Katılımcı, Kayseri Melikgazi Buluşma Noktası Ulusal Fikir Yarışması

Katılımcı, Kayseri Melikgazi Buluşma Noktası Ulusal Fikir Yarışması

PROJE RAPORU

Kayseri ilinin kültür merkezi içerisinde yer alan Yoğunburç ve Dış Kale Surları günümüze kadar korunan miraslardır. Yoğunburç ve Dış Kale Surları tarafından sarılan proje alanı, konumu itibari ile kentin önemli bir noktasında yer almaktadır.

Proje önerisi üç ana fikir üzerinden geliştirilmiştir; Önerilen tasarımın bağımsız yeni bir unsur olmasından ziyade, kentin tarihi mirası olan Yoğunburç ve Dış Kale Surlarını ön plana çıkarması ve onlar ile bir uyum içinde olması amaçlanmıştır. İkinci olarak, şehirdeki sosyal ve kültürel yaşamın bir parçası olacak, aynı zamanda kentin ihtiyaçlarına göre gelişebilen- dönüşebilen, halkın farklı kesimlerine hitap eden bir tasarım hedeflenmiştir. Son olarak tasarım önerisinin, dört mevsim boyunca ve farklı hava şartlarında kullanıma elverişli olması tasarım sürecinin ana faktörlerinden biri olmuştur.

Kültür rotası üzerinde bir durak, kent içinde ise bir buluşma noktası olarak tasarlanan Yoğunburç Meydanı, tarihi önem taşıyan Dış Kale Surları, Yoğunburç, Alaca Kümbet ve Kültür Yolunun kesişiminde yer almaktadır. Meydanın orta bölümünde konumlanan Yoğunburç Pavyonu, kentlinin çeşitli sosyal ihtiyaçlarını karşılayabilen, farklı kullanım alternatifleri sunan, yarı kapalı bir strüktür olarak tasarlanmıştır. Çevresi tarihi atmosfer ile sarılı pavyon, kentli için bir buluşma noktası haline gelmesinin yanında, meydanı ikiye bölmeden, meydandaki sürekliliği desteklemektedir. Kültür Yoluna paralel uzanan pavyonun, içerisinden geçen bireye meydanda her defasında farkı bir deneyim yaşatması amaçlanmıştır.

Mekan bütünlüğünü sağlayan zemin ışıkları ve ışık tüpleri meydanın kullanım amacı ve yoğunluğu öngörülerek, belirlenen grid sistemi üzerinde yerleştirilmiştir. Akşam saatlerinde meydanı hafif bir ışıkla aydınlatan ışık tüpleri meydanın gece ve gündüz farklı algılanmasına yol açmaktadır. Oturma birimleri ile entegre yeşil alanlar, Dış Kale Surlarına paralel konumlanmaktadır, dairesel oturma birimleri ise meydanın farklı yerlerinde bekleme/dinlenme durakları oluştururken, bitkiler için de saksı görevi görmektedir.

Yoğunburç Pavyonu dört mevsim boyunca, çeşitli hava koşullarında farklı kullanımlara açıktır. Kullanım senaryoları arasında sergi alanı, pazar alanı, yeme-içme alanı ve buz pisti gibi etkinlikler öngörülmüştür. Hava koşulları ve etkinlik konseptine bağlı olarak pavyonun çatısı farklı açıklık oranları sergileyebilmektedir.

Pavyon bir çelik strüktür olarak tasarlanmıştır (52m x 12m). Çatısında raylı sisteme oturan pleksi cam paneller (2m x 2m) hareket ederek pavyondaki açıklık oranını değiştirmektedir. Pavyonun uzun kenarlarında düşey olarak yerleştirilmiş paneller, pavyon içinde hava sirkülasyonunu kesmeden, rüzgar bariyeri oluşturmaktadır.

Zemine gömülü ışıklandırmanın yanında, içerisine led ışık yerleştirilmiş polikarbonat tüpler (h:3m) meydan ışıklandırılmasında kullanılmıştır. Daire şeklindeki oturma birimleri ve surlara paralel oturma birimlerinin malzemesi parlatılmış beton olarak belirlenmiştir. Kullanılması öngörülen ağaçların mevsimsel değişiklikler göstermesi ve böylece meydan atmosferinin mevsimlere bağlı olarak çeşitliliği amaçlanmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın