Katılımcı, Iceland Ski Snow Cabin

Katılımcı, Iceland Ski Snow Cabin

Şafak Kıray'ın, Buildner'ın düzenlediği uluslararası mimarlık yarışması "Iceland Ski Snow Cabin" için hazırladığı proje önerisi.

Proje Raporu:

Proje İzlanda, Mývatn bölgesinde Viti krateri yakınında bulunan kayak alanı için yeni modern bir kayak kabini tasarımıdır. Alanın gerekli ihtiyaçlarını karşılayacak korunaklı, estetik, modern ve çevreyle uyumlu aynı zamanda simgesellik içeren temel fikirlerden yola çıkılmıştır.

Yapı, telesiyej ve gelen ziyaretçi aksına zarar vermeden bu aksı destekleyecek şekilde kuzey-batı yönünde konumlanmıştır. Yapı yaklaşık 300 m2 alanın yükseltilmesiyle oluşturulup; seyir terası ve kar küreme aracı fonksiyonları için çatı kuzey-batı aksında çekilerek örtü oluşturulmuştur. Oluşan bu form estetik kaygılar ve kar yükü düşünülerek yumuşatılıp son formuna gelmiştir. Bu form için çelik taşıyıcılardan oluşan bir sistem kurulup yere temas ettiği noktalarda beton temeller üzerine yerleştirilerek taşıyıcı hale getirilmiştir. Örtünün bir bölümünde cam malzeme ile saydam alanlar yaratılmış. Kütlenin doğal ışık alması sağlanmıştır.

Plan kurgusu; kayak yapmak için gelen ziyaretçileri dış mekandaki soğuk havadan içeri davet ederek, modern bir şömine eşliğinde interaktif bir danışma ile karşılayan sıcak bir mekana yönlendirmesi fikri ile oluşturulmuştur. Asma katta bir köprü oluşturularak aynı zamanda ziyaretçilere Kuzey Işıklarını izleme imkanı sunar. Yapının girişini oluşturan dinlenme ve self-servis yeme içme alanında yumuşak ahşap malzemeler tercih edilerek binanın kullanıcıları için rahatlatıcı bir mekan arayışı gözetilmiştir. Plan kurgusunun devamında WC ve soyunma alanları kabuğun içerisine yerleştirilmiştir. Ziyaretçi bu alanların çevresindeki yatay sirkülasyonları binanın kabuğunu deneyimleyerek takip eder ve kayak ekipmanlarının yer aldığı depo alanına ulaşır. Gerekli ekipmanlarını aldıktan sonra ise bina kabuğundan çıkarak telesiyejlerin olduğu alana geçiş sağlar.

Yapının formu; dinamikliği ile kayak yapan bir kayakçıyı andırmaktadır. Kullanılan beyaz paneller ve camlar sayesinde form hem arazide karlar arasında kaybolur hem de formun genel hatları yapıya anayoldan yaklaşırken fark edilir ve bu sayede yapıya yaklaştıkça form daha iyi kavranır. Yapının formu sayesinde üzerinde kar yükü olmayacak aynı zamanda da eriyen karlar yapıdaki drenaj sistemleri ile toplanarak tuvaletlerde kullanılabilecektir.

Son olarak proje konseptinin ismini kayak yapan insanların dinamik ve hızlı akışından ilham alınarak The Flow olarak belirlenmiştir.

Etiketler

Bir yanıt yazın