İzmir Konak Belediyesi'nin hizmet binasının yeni yeri bazı avantajlı ve dezavantajlı özelliklere sahip.
Şehir merkezine yakın konumda, özellikle bu alandaki kentsel olarak yoğun kullanılan bazı kamu binaları ve hastaneler bu lokasyona çok yakın. Kentsel ulaşım altyapısında da önemli bir noktada, ana yolların kesişimi ile sıkça kullanılan Kemer metro istasyonu ile ulaşım ağının önemli bir düğüm noktasında . Konumun diğer bir özelliği ise yapı kalitesi oldukça düşük bir çevrede yer alıyor olması. Belediye binası için yapılan bu yer seçimi konuma ait avantajların iyi bir şekilde kullanıldığı alansal ve kapsamlı bir müdehale ile bütün çevre için olumlu, dönüştürücü bir etkiye yaratma potansiyeli taşıyor.
Belediye Hizmet binası yakın çevresi ile ele alınırken genel kullanıma sahip temel eğitim, ibadethane ve semt pazarı gibi mevcut öğeler ile mevcut yol ve yerleşim izleri tutulup iyileştirilerek yeni bir mahalle örgüsü tasarlandı. Öte yandan metro bağlantısı ticaret alanları, ofisler ve rekreasyon alanlarına sahip bir kent meydanı ile güçlendirildi. Bu bağlantı Yeşildere Caddesi’ni aşıp tarihi Kervan köprüsünün bulunduğu yeşil alan – Botanik parkı ile ilişkilendirildi.
Böylelikle MAHALLE-ETKİNLİK ALANI aksı ile METRO-KENT MEYDANI-KERVAN KÖPRÜSÜ aksının kesişimde yeni İzmir Konak Belediyesi hizmet binası kampüsü kurgulandı.
MAHALLE-ETKİNLİK ALANI
İzmir’de hakim İmbat rüzgarlarından maksimum ölçüde faydalanmak adına konut yapılaşması İzmir körfezi yönüne dik olacak şekilde düzenlendi. Mahalleyi oluşturan konut yapıları 4-5 katlı iki cepheli ve balkonlu. Her yapı adasının yoğun bitki örtüsüne sahip iç bahçe-avlu alanları ve çıkmaz sokak sonlarında açık otopark alanları bulunmakta. Mahalle semt pazarı, ibadethane, spor ve oyun alanlarına sahip etkinlik alanı ile Belediye kampüsüne ulaşıyor.
BOTANİK PARKI-KERVAN KÖPRÜSÜ
Öte yandan Yeşildere Caddesi boyunca devam eden Melez Çayının etrafı ,yolun karşısında olduğu gibi, Botanik parkı işlevi öngörülerek yeşil alana terk edildi. Bu alandaki yükseltilmiş yolun altındaki yaya geçidinin kullanımının iyileştirilmesi için heykel parkı önerildi. Bu yeni kullanım önerisi Kervan köprüsünün restorasyonu ve Melez Çayı’nın rehabilitasyonu ile hem İzmir’e kentsel kullanıma açık yeni bir yeşil alan kazandıracak hem de kentsel dönüşüm için emsal niteliğindeki bu alanı Yeşildere Caddesi’nin yoğun trafik ve gürültüsünden kurtaracak bir tampon bölge olma potansiyeline sahip.
METRO-KENT MEYDANI
Kemer metrosu çıkışındaki alan, mevcutta kötü nitelikteki yapıların yeni yerleri gösterilerek kaldırılması ile, Belediye kampüsüne kamusal ulaşımı sağlayan ana girişe olanak veren kentsel meydan olma özelliğinde. Yeni kurgusuyla bu alan ana yollarla sıkışmış Belediye kampüsü girişi için kullanıcılara daha sakin bir alternatif sağlıyor.
Yeşildere Caddesi ile Gaziler Caddesinin kesişimindeki inşaat alanı bu yoğun kullanımlı ve yükseltilmiş ana yollara hem yakın olmanın avantajına sahip hem de yarattıkları kirlilik ve gürültü nedeniyle varlıklarından mustarip. Belediye kampüsünün yerleşimi tasarlanırken yapılar ana yolların dezavantajlarından daha az etkilenmek amacıyla yol akslarına göre 45 derece döndürülerek yerleştirildi. Böylelikle yollara direk cephe vermeyen yapısal cepheler ve sokak seviyesinde yeşil tampon alanları oluşturuldu.
İzmir Konak Belediyesi’nin hizmet binasını yakın çevrenin mekan kurgusunu oluşturan ana aksların kesim noktasında bulunuyor. Belediye yapıları sokak seviyesinde yaya kullanımına açık, havadar ve gölgeli bir kampüs alanı olarak kurgulandı. İç sokaklar ağı, akslara tutunarak Belediye kampüsünü mahallenin gündelik kullanımında içinden geçip gidilebilecek ‘oraya ait’ bir hale getirdi. Vaziyet planı kurgusu da bu doğrultuda farklı kullanımlar için farklı güzergahlar sağlıyor. Yapılaşma çeşitli balkon ve kapalı çıkmalar, üst örtüler ile gölgeli alanlar sağlıyor.
Belediye kampüsünün kurgusunda zemin katlardaki yatay kütleler vatandaş ziyaretinin yoğun olduğu Belediye hizmetlerine düzayak bağlantı sağlıyor. Üst katlarda ise Belediye idaresinin daha yoğun olarak kullanacağı makam, meclis ilgili müdürlükler gibi işlevler dikey kütlelerde yer alıyor. Bu ayrım cephede malzeme kullanımı ile de okunaklı olarak ayrışmakta. Üst katlarda birbirinden kopan kütleler kabaca Belediye Başkanlığı makamı ile meclis ve diğer müdürlükler olarak ikiye ayrıldı. Bu iki kütle yemekhane ve kafeteryanın bulunduğu katta teraslar ile birbirine bağlanıyor. Üst kottaki bu açık teras kullanımı Belediye çalışanları için özel bir rekreasyon alanı olarak çalışmakta.