Katılımcı, İzmir Selçuk Belediyesi Kültür ve Gençlik Merkezi Yarışması

Katılımcı, İzmir Selçuk Belediyesi Kültür ve Gençlik Merkezi Yarışması

MİMARİ AÇIKLAMA RAPORU

Yönelim ve Kütle Kararları

Efes antik kentinde bulunan Celsus Kütüphanesi, Efes Antik tiyatrosu ve Herkül Kapısı yerleşim şemaları, proje alanına yansıma olarak alınmıştır. Proje alanına taşınan şema ilk yerleşim yeri olarak tanımlanan Ayasuluk kalesine dik olarak konumlandırılmıştır. Böylelikle proje alanında çapraz bir yerleşim planlanmıştır. Arazi alanında oluşturulan kütle her iki tarafa bakış verebilmek ve birbirini engellememek aracılığıyla ikiye bölünerek tekrar programlanmıştır. Çapraz yerleşim ve bölünmenin etkisiyle yapı, cadde ve sokaklara perspektif vermektedir. Vaziyette oluşturulan kılcallar vaziyet planı içerisinde oluşturulan yaya yolları ve yeşil alan sürekliliğini desteklemektedir.

Topografya ele geçirilerek kentsel alandan proje alanına bir akış sağlayarak içerisine alan, çeken bir tavır sergilemektedir. Topoğrafyada oluşturulan yarık gösteri salonunu görsel olarak yükselterek vurgulamıştır. Bu yarık hem yapıyı heykel gibi sergileyen hem de vurgulayan bir tavır sergilemektedir.


İzmir Selçuk Referans Ağları

 

Efes antik kentte referans alınan yerleşim şeması ve birimlerin arasındaki ilişki proje alanına yansıtılmıştır. Yansıtılan birimler tekrar programlanmıştır.

Yaya yolu önerileri ‘Sokaktan toplama sokağa dağıtma’ ‘Deneyimleme’

İnsanların deneyimlediği yollardan oluşturulan sokaktan sokağa bağlanan ve dağıtılan yollar.. Bu yollar mevcut sokak geçişleri ve en kısa mesafe bağlantıları dikkate alındığından dolayı çapraz ağlar oluşturur. Bu çapraz geçişler yaratılmak istenen perspektif algısını desteklemektedir.

Vaziyet planındaki mevcut bina ve yeşil alanların karşılıklı sürekliliği sağlanmıştır.

Kentsel Fuaye

Topografya mevcut kotları yapılandırılarak halkı daha kendine çeken içerisine alan şekilde biçimlendirilerek kentsel fuaye olarak çalışan alana yönlendirmektedir. Bu alanda aynı zamanda farklı aktivitelerin gerçekleştirilebileceği düşünülerek esnek bir mekan kurgulanmıştır. Kentliler ve özellikle gençler için kültürel, sanatsal çalışmalarını ve temsillerini gerçekleştirebilecekleri çekim mekanı olarak değerlendirilmiştir. Bu alan aynı zamanda yapıların birbiriyle geçişini sağlayan birim ve gösteri salonu fuayesi olarak çalışmaktadır. Dış mekanda açık hava sinema alanı olarak kullanılan amfi alanından fuayeye geçiş sağlanabilmektedir. Kentsel fuaye alanı kullanımı açık-yarı açık olarak düşünülmüştür.

Kentsel Geçiş

Bu alan hem yapı birimlerine erişim hem korunan mevcut ağaçların oluşturduğu doğal aks hem de tören alanına geçiş sağlayan ulaşım yolu özelliklerinden dolayı kentsel geçiş olarak tanımlanmıştır.

Açık Hava Sinema Alanı

Açık hava sinema alanı fuayeye geçiş yapılabilen ve aynı zamanda fuayeyle görsel bağ kurulan bir alan olarak kurgulanmıştır. Hem iç mekanlarla bağlantı kurabilen hem de dış mekanları giriş ve geçiş alanlarıyla ilişkili kamusal alan olarak kullanılmaktadır. Sinema perdesi heykelsi olarak genellikle masif olarak tasarlanmış yapı cephesine yansıtılacaktır.
 

Kent Ekranı

Gösteri salonu fuaye alanı olarak en üst kotta kurgulanan fuaye alanı Ayasuluk Kalesine dik olarak bir bakı sağlamaktadır. Bu ekran aynı zamanda arazinin diğer alanında konumlandırılan Atölyelerin yer aldığı yapıyla görsel bir ilişki içerisindedir. Dans, resim gibi toplu olarak yapılabilecek aktiviteleri izleme imkanı sağlamaktadır.

Gösteri salonu diğer yönünde yaratılan kent ekranı ise kafeterya olarak kurgulanmıştır.

Sirkülasyon Aksı

Arazi boyunca tanımlanan ve vurgulanan doğrusal aks fuaye alanında başlayarak sinema salonlarına kadar uzanır. Sinema salonlarının üst kotta su ve ışıklık aksı ile vurgulanmaktadır. Böylelikle sirkülasyon aksı ışık kullanılarak vurgulanmıştır.

İç Bahçe

Atölye alanları, İdari birimler, sinema salonlarının toplandığı yapıda birimler arasındaki ayrımın şeffaf ve yumuşak yapılabilmesi için iç bahçe alanı kurgulanmıştır. Böylelikle restoran alanları, idari birimler ve atölye alanlarına görsel katkı sağlanmıştır.

Strüktürel çözüm

10*10 m aks sistemi oluşturulmuştur. Atölye ve idari birimlerin yer aldığı yapıda betonarme sistem olarak düşünülmüştür. Kaset döşeme kullanılmıştır.

Gösteri salonunun yer aldığı birimde merdivenlerle dağıtılan alanda çelik makaslar kullanılmıştır. Bu makaslar kent ekranı ve fuayesi olarak çalışan alanın konsol olarak çıkabilmesini sağlamıştır.

Çelik makaslar içte yer alan merdivenlerin olduğu alanda açıkta bırakılacak ve mimariye katılacaktır.

Enerjiyi Etkin Kullanma Önerileri

Ofis, atölye alanları gibi kullanım aralıklarının yoğun olduğu alanlarda kullanılan iç bahçe iç ortam nem dengesini sağlamaktadır. Dış mekanda kullanılan su ögeleri hem suyun sakinleştirici etkisini kullanmak hem de İzmir iklimi için nem dengesini sağlamak-serinletmek amacıyla kullanılmıştır. Gösteri salonunun fuayesi olarak kullanılan kentsel fuaye alanı yaz aylarında genel olarak açık/yarı-açık bir kullanım düşünüldüğünden güneşten korunma ve yararlanma dikkate alınarak tasarlanmıştır. Sıcaklığın en fazla olduğu Temmuz-Ağustos aylarında yapılan güneş analizlerinde kentsel fuaye alanının güneşten korunduğu gözlenmiştir. Gösteri salonunun bulunduğu yapı birimin çatısı güney yönüne doğru eğimlidir. Üzerine PV Paneller kurgulanmıştır. Yüzey alanı büyüklüğünden dolayı enerji ihtiyacından çoğunu karşılayabilmektedir.

Etiketler

Bir yanıt yazın