Katılımcı, İzmir Selçuk Belediyesi Kültür ve Gençlik Merkezi Yarışması

MİMARİ RAPOR

Selçuk konum olarak Efes Antik Kenti’ne ve diğer önemli yerleşim yerlerine olan yakınlığıyla kültürel ve sosyal açıdan önemli bir noktadadır ve turizm açısından önemli bir rol üstlenmiştir.

Yapılan Gençlik ve Kültür Merkezi’nin kent içerisinde hem yerel kullanımda hem de turizm açısından önemli bir rol üstlenmesi, sosyal ve kültürel hayata katkı sağlaması amaçlanmıştır.

Proje alanı konum olarak Selçuk ilçesinin merkezinde ana ulaşım ve yaya arteri üzerinde bulunmaktadır.

Yapılacak Gençlik ve Kültür Merkezi’nin zemin kat kotunu oluşturacak işlevler yol bağlantıları ve yaya sirkülasyonun oluşturduğu akslar üzerinde yapılmıştır. Ulaşım yollarını merkezin içine alacak ve tüm bu aksları birleştirecek şekilde düşünülmüştür.

Yapı zeminde davetkar alt girişleri, oluşturulan meydan, tasarlanan yeşil alanlar ve korunan ağaçlarıyla yaşayan bir merkez haline dönüştürülmüştür. Yapının sadece zemin kat kotunda değil binanın tamamında yaya sirkülasyonunu içine alan, yaşayan bir yapı olması hedeflenmiştir. Üst kat kotunda oluşturulan teraslar, açık sinema ve meydana bakan amfisiyle bir çeki noktası haline gelmesi amaçlanmıştır. Açık sinema üst kata taşınarak sair zamanlarda farklı sosyal aktiviteler için de kullanılabilmesi amaçlanmıştır.

Zemin kat kotunda gösteri salonu girişleri, idare ve sergi salonu beraber düşülerek diğer birimlerden ayrılmıştır. İhtiyaç programı dahilindeki kafeteryalar zemin katta yaya sirkülasyonun böldüğü lekeler içinde ayrı ayrı çözülmüş birbirleriyle görsel olarak ilişkilendirilmiştir. Açık ve kapalı alan kullanımıyla, insanların bu alana katılımı arttırılmıştır. Sinema salonu girişi sanatçı girişi ve atölye girişi ayrı ayrı çözülmüştür.

Bodrum kat kotunda sinema salonları ve beraberinde gelen ihtiyaçlar çözülmüştür. Sinema salonuna peyzajın içinden ulaşan, amfi olarak da kullanılabilen bir merdivenle birlikte, girişleri diğer birimlerden ayrılmış kapalı bir çekirdek ile ulaşmak mümkün kılınmıştır. Bununla birlikte bodrum katta teknik alan ve kapalı otopark düşünülmüştür.

Birinci katta gösteri salonu, atölyeler ve beraberinde gelen ihtiyaçlar çözülmüştür. Bu işlevlerin meydanla görsel iletişimi de sağlanmıştır.

İkinci kat olarak adlandırdığımız bina terasında ise açık sinema ve teras kafe olarak kullanılabilecek alanlar öngörülmüştür.

Yapı güneş kontrolünü sağlayacak şekilde ahşap güneş kırıcılarla gölgelendirilmiştir. Bunun devamlılığında yapı ahşap ve çıplak betonun görsel uyumu ile çevrelenmiştir.

Yapı da Efes Antik Kenti’ndeki sütunlu yapım sistemine atıfta bulunmak için, gösteri salonu ve atölyeler arasında bulunan ve Efes Antik Kenti’ni işaret eden, sütunlar üzerinde yükseltilmiş bir baza yerleştirmiştir.

Peyzaj düzenlemesinde yaya sirkülasyonu sonucunda ortaya çıkan bina formlarına paralel ve dik olacak şekilde, yer yer döşeme kapamasında yapılan farklılıklarla bir iz tanımlanmıştır. Bu iz yayayı bina içine alacak şekilde organize edilmiştir. Ortaya çıkan formlar üzerine ise ahşap oturma alanları, yeşil bloklar ve havuzlar tasarlanmıştır.

Sonuç olarak, Selçuk ilçesinde tasarladığımız yapının kente katılımı, sosyal ve kültürel hayata görsel, işlevsel ve dinamik anlamda katkısı sağlayacaktır. İnsanların yoğun olarak kullanacağı bir yaşam ve kültür merkezi olacaktır.

Etiketler

Bir yanıt yazın