Katılımcı, İzmir Selçuk Belediyesi Kültür ve Gençlik Merkezi Yarışması
PROJE RAPORU
DÜŞÜNCE VE BAĞLAM
Selçuk kent merkezi ve yakın çevresi birçok önemli tarihi ve turistik çekim odağına sahiptir. Ancak bu odakları ziyaret eden turistler büyük çoğunlukla tur otobüsleri ile gelmekte, şehir merkezini yaya olarak gezmeden ayrılmaktadır. Önerilen proje kapsamında tüm bu odak noktalarının belirli yürüme akslarıyla birleştirilerek Selçuk kenti için turistik yürüyüş rotaları oluşturulmuş; Gençlik ve Kültür Merkezi ise bu rotaların sonlandığı bir “final odak noktası, açık hava müzesi ve etkinlik avlusu” olarak kurgulanmıştır.
Bu kapsamda önerilen etkinlik avlusunun, hem Selçuk’a gelen turistler hem de Selçuk’un yerel kullanıcıları için bir çekim noktası olması hedeflenmiştir. Bunu sağlamak adına, -4.00, ±0,00, +4.00 kotlarına yerleşen orta avlu, hem tüm kapalı hacimlerin açıldığı ve sanatsal/kültürel aktivitelerin aktığı bir alan oluşturularak yerel kullanıcıya hitap ederken, aynı zamanda sergi ve açık hava müzesi faaliyetlerini kapsaması sebebiyle turistler içinde bir cazibe merkezi olmaktadır.
Proje, imge olarak saydamlık ve berraklığın öne çıktığı bir dille tasarlanmış, bu berraklık içinde çevre sokaklardan avluya, avludan farklı kotlardaki balkonlara akan akışkan açık mekanlar ve bu açık mekanları anlamlandıran kapalı hacimler ile proje kurgulanmıştır.
BİÇİM VE İŞLEV
Proje -4.00 kotuna çökertilmiş davetkar bir avlu ve bu avlu etrafında farklı kotlarda açık/ kapalı mekan akışını sağlayacak açık ve kapalı alanlar yardımıyla kurgulanmıştır. Açık alanlarda güneş kontrolü ve gölge alan ihtiyacı, tüm proje alanına yayılarak avluyu organize eden pergoleler vasıtasıyla sağlanmıştır. Bu kurgu hem kullanıcı için “dolaşım sürekliliği” sağlamış, hem de gölgeli ve hava dolaşımı sağlayan bir avlu elde edilmiştir.
Projede önerilen avlu tüm çevre sokaklardan akışı alacak, sokaklar arası kısa yollar uluşturacak, hayatı dışarıdan içeriye akıtacak şekilde dışa açık tasarlanmıştır.
Tüm bu kurguyu desteklemek üzere projede iç/ dış mekan ayrımı bulanıklaştırılmaya çalışılmış, avluya bakan hacimlerin tüm yüzeylerine katlanır camlar önerilerek mevsim şartlarına göre avlu ile bütünleşme arttırılmaya çalışılmıştır.
Açık hava sineması projenin kalbine yerleşmiştir. Oluşan amfi, sinema gösterilen zamanlar dışında da etkinlik avlusundaki sanatsal ve kültürel faaliyetleri izleyebilecek, tüm avluya hakim olabilecek bir konumdadır.
Tasarımda ihtiyaç programında yer alan tüm mekânlara istenilen sayı, büyüklük ve kapasitede eksiksiz olarak yer verilmiştir.
1 Yorum
Güzel çalışma elinize sağlık ama bu jüri ile emeklerinize yazık olmuş.