Katılımcı (Kerem Meral), Caferağa Spor ve Kültür Merkezi Mimari Proje Yarışması

MİMARİ AÇIKLAMA RAPORU

KADIKÖY-CAFERAĞA

Kadıköy ulaşım araçlarının -özellikle metro- gelişmesi ile birlikte ulaşılabilirliğini arttırmış, kentin her noktasından kolay erişilebilir olması bu bölgede yoğunluğu çoğaltarak farklı kullanıcı profillerinin alana yakın olabilmesini sağlamıştır. Genç nüfüs tarafından aktif olarak kullanılan alanda bölgedeki merdivenler, apartman girişlerinin basamakları ve sokaklar, günün farklı saatlerinde farklı kulanım amaçları ile kamusal alan işlevine evrilerek özellikle gençler için bir kamusal alan oluşturabilme mücadelesine dönüşmüştür.

KONSEPT

Projede amaçlanan konu alandaki kullanıcılar -özellikle gençler- için Kadıköy’ün kamusal simgelerinden olmaya başlayan basamaklar ile kurgulanan bir meydan projesi oluşturmaktır. Alan için yabancılık hissettirmeyecek bu karar etrafında diğer işlevlerin bu meydana eklenerek, yapı ortaya çıkarılmıştır.

KÜTLE

Yapı Sakız sokak ile Muhsin Adil Binal Teknik Lise’si arasında bulunan 4 metrelik eğimi kullanarak araziye oturtulmuş, yapı çekme mesafesine çekilerek Sakız sokaktan alt kota doğru kademelendirilerek ortak bir avluya çıkarılmış, bu avludan farklı işlevlere dağılım sağlanmıştır. Kullanım metrekaresi olarak en yüksek alanı kapsayan spor salonu yukarıya kaldırılarak alt meydana bir korunak olmakla beraber, sınırlayıcı bir meydan oluşturmasına müsade edilmiştir.

BASAMAKLAR/MEYDAN/ATÖLYE

Eğimi çift yönlü kullanan basamaklar spor salonuna ulaşım için kullanıcıları 0.00 kotundan +7.00 kotuna taşıyarak sahne işlevini üstlenen kütlenin terasına taşıyarak saha içine buradan giriş vermektedir. Buradaki teras kamusal alanın bir parçası olmasıyla birlikte spor salonu çin açık bir fuaye alanı oluşturması beklenmektedir. Basamaklar iç boşluğunu kullanabilmesi için birbirine eklemlenmiş bir örtü olarak düşünülerek, kültür merkezi başlığı altında istenilen derslik-atölye-işlik ve seminer salonu gibi işlevler bu alana yerleştirilmiştir. Ortak avlu ve sokak ile direk ilişki kurabilir olması bu alanın özellikle gençler için düşünülen toplanma-aktivite alanı olarak planlanmıştır. -8.00 Kotuna konumlandırılan atölyeler avludaki düşey bağlantıyı sağlayacak olan boşluktan ışık alabilir, otopark kotundan ulaşılabilir rahat ve esnek mekanlar olarak kurgulanmıştır.

EKRAN/SAHNE/KÜLTÜR MERKEZİ

Avludan giriş verilen kültür merkezi -4.00 kotunda fuaye, sergi gibi işlevleri barındırmaktadır. Buradaki sergi salonundan da atölyelere bağlantı verilerek, çalışma alanları ile sergi salonunun ilişki içerisinde bulunması amaçlanmıştır. Sahnenin bulunduğu cephedeki paneller hareketli olacak şekilde düşünülerek, meydan üzerinde olacak etkinlik/konser/meydan/sinevizyon gösterisi için bir ekran işlevi üstlenecektir.

SAĞLIK MERKEZİ

Avludan girişi verilen sağık merkezi fuayesi aynı zamanda spor salonuna ulaşabilen düşey bir aks yakalamaktadır. Basamakları kullanamayacak olan kullanıcılar -engelli, yaşlı vs.- bu akstan direk spor salonuna ulaşabilecektir. Sağlık merkezi, meydandaki kademelenmeden dolayı yarı açık bir cephe oluştuğu için gerekli mahaller hariç salonlar şeffaf olarak planlanmıştır. Kontrollü girişten sonra kendi içinden havuz ile bağlantı kurarak çalışması düşünülmüştür.

SPOR SALONU

En üst kota konumlandırılan spor salonu 1100 kişilik olacak şekilde planlanmıştır. Tribün 844 kişi ile 256 kişi olarak çift yönlü sistem ile çözülmüştür. Büyük tribün daha çok izleyici-taraftar alanı olarak küçük tribün düşey aks ile direk bağlantılı olduğu için engelli-yaşlı kullanıcılar, sporcu yakınları ve protokol alanı olarak düşünülmüştür. Spor salonu, kütlesini yukarı çekerek, meydanlaşmaya- kamusal alan oluşumuna yardımcı olarak, kütlesi ile de Caferağa için ikonik bir yapı olacağı beklenmektedir.

-4.00 KOTU ALTI

Bu alan yapının teknik ihtiyaçları, depoları ve otopark alanı olarak planlanmıştır. İçindeki boşluklardan dolayı karanlık bir mekan oluşacağı beklenmemektedir. Hem avlu ile bağlantılı düşey dolanımı sağlayacak olan boşluk, hem de yapı yapma sınırı içinde kalan sol yan cephe sınırı ışık alabilecek noktalara imkan tanımaktadır. Böylece teknik alanlar içinde yarı açık mekanlar oluşmaktadır.

STÜKTÜREL KURGU

Yapıda betonarme taşıyıcı sistem ve çelik taşıyıcı sistem bir arada kullanılmıştır. Spor salonu kütlesi çelik strüktür ile kendini ön plana çıkararak, cephesinin yarı saydam Etfe Sistem ile kaplanarak şeffaf bir blok olarak havada durma hissini besleyecektir. Yapının diğer alanları betonarme sistem tercih edilmiştir. Basamaklar cam yünü esaslı beton ile dökülerek dayanımı yüksek bir örtü olacağı planlanmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın