Katılımcı, İzmir Selçuk Belediyesi Kültür ve Gençlik Merkezi Yarışması

MİMARİ AÇIKLAMA RAPORU

Selçuk kentinin sahip olduğu mimari doku değerini anlama, koruma ve tarihsel süreçte sürdürülebilir bütüncül bir kent yapısı elde etme amacıyla, kültür ve gençlik merkezi yapısının geçmişle desteklenerek geleceğe dönük referans noktaları içermesi temel problem ve tasarımın değer noktası olarak öngörülmüştür. Projenin biçimsel, işlevsel kurgusu bu değer üzerine gelişmiştir.

Kentteki mevcut patina tabakası yorumlanarak çağa uygun şekilde soyutlanmış, yapı malzemesi ve geometrik hatlarla desteklenerek, mevcut aykırı kent dokusuna karşı yeni bir kent dokusunun önünü açma sorumluluğu hissederek kurgu oluşturulmuştur.

Yerleşim yerini oluşturan tarihi ve sosyal akslara tutunarak yapının kentin bir parçası haline gelmesine çalışılırken aynı zamanda mikro ölçekte de bulunduğu cumhuriyet mahallesine sırtını dönmeyen ölçekler arası bir yönelim yakalanmaya çalışılmıştır. 5002 sokak ve 5028 sokakları arasında Antik Roma’ya öykünen sütunlu omurgayla tarihi ve sosyal akslara tutunurken, atölyelerin bulunduğu kütleyle cumhuriyet mahallesine yönelerek, baskın kent merkezi etkisine maruz kalmamış, tutunma ve yönelimde kent dokusu içinde davranış olarak özgün bir tutum sergileme amaçlanmıştır.

Yapı malzemesi olarak antik kent dokusuna uygun, mevcut nemle zarar görmeyecek yerel bir malzeme olan mermer tercih edilmiştir. Cepheler mermer kaplanırken aks bağlantı koridoru, amfi yüzeyleri sıva üstüne boya yapılarak, kesişim ve giriş alanı özelleştirilmiş, böylelikle iç mekâna vurgu yaparak sirkülasyon alanlarının aks bağlantı koridoruyla kurduğu geçirgen ilişki ön plana çıkarılmıştır.

Antik kentle birlikte tarihsel süreçten gelen rasyonel aks yerleşimi, insan ölçeğinde algılanabilir, lineer plan çözümü sürdürülerek, rahatlıkla okunulabilir bir program yerleşimi yapılmıştır.

Gösteri alanları, atölye, seminer ve yemek alanı hem bir bütün hem de birbirinden bağımsız çalışabilecek şekilde tasarlanmıştır. Yemek alanı program yerleşiminde önemli bir yere sahip olup, ana programın tamamı ile kesişecek bir konuma alınmıştır. Sinema, gösteri salonu, atölyeler ve açık hava sinemalarının her birinden kolaylıkla ulaşılabilir nitelikte tasarlanmıştır. Ayrıca yemek alanı yeşil çatıyla desteklenerek kapalı ve açık oturum düzenine imkân sağlayacak şekilde planlanmıştır.

Eğik yeşil çatı üzerine tasarlananaçık hava sinemasının yanı sıra; tiyatro atölyesi ve atölye soyunmalarından rahatlıkla ulaşılabilecek,amfi oturma düzenine sahip taşınabilir platformla oluşturulan açık hava tiyatrosuyla program zenginleştirilmiştir.

Etiketler

Bir yanıt yazın