Katılımcı, İzmir Selçuk Belediyesi Kültür ve Gençlik Merkezi Yarışması

Katılımcı, İzmir Selçuk Belediyesi Kültür ve Gençlik Merkezi Yarışması

Mimari Açıklama Raporu

Vaziyet Kararları

Proje arazisi; batısında şehir merkezine direkt ulaşımı sağlayan Kubilay Caddesi, kuzeyinde yoğun bir kullanımı olan Eşref Arna Caddesi, güneyinde konut ağırlıklı bölgelerden gelen İstiklal Caddesi ve güneydoğusunda özellikle spor alanlarından araziye ulaşan 5028 nolu sokak ile çevrelenmiştir.

Kent merkezi ile direkt bağlantı yapılmasını sağlayan Kubilay Caddesi’nin araziye ulaştığı noktada bir arayüz oluşturulmuştur. Bu arayüz yapıya girmeden önce bir hazırlık mekanı niteliğindedir.

Arazinin doğusunda bulunan tören alanına da bir hazırlık mekanı olmadan direkt caddeden girilmesi durumu problemli bulunmuş, oluşturulmuş olan arayüzün aynı zamanda tören alanına da hizmet verebilecek bir toplanma mekanı olması hedeflenmiştir. Bu doğrultuda Eşref Arna Caddesi’nden iz alan bir meydan tasarlanmıştır. Böylece tasarlanan yeni meydanda bulunan kalabalık bir insan grubunu incelterek tören alanına almak olanaklı hale gelmiştir.

Tasarlanan bu meydanın farklı işlevlere de hizmet vermesi durumu, Gençlik ve Kültür Merkezi’nin bazı işlevleri için farklı bir alan kullanımı gerekliliğini getirmiştir. Böylece hem farklı kotlar arasında görsel ve fiziksel iletişimle zenginleşen hem de diğer akslardan gelen kullanıcıları da alana dahil edebilmeyi sağlayan bir alt meydan tasarlanmıştır. Bu özelleşmiş alt meydan çevredeki yaya ve taşıt trafiğinden uzaklaşan bir kot kullanımını ve açık hava sinemasını sokaktan geçerken bile görülebilecek bir seviyede tutmayı sağlamıştır.

Tasarlanan alanda diğer bir önemli nokta ise; Halk Eğitim Merkezi ve spor alanlarının bulunduğu 5028 nolu sokakla olan ilişkidir. Tasarım kararları doğrultusunda bu akstan gelen kullanıcıları da alt meydana alabilecek düzenlemeler yapılmıştır.

Araziye araç girişi yapılması için en uygun caddenin Kubilay Caddesi olduğuna karar verilip, geçici park alanı olarak da İstiklal Caddesi tarafı kullanılmıştır.

Yapısal Kararlar

Selçuk bölgesi üzerine yapılan araştırmalar sonucunda, kentte bulunan geçmiş dönemlere ait kalıntılar dikkat çekmektedir. Efes Antik Kenti, Pollio su kemeri, St. John Kilisesi, Bizans su kemerleri ve Artemis Tapınağı bu tarihi kalıntıların en çok bilinenlerindendir. Bu kalıntılar incelendiğinde ortak bir vurguya sahip oldukları görülmektedir. Bugün bunların büyük kısmı strüktürel olarak varlıklarını sürdürmektedirler. Çoğunlukla sütunların ve sonrasında da kemerlerin kalmış olması bu strüktürel vurguyu açıklamaktadır.

Yarışma kapsamında tasarlanan projenin kentin imgelemine uygun olması ve bu yolla hem kentli tarafından kolay kabul edilebilir bir mekan olması hem de tarihi değerleriyle ön plana çıkan Selçuk Kenti’nin bu yönüne vurgu yapılması hedeflenmiştir.

Bu yolla tarihi sütun ve kemerler modern bir yorumlama ve malzeme kullanımıyla yeniden ele alınmış ve projeye dahil edilmiştir. 5028 nolu sokağın alt meydana bağlanması büyük bir çelik kemerin altından yapılarak işlevsel bir plastisite yakalanmıştır.

Ayrıca yapının çeşitli yerlerinde strüktürel bir vurgu için eksiltmelere gidilmiştir. Bazı noktalar ise işleviyle örtüşecek biçimde geçirgen hale getirilmiştir.

Selçuk Bölgesi pek çok tarihi katmanın bir arada rahatça okunabildiği bir yer olmasıyla da dikkat çekmektedir. Bu katmanlar zaman zaman kesişmekte, üst üste binmekte, bazen de eriyip kaybolmaktadır. Tasarlanan yapı net bir strüktürün içindeki çeşitli eksiltmeleriyle; bir taraftan Selçuk Bölgesi’nin tarihi katmanlaşmasına da bir gönderme yapmaktadır.

Meydanların Kullanımları

Yapıya farklı noktalardan işlevlerine göre spesifik girişler oluşturulmasına rağmen, tasarlanan üst meydan; yapı için bir arayüz görevi üstlendiğinden yapı girişleri üst meydanla ilişkili olabilecek şekilde tasarlanmıştır.

Yapının ana fuaye girişi üst meydandan uzanan bir rampayla yapılmaktadır. Aynı rampa biraz daha ilerlediğinde sanatçı girişi ve idari blok girişi için kullanılmaktadır.

Yapının üst meydana bakan geçirgen hacmi ise kafeler bloğu girişi ve alt fuaye-kafeterya girişi olarak kullanılmaktadır. Alt kotundan atölyelere de ulaşım sağlanmaktadır.

Atölyelere direkt giriş ise üst meydandan alt meydana inen amfiden hemen sonra yapılabilmektedir. Bu yollarla arayüz (üst meydan) sürekli kullanılan bir yer haline gelmektedir.

Alt meydanı beslemek için ise; açık hava sineması, atölyeler ve bir restoran hacmi alt meydanla ilişkilenecek şekilde kurgulanmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın