Mimari Rapor-
Mahalle, bireylerin birlikte yaşamlarını sürdürdükleri, üreterek ve paylaşarak sosyal ilişkilerini güçlendirdikleri, kurdukları etkileşimle aidiyet duygusunu geliştirdikleri kentin küçük yapı taşı, çekirdeği, hanesidir.
Aynı mahalleyi paylaşan bireylerin toplumun bir parçası olma hissini, kültürel kimliğini tanımayı, sosyal uzlaşı kurmayı sağlayan kamusal yapılar; daha bilinçli, aktif, kolektif ve öğrenen bir toplum oluşturmak için önemli bir rol üstlenmektedir.
Hane Maltepe, mahallenin mevcutta bulunduğu sosyal ağ içerisine bağlanarak hem bu ağdan beslenen hem de bu ağı örgütleyen programlar içermektedir. Proje alanına yakın ve kenti besleyen önemli noktalardan olan Arkeo-park ile 50. Yıl Korusu arasında yeşil yaya yolları ile desteklenen bir Mahalle Omurgası öngörülmüştür. Ana omurga ve bu omurgayı kılcal olarak besleyen eğitim birimleri, sağlık yapıları, dini tesisler, yeşil rekreasyon alanları, ticari birimler ve konutlar ile birlikte zaman içinde değişen ve dinamik olan süreçlere adapte olabilen bir etkileşim ağı oluşturmaktadır. Yapının kamusal meydanından geçen Mahalle Omurgası, burada karşılaşma ve etkileşim arayüzü olarak meydanlaşmıştır.
Yarışma alanı için belirtilen alanın güneye bakan yarısı kamusal alan için ayrılarak ‘kentliye nefes alanı’ bırakılmıştır. Alan içerisindeki kot farkını alt-üst meydan ilişkisi kurup akış sürekliliğini sağlayacak şekilde kentsel amfi ile birbirine bağlayarak mahalle sakinlerinin sokak-cadde arasındaki erişimi güçlendirilmiştir.
Yapıya takılan Kamusal Saçak altında toplanan oturma, dinlenme, hibrit bank-saksı, fiziksel aktivite-oyun, kaykay pisti, seyir, amfi ve sahne birimleri ile mahalleli ve kullanıcı arasında etkileşimi arttırmak üzere ‘yaşayan bir mekan’ kurgulanmıştır.
Kuşaklararası etkileşimli meydan, yapının içerdiği özelleşmiş üç program çeşitli kullanıcı gruplarını bir araya getirir, tüm kuşakları kapsar ve farklı yaş gruplarının birbiri ile olan etkileşimini arttırmaya teşvik ederek kentlinin ‘iletişim-mekan’ı olarak hizmet vermesi amaçlanmıştır.
İçerdiği programlar gereği özel bakım gerektiren çeşitli grupları bir araya getirir. Bu kullanıcılardan biri de Alzheimer hastalarıdır. Tıbbi tedavilerine ek olarak kullanılan terapi yöntemleri için uygun peyzaj alanları ve mekanlar kurgulanmıştır. Bitki ve toprak ile kurulan iletişim, duyuları canlı tuttuğundan kokulu bitkileri de içeren özel bir hobi bahçesi tasarlanmıştır. Gezinme eğilimli hastalar oldukları için erişebildikleri tüm komplekslerin kapıları korunaklı iç avluya açılacak şekilde tasarlanmıştır.
Proje alanında bulunan kot farkı, iki kademeli kamusal alanla kullanıcılara ortak olduğu kadar özel alanlar da sağlamıştır. Alanın ilk yarısı açık mekan, kamusal meydana bakan cephesinde iç bahçe ve balkonlarla sağlanan yarı açık mekan ve arka kısımda mahallerin sıralandığı kapalı mekan olarak kurgulanmıştır.
0 kotunu Kadir Has Caddesinden alarak ana giriş bu caddeden sağlanmaktadır. Yapı, iki bodrum, zemin ve üç normal kattan oluşmaktadır. -7.00 (2.bodrum) kotunda 44 araçlık otopark, sığınak, ve teknik hacimlerin bir kısmı çözülmüştür.
-3,50 (1.bodrum) kotuna Coşkun Sokaktan erişim verilmiş olup araç yoğunluğu az olduğu ve daha korunaklı olduğu için yuva girişi, mahalleri bu kotta çözülmüştür. Arka ve ön yuva bahçelerine bakan kısımda bahçeye çıkabilecekleri ortak kullanım alanı olan çok amaçlı salon, atölye ve yemekhane çözülmüştür. Yapının gömülü kalan kısmında ise teshin merkezi, personel odaları ve mescit çözülmüştür.
0,00(zemin) kotu kolay erişilebilir olduğundan Alzheimer Gündüz Bakım Evi bu kotta çözülmüştür. Ana girişi karşılayan galeri boşluklu ve iki kat boyunca yükselen amfi merdiven ve Alzheimer birimlerinden oluşmaktadır. Alzheimer birimlerinin açıldığı üç iç avlu en üst kata kadar çıkıp hem galeri boşluğu hem de ışıklık olarak kullanılmaktadır. Tüm mahaller bu kısma açılarak kullanıcılar için koridor boyunca serbest gezinti alanları kurgulanmıştır.
+3,00(1.Kat) kotunda giriş amfisi ve galeri boşluğu devem etmekte olup etrafında seyir koridorları ve kütüphane, esnek çalışma kısmı bulunmaktadır. Mahalle evine ait atölyeler, spor salonu, seminer odaları, idari birimler gibi özelleşmiş programlar 1,2 ve 3. katlarda çözülmüştür.