Katılımcı (Evren Saraçgil), Sivas Kızılırmak Köprüsü Yarışması

Katılımcı (Evren Saraçgil), Sivas Kızılırmak Köprüsü Yarışması

Açıklama Raporu

Bir yanda Neolitik çağdan günümüze tarihin birçok katmanına şahit olmuş, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış antik dönemde Sebasteia olarak anılan şehir…

Diğer yanda Kentleri birbirine bağlayan birçok şehre hayat veren, birçok medeniyetin yerleşik hayata geçmesine destek veren Kızılırmak…

Buram buram tarih kokan bu şehirde yapılacak yenilikçi tasarımda zamanı yavaşlatarak şehir algısını artırmak, tarihi hatırlatmaya destek vermek amaçlanmıştır. Bu tasarımdaki fonksiyonellik bağlamaktır. 2 yakayı bağlamak… Tıpkı Kızılırmak’ın birçok şehri bağladığı, Sivas’ın geçmişiyle geleceğini bağlamak gibi…

Kavramsal Yaklaşım/Bağlam
“Köprü” kavramsal olarak sorgulanmıştır. Sadece fiziksel olarak bir geçiş değil tarihi bağlayan hatırlatan metafor olarak değerlendirilmiştir. Sivas’ın tarihi katmanları olarak soyutlanan birimler nehir üzerinde ayrılarak kıyılarda tekrar birleştirilmiştir. Ayrıldıkları alanlarda hızın yavaşlatılarak kentin algılanabilirliğinin artırılması hedeflenmiştir. Ayrılan birimler farklı fiziksel gerekliliklere göre biçimlendirilmiştir.

Zaman Algısı
Tasarlanan her bir birim plan düzleminde birbirinden ayrılıp kurplaştırılarak(eğim verilerek) ve hız yavaşlatılarak kenti algılattırmak, zaman ve tarihi anımsatmak istenmiştir. Kurplaştırmanın etkisiyle, tramvay yolu çapraz olarak alt kottaki yaya yoluyla görsel ilişki kurmuş olacaktır.

Köprünün Algılanabilirliği
Tasarımın kent silüetinde kendini belli etmemesi hedeflenmiştir. Birimlerin yatayda ve düşeyde kurgulanmasında insan ölçeği esas alınmıştır. Tasarlanan strüktür yayayla direk ilişki kurarak algılanabilmektedir. Köprü strüktürü heykelleşerek kendi kendini sergileyebilmektedir.

Rekreasyon Alanlarıyla İlişki
İmar planında kıyıyla ilişki kuracak rekreasyon alanları düşünülmüştür. Kıyılardaki rekreasyon sürekliliğini kesmemek açısından köprü olabildiğince kıyıdan uzak olarak yükselmeye başlamaktadır. Bu durumda köprü alt kotunda oluşturulacak yaya yolları rekreasyon alanlarıyla bağlanarak sürekliliği destekleyebilmektedir. Bu durum köprü kotlarının ayarlanmasında etken olmuştur.

Tasarımın Kılcallaşması
Her birimin yatayda tek kalın bir hat yapılmayıp kılcallaştırılması alt kotta yaratılacak olan yaya yolunu ‘köprüaltı’ olmaktan kurtarır. Aynı zamanda alt kot yaya yolunun güneş kontrollü olarak kullanılabilmesini sağlamaktadır.

Farklı Dinamiğe Sahip Birimlerin Ayrılması
Tasarımda yaya, araç ve tramvay birimleri hız, ses vb. özelliklerden dolayı farklı dinamiklere sahip olduğu düşünülerek yatayda ve düşeyde koparılmıştır. Nehirle görsel ilişki yanında yakın temas kurması gereken birim yaya olarak belirlenmiştir. Tramvay ve araç birimlerinin ise nehirle görsel ilişki kurması hedeflenmiştir. Yaya yolunun alt kota alınması yayanın gürültü alanından da koparılmasını sağlamaktadır.

Engelsiz Bakı Noktaları
Her bir birimin düşeyde farklı kotlarda olması bakı alanlarında birbirlerine engel olmasını engellerken düşey kotlarda da birbirleriyle ilişki kurmasını sağlamaktadır.

Etiketler

Bir yanıt yazın