Mete Keskin, Esra Yılmaz, Alperen Türk ve Yağmur Arıcı tarafından hazırlanan tasarım katılımcı projeler arasında yer alıyor.
Antalya kenti; sahip olduğu doğal ve tarihi güzellikleri, çok kültürlü yapısı ve turistik mirası ile öne çıkmaktadır. Botanik Exposu’nun gerçekleşeceği kent, birçok endemik bitki türünü barındırmaktadır. Antalya ili, Aksu ilçe sınırları içerisinde konumlanan Expo alanı üzerinde yer alan Expo kulesi; Expo tepesi, Expo ormanı ve Expo göleti ile nirengi noktalarını oluşturmaktadır. Bu anlamda tüm Expo alanının algılanmasına ve seyrine olanak tanıyan bir , ‘Expo Kulesi’ tasarlanmıştır.
Antalya Expo’su; barışın, güzelliğin, dostluğun, doğanın simgesi; ÇİÇEK ile masumiyetin ve gelecek nesillerin simgesi olan; ÇOCUK temasını vurgulamaktadır. Bu anlamda tasarlanan Expo Kulesi yalın- beyaz strüktürü ile, iki değerli ve anlamlı varlık; çiçek ve çocuğun ortak özelliği olan masumiyeti yansıtmaktadır. Expo meydanı ile bütünleşik zemin kurgusuna sahip Expo Kulesi; +13.40 kotundaki Expo meydanı içerisinde zeminde açılan yırtıklar ile kule zemininin üst giriş kotuyla bağlantısını sağlanmakta, ayrıca +7.90 kotundaki dükkanlara doğal ışık alımına olanak tanımaktadır.
Kule yerleşim doğrultusu; kentsel ölçekte Antalya kent merkezi ve Akdeniz’e hakim manzara yönünde kurgulanmış, aynı zamanda Antalya kent yerleşiminden referans alan Expo alanının bütüncül algılanması amaçlanmıştır. Expo alanına girişte ise, hem tüm alan algılanmakta hemde Expo kulesi yalınlığıyla, ilk girişten itibaren çocuk- çiçek temasını vurgulamaktadır.
Seyir Kulesi, olarak kurgulanan Expo kule mekanları; yılda 10 ay güneşli olan Antalya yerel iklimine uygun, açık mekan- seyir terasları yoğunluklu olarak tasarlanmıştır. Boşluklu, geçirgen hafif strüktüre takılan, ahşap güneş kırıcılarla oluşturulan seyir terasları, kule boyunca farklı kotlarda tasarlanarak, farklı deneyim ve algı mekanları sunmakta, teraslar arasında da farklı bakış noktaları oluşturulmaktadır. Seyir kulesi; tanımladığı işleve uygun olarak, yalnız seyir alanlarını barındırmakta kendi öz amacına hizmet etmektedir. Kule, konsept ışıklandırmalar ve masif yüzeyindeki yansıtıcı yazılar ile geceleri de nirengi olma özelliğini korumakta, Expo alanını heyecanlı kılmaktadır.
+13.40 kotundaki ana giriş aksından, Expo meydanına gelen ziyaretçi, yan rampalar yardımıyla +9.50 kotuna inmekte, buradan amfi-merdiven kurgusuyla +7.90 kotunda bulunan Expo Kule giriş alanına ulaşmaktadır. Aynı zamanda Expo alanı ana giriş aksından yine amfi kurgusu ile ikincil bir alış kurgulanmıştır.
Kulenin karşılama mekanında danışma-bilet satış alanı bulunmakta, seyre çıkacak kişi sayısının koordinesi amacıyla turnike sistemi yer almaktadır. Seyreyleyecekler için bir gezi rotası belirlenmiştir; Karşılama kotundan rampalı bir alış ile bir üst kota çıkılmakta, bu kotta, ziyaretçiyi panoramik asansörler karşılamaktadır. Panoramik asansörler yardımıyla, Expo alanını ve yakın çevreyi seyreyleyerek yukarı kotlara ulaşım sağlanmaktadır. Panoramik asansör varış kotunda açık seyir mekanına ulaşılmakta, bu alandan üst kotlara, açık- kapalı merdiven yada diğer kapalı asansörler yardımıyla, ulaşım sağlanmaktadır.
Seyir grubu bu kottan itibaren kapalı hacme ve diğer seyir mekanlarına serbest dolaşabilmekte, mekanları deneyimleyerek, Expo alanını kuş bakışı kavrayarak seyreyleyebilmek tedir. Değişik kotlarda yönelim sağlanmakta, alt kotlarda salt Expo alanı izletilirken, üst kotlarda Antalya merkez ve Akdeniz vistasına bakış sağlanmakta, Expo alanı yakın çevresi ile bütüncül olarak algılanabilmektedir.
Kuleden iniş için; yalnızca kapalı asansörlerin kullanımı öngörülmekte, böylece gelen ziyaretçi ile giden ziyaretçi sirkülasyonu ayrı çalıştırılmaktadır. Aynı zamanda kulenin zemin kot giriş- çıkış aksıda ayrı tasarlanarak kule çıkışı, hediyelik eşya dükkanlarının bulunduğu aksa yönlendirilmiştir. Bu sayede Expo Kulesi, Expo alanındaki diğer mekanlara bağlantısı sağlanmaktadır.