MİMARİ RAPOR
=DOLAŞIM DENEYİM PAYLAŞIM=
Tarihi unutuyoruz…
Tarih sadece; bazı isimler duyduğumuzda kısa süreliğine zihnimizde canlanan hayali siluetlerden öteye geçebilmeli, geçirebilmeliyiz.
Bir çoğumuzun farkında olmadığı, sadece adını duyduğumuzda “kahramanlık” ve “dostluk” kavramlarına sempati duymamızı sağlayan “KORE SAVAŞI” aslında ulusal belleğimizde daha unutulmaz bir yere sahip olmayı hak ediyor.
Belleklere kazınan, savaşın acı ve yıkıcı taraflarının farkında olup, beraberinde getirmesi umut edilen “barış” ortamı etrafında şekillenmeyi benimsetmeye çalıştık.
Alınan bir kararla; birçoğunun haritada yerini bile bilmediği çok uzak bir yere, canlarını feda etmeye giden kahramanlara ve geride bıraktıkları sevdiklerine SAYGIYLA …
Amaçlanan;
Tasarım adımları;
Kütle yönelim kriterleri;
Araziye yaklaşım ve tasarım kriterleri;
Alanımızın sınırlarını çizen ana hatlar; Hamitabat yolu, Pınarhisar yolu ve Lüleburgaz deresi yatağıdır.
Asıl yoğunluğumuzun; Avrupa otobanına bağlanan Pınarhisar yolundan geleceğini öngörerek alana yaklaştık. Alana alınan yaya yoğunluğu, alana yerleştirilen fonksiyonlar aracılığıyla Hamitabat yolu ve Lüleburgaz deresi akslarını deneyimleyerek alana dahil olabilecek.
Lüleburgaz nüfusunun yoğunlaştığı aksa yüzümüzü dönerek kentliyi kucaklayan davetkar bir meydan tasarlanacak şekilde araziye yerleşildi.
Tasarımı amaçlanan ana kütlenin kendi arasında parçalanıp galeri ve iç bahçelerle desteklenerek, bir sistem içerisinde arazi, iklim ve ulaşımın yoğun akslarına yönelerek çözüme gidilmesi hedeflenmektedir.
Projede açık, yarı açık ve kapalı alanlar tasarlanarak, projeyi yaşayan bir mekan haline getirip, ziyaretçiler için cazip tarihsel bir mekan hazırlamak.
Proje alanının mevcuttaki atıl halinden kurtularak Lüleburgaz’a değer katan onunla bütünleşen bir hale gelmesi için çalışıldı.
Araziye yerleşirken hakim rüzgar yönü ve güneşin konumundan yararlanıldı. Hakim rüzgarı alan cepheler daha sağır bırakıldı ve iki meydanı birbirine bağlayan geçişte hava sirkülasyonu sağlandı.
Güneşten maksimum fayda sağlayabilmek için cephelerde daha fazla açıklık bırakıldı. Anıt ve tören meydanı güney cepheye yerleştirildi.
Pınarhisar yolu üzerinde ziyaretçilerin kolaylıkla ulaşımını sağlaması için yeni durak önerildi.
Tasarım içinde belirlenen rotada yer alan siper alanı; gelen ziyaretçilere savaşın zorluğu ve yaşanabilecek mekansal deneyimleri yaşatmak üzere kurgulanmıştır.
Siper rotası içerisinde; M.Kemal ATATÜRK, Kurtuluş Savaşı, Kore Savaşı ve Kıbrıs Barış Harekatı olmak üzere dört önemli dönüm noktası oluşturulmuştur.
Tasarımın tümünde olduğu gibi siper alanın da engelli bireyler göz önünde bulundurularak rampalar oluşturulmuştur.