MİMARİ RAPOR
KONUM
Şehir merkezinin kuzeyinde bulunan proje alanı, Pınarhisar yolu ile Tatarköy yolu kesişiminde yer almaktadır. Eski çevre yoluna anıt cephesini veren yapıya, ulaşım Tatarköy yolu üstünden sağlanmaktadır.
TASARIM YAKLAŞIMI
Mimari kurguda, anma merkezi temasına değer katması öngörülerek, yeşil içinde yaşayan işlevsel yapı çizgisi ve bunu dik kesen anıt aksı konumlanması uygun görülmüştür. Plan şemasında, sergi aksından anıta dönük olarak açılan boşluklar / pencereler aynı zamanda cephe kurgusunda da bellek dinamizmini yansıtmayı amaçlamaktadır.
Ziyaretçileri, yapı içinde iki kola ayrılan sirkülasyon hattı karşılamaktadır. Tek kol kütüphane, kafe işlevlerine ayrılırken diğer kol tamamen sergi hizmetine ayrılmıştır. Merkeze ait yönetim birimleri ve şeref salonu girişten ulaşımı sağlanan asma katta çözülmüştür.
Yönetim, kafe ve kütüphaneye cephe veren yapı arka yüzü iğne yapraklı büyük ağaçların kaplı olduğu araziye bakmaktadır. Bu konumlanmayla, her dem yeşil örtü gören keyifli bir çalışma ve dinlenme alanı sunulmaktadır. Sergi ve sirkülasyon hattının baktığı yönde ise anıtın ihtişamlı duruşunun önüne geçmeyen, yapraklı ve daha küçük ağaçlar bulunmaktadır.
ANIT KURGUSU
Yapının finalize olduğu noktada başlayan anıt aksı, sergide anlatılan tüm savaş mazisinin ve deniz üstünde Pusan limanına varırken geçen 21 günlük yolculuğun (Yazıcı, 1963: 96) bir tasviri olarak düşünülmüştür. Su içinde yüzen 21 adet beton blok gövdesinde, askerlerimizin isimleri yer almaktadır. Beton blokların üzerinde yer alan çelik çubuklar, Kore savaşında kahramanca savaşan 5090 (Artuç, 1980: 110) askerimiz anısına yerleştirilmiştir. 767 şehidimizi (Erkilet, Bıyıklıoğlu, Arun, 1975: 137) temsilen yer alan siyah çelikler rüzgâr etkisiyle salınım hareketi yapmakta ve çıkan sesle ziyaretçiler için bir ses illüzyonu oluşturulmaktadır. Ayrıca anıt aksının zemini, gemi yapı malzemesi olan metal sacla döşenmiş ve ziyaretçilerin üzerinde yürümesiyle çıkan ses ile rüzgâr etkisiyle salınan çubukların ses illüzyonuna destek verilmektedir.
KAYNAKÇA
Yazıcı, T. (1963), Kore I. Türk Tugayında Hatıralarım, İstanbul, Ülkü Basımevi.
Artuç İ. (1980), Kore Savaşlarında Mehmetçik, İstanbul, Kartaş Yayıncılık.
Erkilet H., Bıyıklıoğlu T., Arun H. (1975), Kore Harbinde Türk Silahlı Kuvvetleri Muharebeleri (1950-1953), Gnkur.Harp Tarihi Baş.Resmi Yayınları.