Katılımcı, Halide Edip Adıvar Külliyesi Ulusal Mimari Proje Yarışması

Mimari Açıklama Raporu

Merkezinde ibadet amaçlı toplanma yeri olan caminin yer aldığı külliyeler, dini ibadet işlevi dışında da insanların bir araya gelerek zaman geçirdiği önemli bir kamusal alan niteliği taşımaktadır. Kentin diğer kamusal alan niteliği taşıyan meydan, park vs. gibi insanlarla bütünleşen diğer kent katmanları ile karşılaştırıldığında, külliyelerin her ne kadar insanları kendisine çeken karakteristlik bir özelliği olsa da bütün kent kullanıcıları tarafından tam anlamı ile kullanıldığı söylenemez.

Proje alanı verileri incelendiğinde, alanda yer almakta olan mevcut cami kullanıcıları irdelendiğinde; kullanıcı kitlesinin belli olduğu, cami ve cami ile ilişkili diğer birimlerin kendi içine dönerek hep bu belli kullanıcı kitlesine hizmet ettiği tespit edilmiş, günlük hayatın koşuşturmasında kaybolan kent kullanıcısına hitap etmeyerek bu kullanıcıya sırt çevirdiği gözlemlenmiştir. Oysa ki İslam dininin dil,din,ırk, cinsiyet, yaş gözetmeden bütün İnsanoğlunu İslam dinine davet ettiği açıktır. Duvarlarla sınırlanan ve bir avlu etrafında konumlanan cami, derslik, hamam, aş evi gibi birimlerin yer aldığı geleneksel külliye kavramı projemizde günümüz koşulları da göz önünde tutularak yeniden yorumlanmaya gidilmiştir. Kamusal alan niteliği taşıyan külliyenin, bütün kent kullanıcılarına hizmet edebilmesi ve yaşamın yoğunluğuna rağmen insanların içinde yer alabilmesi için, sınırları belli olan geleneksel külliye kavramının duvarları eritilmiş, ona ulaşılmasını zorlaştıran tüm eşikler kaldırılmıştır.

Projede istenilen 500 kişilik cami, kutsal bir mekan oluşunu öne çıkaran bir tasarım anlayışı ile yorumlanarak her türlü süslemeden arındırılmıştır. İbadet anındaki o mistik hava ışık gölge oyunları yardımıyla güçlendirilmiştir. Külliye ye ana giriş Halide Edip Adıvar caddesinden alınarak, Bahçeçik sokağından da ikincil giriş ve servis girişi alınmıştır. Gasilhane, mutfak, abdesthane, wc ler, dernek odaları ile kitap satış birimleri komşu binalar tarafında konumlandırılarak, binalarla külliye kullanıcısının algısı kesilmiştir. Derslikler ve lojmanlar zeminden koparılarak, Halide edip Adıvar caddesi üzerinden külliye alanına giren kullanıcının arsanın batısında kalan yeşil alanla algısının sürekliliği sağlanmış ve gerekli durumlarda cami kullanıcısı için yarı açık ibadet alanları oluşturulmuştur. 80 araçlık otopark girişi, proje alanının güney ucundan alınarak ana yaya girişi ile otopark girişi birbirinden koparılmıştır.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın