Katılımcı, Lüleburgaz Belediyesi Şehirlerarası Otobüs Terminali Mimari Proje Yarışması

Ulaşım Kararları

Yarışma alanı Edirne – İstanbul D 100 karayolu üzerinde doğu – batı aksında bulunmaktadır. Şartname de belirtildiği üzere Murat Hüdavendigar Caddesi’ne araç giriş çıkışı verilmemiştir. Bütün araç giriş çıkışlarının İstiklal Caddesi üzerinden yapılması ön görülmüştür. Murat Hüdavendigar Caddesi ve İstiklal Caddesi’nin kesiştiği düğüm noktasına bir ışıklı kavşak ve İstiklal Caddesi üzerine de projede on görülen giriş ve çıkışlara uygun yol ve ışık düzenlenmesi önerilmiştir.

Yerleşim Kararları

Proje Murat Hüdavendigar Caddesi’ne parallel olarak konumlandırılmıştır. Aynı zamanda İstiklal Caddesi cephesi ile yapılaşmanın yoğun olduğu tarafta kentsellik oluşturulmuştur. Dolayısı ile yaşayan iki caddeye cephe verilmiştir. Arazinin kuzey bölümünün büyük bir kısmı yeşil alana terk edilerek, komşu arazide bulunan mevcut yeşil alanın devamlılığı sağlanmıştır. Şehirlerarası otobüs kontrollü giriş – çıkışları ile diğer araçların giriş çıkışları birbirinden ayrılmıştır. Bu sayede iki sırkülasyon arası trafik oluşumu engellenmiştir. Yaya geçişlerinin yoğun olduğu Murat Hüdavendigar Caddesi’nden şehiriçi minibüs ve belde minibüslerine ulaşım sağlanmıştır.

Tasarım Kararları

Ulaşım yapıları bulundukları kent ile kurulan ilk ya da son bağdır. Aynı zamanda bir kentten diğerine gidilirken uğranan ‘durak’ noktasıdır. Bu nedenle simgesel değer taşırlar ve akılda kalıcı olmalıdırlar. Tasarımda hafif malzemeler, sadelik ve şeffaflık esas alınmıştır. Endüstriyel yapı ailesinden olan hangar mimarisi yalınlığından esinlenilmiştir. İç mekanlarda yüksek tavanlı hacimler ve bol doğal ışıklı mekanlar yaratılmıştır. Bu durum seçilen saydam ve yarı saydam malzemelerle sağlanmıştır. Bu malzemelerin özelliklerinden dolayı bina geceleri negatifine dönüşerek, şeffaflığı ile gece yolcularını parıldayan bir simge olarak karşılamaktadır. Binanın strukturu izgara sistem ve brüt beton olarak düşünülmüştür. Bu tercih, seçilen sade mimarı dil ile uyum içerisinde olması hedeflenmiştir. İç ve dış mekanlarda engelli erişimi göz önünde bulundurulmuştur. Bekleme salonu üzerinde bir teras oluşturulmuştur. Bu teras bir kent terası olarak düşünülmüştür. Bekleme salonunun bir uzantısı olarak açık havada arazinin kuzey batısındaki yeşil alanın aynı zeminde olmaya nazaran farklı algılayabileceği bir dış alternatif bekleme mekanı oluşturmak istenmiştir.

Etiketler

Bir yanıt yazın