Katılımcı, İzmir Selçuk Belediyesi Kültür ve Gençlik Merkezi Yarışması

Mimari Rapor

Anadolu’da yer alan ve turistik bir ilgi odağı olan antik yerleşmeler, bugüne ulaşan kalıntıları ve mimari görkemleri ile kentte bir çekim merkezi oluşturmasının yanı sıra, kentlere belirli bir ölçek verir. Mekansal olarak da bu kentleri ve çevresini tanımlaması gerekir.
Selçuk’un en önemli özelliğinin gezerken antik çağdaki yaşantıyı soluyup hissedebilmeye olanak sağlayan dünya üzerindeki sayılı arkeolojik araştırma alanlarından birini sınırlarında barındırması olduğunu düşünüyoruz.

Kent mekânlarının sürekliliği, “dışarı”nın bir yaşam alanı olarak düzenlenmesi, tüm sokakların temel bir aksa çıkarak sosyal odaklara bağlanması Efes gezintimizden kentsel tasarımla ilgili aklımızda kalan ana unsurlar. Selçuk’ta merkeze yakın, fakat bir çeperi konut bölgesine açılan yerde inşa edilecek olan kültür merkezini tasarlarken aynı unsurları masaya yatırdık.

YERLEŞİM KARARLARI

Kubilay Caddesi alanı merkeze bağlayan bir akstır. Eşref Arna Caddesi ikincil bir aks olarak bu ana aksı yerleşimin içlerine bağlar. İstiklal Caddesi Ve 5014 Sokağı ise alanın konut yoğunluklu bölge ile spor aktivite ve yeşil alanlarına kenarlarıdır.

Selçuk sokaklarında yürüdüğümüzde kentin mevcut kentsel dokusunda yeşil alan sürekliliğinin kısmen var olduğunu gözlemledik. Bu sürekliliği devam ettirecek, aktivite alanlarıyla destekleyecek bir proje hedefledik. Alanın sınırlarını ve geçişlerini, ana aksı ve kenarlarını dikkate alarak belirlemek tasarımımızın ilk adımı oldu. Yetişkin ağaç dokusunu koruyarak, “aktivite koridoru” olarak adlandırdığımız bölgenin alana bağlantısını 5014 Sokağı üzerinden sağladığımızda yapılaşma alanı belirlenmiş oldu.

Sürekli bir yaya hareketine altlık teşkil edecek parçalı yerleşim ile yaşayan bir faaliyet alanı oluşturmayı hedefledik. İşlevlerine göre örgütlenen parçalanmış kütleleri, birbirleriyle ilişkisini kuvvetlendirmek ve açık-kapalı mekanlar arası akışkanlığı artırmak amacıyla -yerin tarihi bağlamını referans alarak-arkad ile birbirine bağladık.

Yapı programının büyük alan ve hacmini içeren gösteri merkezini ana ve ikincil aksa yakın olan tarafta konumlandırarak, Kubilay Caddesi tarafında bir toplanma alanı oluşturduk. Atölye ve diğer yapı birimlerini, alanı bir “sosyal odak” a dönüştürme amacına uygun olarak, tanımlı bir açık alan oluşturacak biçimde belirlediğimiz sınırlara yerleştirdik.

Etiketler

Bir yanıt yazın