PROJE RAPORU
Anadolu’da bir köprü
Sadece iki yakayı birbirine bağlamaz
Sesi Söze
Toprağı Kültüre
Geçmişi Geleceğe
BatînıZahîre
Aslı İnsan olanı yine insana bağlardı…
Köprülerin kimliği üzerinden geçenlerin bıraktığı izler ve köprüyü ortaya çıkaran zamanın gerçeklikleri ile belirir zamanla. Üzerinden geçen her iz zamanla bir sese dönüşür bu yüzden her köprü estetik olarak ürettiği eda ile varlığını pekiştirir tıpkı bir aşık gibi… Sivas’ta Veysel adına yapılan bir yapıtın edası Veysel’in bıraktıklarını derleyen ve ileriye taşımayı amaçlayan bir imge üretmekle gerçekleşecektir. Üzerinden geçen her nesnenin bugüne eklediği notalar Sivas’ın kültürel birikimine destek verecek, onu büyütecek ve geleceğe taşıyacak bir yaklaşımı dünyaya duyurmayı amaçlamalıdır. Bu yüzden bu simgesel yapı Türkiye’nin değerlerinin de bir köprü tasarımında uygulanabileceğini göstermeyi hedeflemektedir. Çünkü 21. yüzyıl köprüleri sadece işlevsel özellikleri ile değil simgeledikleri ile de geleceğe aktarılacaktır.
Recep Tayip Erdoğan bulvarının belirlediği 70 metrelik en, köprü ile birleşimde etkilidir. Simgeselliğini bir Anadolu Bağlamasının formundan esinlenerek alan köprü, şehre karşıt, güney yakasında yere basar. Buradan çelik halatlar ile şehre doğru açılır. Şehrin en yüksek yapılarından sayılacak köprünün en üst kısmında bir panorama restoran ve seyir platformu bulunur. Ayrıca araç trafiği katı altında bulunan alt kat, İstanbul Galata Köprüsündeki gibi seyir alanları, dükkan ve restoran alanlarına imkan vermektedir. Bu bir opsiyon olarak sunulmaktadır.
Bu şekilde hızlı, gürültülü trafik bir üst katta yer alır, alt katta ise güneşten, araç trafiğinden, tozdan, gölgelenen daha yavaş, sakin yaya ve bisikletçiler trafiği bulunur.
Kentle ilişkisini, öngörülen Recep Tayip Erdoğan, bulvarı üzerinden kuracak olan, yeni şehir ekseni ile ırmağın kuzeyinde bulunan birinci kavşak olarak adlandırılan bölgede buluşur.
Pilon, bir zamanlar Türkiye’yi sazı ve sözleri ile bağlayan AŞIK VEYSEL’den esinlenerek tasarlanmıştır.
Klasik Pilon Formuna alternatif olarak, saz formu ele alınmıştır.
Formun yarattığı boşluk, şehre bir KAPI fonksiyonunu alır. Ayakları ırmağın güneyinde yer alır. Kıyının her iki tarafı tamamen halka açık, yeşillendirilmiş boş alanlar, parklar spor ve acık hava konserleri ile konumlandırılmıştır.
Resimde görülen, pilonun bulunduğu yerde köprünün en yüksek noktası bulunmaktadır.
Pilonun en üst kısmında, şehri seyredilecek bir platform ve restoran bulunur.
Pilonun hem çelik halatları kontrolü ve servisi için kullanılacak hem de restorana asansör yolu ile ulaşımı pilon içinden yapılır.
Üst katta, Hafif raylı ve Taşıt trafiği bulunur. Alt katta, bisiklet ve yaya yolu bulunur. Orta kısımda Taşıyıcı sistem bulunur. Alt katta ayrıca yer yer Restoranlar ve Seyir alanları bulunur.
Köprünün yükseklileri, iki kavşağın verdiği yükseklikten ve şartnamede verilen minimum seddeden 1,50 metre üzerinde olma koşulu ve hafif raylı (tramvay) sistemin gerektirdiği eğilimden ortaya çıkmıştır.
• Kavşak
• Seddeden min. 1,50 metre yükseklik
• Raylı sistemin gerektirdiği eğilim
Geometri Boş olduğundan hem asma halatların kontrolü hem de asansör ile seyir terasına çıkma imkanı bulunur.