Katılımcı, Kore Savaşı Anma Alanı ve Ziyaretçi Merkezi Mimari Proje Yarışması

PROJE RAPORU

KOD ADI : KUTUP YILDIZI

”Yıldızlar göz kırparken düne, bugüne, yarına…”

ROTA

Belirli bir amaç doğrultusunda ilerlemek için varacağınız noktayı bilmek ve ilerlediğiniz yol hakkında da bilgi sahibi olmak gerekir. Varış noktası olan kutup yıldızına ulaşmak çizilen rotanın kaynağını “North Star-Kutup Yıldızı” kod adı verilen Türk Tugayı ve Kore Savaşı oluşturuyor. Savaşta tıpkı ona verilen isim gibi yol gösterici olarak önemli başarılar elde eden Türk Tugayının savaş boyunca ilerleyişini anlatan dolaşma yolları ile tasarlanan proje, savaş cephelerini ziyaretçilerin dolaşma eylemleri sırasında duyumsatmayı amaçlar.

DOLAŞMA YOLUNUN TANIMLANMASI

Kutup yıldızını bulabilmek için çıkarılan gökyüzü haritasının proje alanına izdüşümü yapılmıştır. İzdüşümü yapılan gökyüzü haritasının arazi ve savaş verileri sentez edilerek yeniden yorumlanmıştır. Dolaşma yolundaki kırılmalar Türk Tugayının cephelerini temsil etmektedir. Her bir yüzey bir cepheyi temsil ederken, corten malzemeden yapılan siperlerin konumlandırılması mevcut bitkisel doku ışığında korunarak yapılmıştır. Gökyüzü haritası proje alanına entegre edilerek alanı tanımlaması sağlanmıştır.

ŞEHİR İLE BAĞ

Proje alanının şehir ile bağlantısını sağlayan yaklaşık 1.4 km’lik yola askerleri sembolize edeb figürler farklı yükseklikte tasarlanmış olup, proje alanına dek, 15-12-10-8’er metre aralıklar ile çift taraflı olarak yol boyunca eklenmiştir. Tasarlanan bu BAĞ ile projenin şehirden algılanması sağlanmaktadır.

FONKSİYONLARIN DAĞILIMI

Proje alanını gökyüzü haritası ile mevcut verilerin kurgusu ışığında tanımlanan bölünmeler sonucu oluşturulan kütle, idari birimler + kafeterya ve sergi alanı + kütüphane fonksiyonları gruplanmıştır. Bu gruplama sonucunda anıta ve tören alanına hakim yapı meydana gelmiştir.

ANIT

Gökyüzü haritasının yeniden kurgulanması sonucu oluşturulan dolaşma yolunun tarif ettiği bölgelenmeler ile anıtın konumu, tören alanının ortasındaki izlek olarak kullanılacak -1.00 kotuna yerleştirilmiştir. Dolaşma yolunda yürüyerek deneyimlenen rota, anıt tasarımında da kullanılmıştır. Rota ile kutup yıldızına tekrar ulaşabilmek için anıtın yönü gökyüzüne çevrilmiştir.

ASKERLER

Kore savaşına katılan askerleri duyumsayabilmek için sembolize edilen figürler korunan dokuya farklı boyutlarda yerleştirilmiştir. Anıtın arkasında bulunan ve belirli bir ritim ile yanıp sönen figürler, izlekten bakıldığı zaman ziyaretçiye izleniliyormuş hissiyatı verecektir.

Alanı deneyimleyen ziyaretçiler Kore Savaşını ve askerleri duyumsayarak, anma ritüelini tamamlarlar.

PEYZAJ ANALİZİ

Önerilen bitkisel peyzaj, coğrafyanın değeri göz önünde bulundurulduğunda, olabildiğince endemik bitkilerle kurgulanmıştır. Tasarımda, kutup yıldızının, yolundan ilham alınarak biçimlendirirken yürüyüş yolu üstündeki başlangıç noktaları ve kırılmalarla formu tanımlanan nefeslikler, mevcut dokuda görüntüsü ve kokusuyla ayrışan çalı veya ağaç gruplarının atmosferi ile özelleşir. Öneri ağaç grupları için, dağ çamı (pinus mugo), dişbudak yapraklı akçaağaç (acer negundo), japon akçaağacı (acer palmatum), doğu mazısı (thuja orientalis) ağaçları önerilir. Bakım ihtiyacından kaçınmak ve doğayı yalın güzelliğinde bırakmak adına çok yıllık çalı ve otsu bitkilere yer verilmiştir. Kongo otu (congo grass), tavşan kuyruğu (lagurus ovatus), lavanta (lavandula agustifolia), gelincik çiçeği (poppy flowers), efedra gibi kokusu ve renkleriyle pitoresk özellikler taşıyan türler tercih edilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın