey sirkülasyon birimleri ile sağlanmıştır.
Bu birimlerde kendi içinde birbirleriyle ilişkilendirilmiş olup işleyiş olarak birbirine yakın birimlerin aynı katta tasarlanmasına özen gösterilmiştir. Ayrıyeten gizlilik esasına göre çalışma yürüten birimler belediye girişinden ve yoğun kullanım alanlarından uzak olarak oda düzeninde tasarlanmıştır.
Protokol için yapının batısından ayrı bir giriş önerilmekle birlikte başkanlık katına kadar devam eden ayrı düşey bir sirkülasyon kurgulanmıştır. Başkanlık katı yapının orta katında kütle için merkezi bir konumda yani zemin+3 te düşünülmüştür.
Her birim bina içinde genel sirkülasyonu etkilemeyecek biçimde, farklı katlarda planlanmış ve birimlerin girişleri ayrı ayrı tasarlanmıştır. Her birim kendi içinde çözümlenmiş ve her birimin kendi içinde kat arşivi çözümlenmiştir.
Kütlenin batıya bakan cephesinde yapıyı şapka gibi örten kabuk düşünülmüştür. Bu kabuk kısım kısım kesiklerle yapı için hem bir örtü görevi hem de güneş kırıcı görevi görerek yapıyı batı güneşinden izole edecek şekilde tasarlanmıştır. Aynı şekilde kütlenin güney cephesinde de kullanılan elemanlar hem cepheye farklı bir görünüm katmakta hem de yine aynı şekilde güneşin olumsuz etkilerinden yapıyı korumaktadır.
Toplu kullanım alanlarının olduğu konferans, çok amaçlı salon ve kafeterya alanının girişi diğer kütleden ayrı sokak kısmında düşünülmüştür. Böylelikle toplantı, konferans gibi durumlarda yapıda meydana gelebilecek karmaşa önlemiş olacaktır.
Bu alanda zemin kat ta konferans ve çok amaçlı salon birimleri ve birde yörenin kendine özgü ürünlerinin satışı için bir alan ayrılmıştır. Bir üst katında ise yine toplu kullanım alanlarından olan kafeterya ve kütüphane tasarlanmıştır. Bunun yanında çalışan ve çocuğu olan personeller içinde bir kreş alanı tasarlanmış olup iş hayatında aktif görev alan kadınlarımızın çocuklarını bırakacakları güvenli bir alan tasarlanmıştır.
“Resmettiğimiz her şeyi doğadan seçmeliyiz ve doğadan en güzel şeyleri almalıyız.”
(Leonardo da Vinci)
İç sokak ve cephede kullanılan gölge elemanları ile yapıyı sarmalayan kabuk sayesinde günün değişik saatlerinde kullanım sağlanmaktadır. Bina konumlanması ve dolayısıyla iç sokak hakim rüzgar yönünden maksimum fayda sağlayacak şekilde konumlandırılmıştır. Güneş kontrolü ve enerji etkin kullanımı adına yönetim birimlerinin bulunduğu bina Kuzey-Güney yönelimine uygun şekilde konumlandırılmıştır. Bina da personellerin ve ziyaretçilerin kullanımı için kat terası düşünülmüştür.
Bu projenin başlangıcından sonuna kadar yapının tasarım aşamalarında belediyenin şehirdeki etkin fonksiyonu düşünülerek halkla bütünleşik aktif bir alan oluşturulmanın bilincinde ve sorumluluğuyla hareket edilmiştir.