Katılımcı, Gebze Hükümet Konağı Ön Seçimli Ulusal Mimari Proje Yarışması

Tasarım önerisi son turda (4-3) oy çokluğuyla elenmiştir.

“EŞİK”

Eşik sözcüğü akla ilk gelen anlamında kapı ağzında basamak konacak bir yer iken kavramsal olarak bir değişimi ve bir ara kesit olma durumunu içinde barındırır. Yarışma alanının olduğu arazi analiz edildiğinde bu arada olma ve bir geçiş noktası olma halini içinde barındırır. Bu durum şu şekilde izah edilebilir. Gebze ilk analiz edilmeye başlandığında şu gerçek ortaya çıkar ki Gebze sanayi anlamında önemli bir potansiyeli içinde barındırır. Yarışma alanının kuzey, doğu ve güney bölümlerini yay şeklinde sarmış olan sanayi bölgeleri Gebze ilçe merkezi ve konut dokusu arasında bir sınır ve geçiş noktası teşkil eder. Bu geçiş ve sınır olma hali kavramsal olarak eşik sözcüğüne denk gelmektedir. Bu bilgiler ışığında yapının kavramı “Eşik” olarak belirlenmiştir.

Eşik metaforu bu yapıda sanayi yapılarının işlevsel ve gridal strüktür sistemi ile konut yapılarının kübik hacimlerini bir arada tasarlayıp strüktürel sistemi yapı girişleri ve kat teraslarında açık bırakarak ele alınmıştır. Bu şekilde ortaya konan kütle bir eşik bölgesinde arada olma kesişme ve eşiği temsil etme hedefini taşır.

Meydan – Yeni Bağdat Caddesi Arasındaki İlişki ve Diğer Yol Bağlantıları

Yarışma alanının kuzey doğusunda yer alan meydan ve güney batısında yer alan Yeni Bağdat Caddesi arasında yaya sirkülasyonu için bir aks kurulması hedeflenmiştir. Bu sayede meydanla ile Gebze’ye bir bağlantı aksı olan Yeni Bağdat Caddesi arasında ilişkinin artırılması ve bu geçişin Hükümet Konağı yapısının zemin kotuyla bağ kurması yapının daha canlı ve yaşayan bir görünüme ulaşmasını sağlamaktadır. Halk ve kamu arasında kurulacak bu ilişki kamu yapılarının katı havasının kırılmasını sağlayacaktır.

Kuzey batı ve güney doğusundan geçen yollardan Hükümet Konağı yapı tasarımı içinden geçişler verilerek yaya bağlantıları kurulmuştur. Bu iki yol arasında kurulacak geçişler yapının bir engel yapı olmasının önüne geçip bir geçiş ve bir odak noktası haline gelmesine katkı sağlayacaktır. Yapı bir engel olmaktan ziyade içine alan ve onunla beraber yaşayan bir yapı olarak tasarlanmıştır.

Meydandan Geri Çekilme

Hükümet Konağı yapısı sınırında bulunan meydanla daha iyi ilişki kurmayı sağlamak için çeşitli çözümler getirmeyi önerir. Bu önerilerden biri de yapının çekme mesafelerinden daha fazla geriye çekilmesidir. Yapının meydan yönünden daha fazla geri çekilmesi hem meydanın daha büyümesine ve daha fazla ihtiyaca cevap verebilmesine hem de yapı ile meydanı beraber daha iç içe bir ilişkiye kavuşturmaktır. Bir nevi meydan yapının içine çekilerek Hükümet Konağına dahil edilmiştir.

Yarışma Alanında Bulunan Ağaçlar

Yarışma alanında eski askeri bölgeden kalan ağaçlar tasarımın konumlanması için bir referans olarak kabul edilmiştir. Yapı konumlandırılırken ağaçların olduğu yerlerde yapı geriye çekilmiş ve alanın orta noktasına denk gelen ağaçların korunması için yapının ikiye bölünmesine gerek duyulmuştur. Yapı izleri bir tasarım kararı olarak ortaya konurken mevcuttaki ağaçların korunması hedeflenmektedir.

Diğer Tasarım Kararları

Tasarım alanının eğrisel yapısı gereği kota oturan bir yapı çözümü yapılmıştır. Meydana bakan yöndeki yapı yüksekliği Yeni. Bağdat Caddesine doğru yapı yüksekliği olarak kademeleri şekilde düşürülmüş bu sayede kaymakamlık biriminin bulunduğunu yapı öne çıkarılmış ve bir mekan kademelenmesi şeklinde kurgulanmıştır. Kaymakamlık biriminin de bulunduğu meydana doğru olan yapı avlulu çözülmüş ve zemin katında Yeni Bağdat Caddesi ve Meydan arasını bağlamak için açılan aksta nişler oluşturularak avlu yarı açık ve açık mekanlarıyla beraber tasarlanmıştır. Bu avlu ve aks beraberinde ana aksa dik şekilde geçişleri ve kütle hareketleri ile yapının zemin kotunda birinci kat kotunda açık, yarı açık mekanlarıyla kullanım zenginliğini artırmayı amaçlamıştır. Yapı hem zemin kotundan hem de birinci kat kotundan uygun girişler alarak çözümlenmiştir.

İhtiyaç programında verilen birimler ve onları bağlı hacimler zemin katta vatandaşla ilişkisini yoğun şekilde olan birimler ve üst katlara doğru gidildikçe vatandaş kullanımının daha da düştüğü birimler olarak kademelendirilmeye dikkat edilmiştir. Erişilebilirlik ilkesini yapı geneline yaymak birincil amaçlar arasındadır. Yapının iç kısımlarında sıkıcı koridorları azaltmak ve yapı girişlerindeki basık havayı kırmak adına galeri boşlukları kullanılmıştır. Galeri boşluklarındaki boş hacim düşey sirkülasyonun çözümü için değerlendirilmiş mekânsal kullanım kalitesinin artırılmasını sağlama hedefindedir.

Etiketler

Bir yanıt yazın