Katılımcı, Merzifon Belediyesi İş ve Yaşam Merkezi Mimari Proje Yarışması

Proje Raporu

Proje arazisi, Merzifon’un merkezinde, geleneksel ticaret dokusunun oldukça yakınında, eski ve yeni yapılaşmanın arakesitinde yer almaktadır. Dolayısıyla alandaki yaya potansiyelini değerlendirmek ve sürekliliğini kesintiye uğratmadan yapıyı katlar boyunca deneyime açmak, kütle biçimlendirmesini şekillendiren temel kriter olmuştur. Alanın doğusunda ve batısında yer alan sokaklar yayalaştırılarak, yaya hareketliliğini maksimize etmek ve kentsel bağlama eklemlenmek hedeflenmiştir.

Projenin ana fikri, yaya hareketini zamin kattan çatı katına kadar taşıyan bir sirkülasyon omurgası ve buna açılan boşluklar üzerinden şekillenen bir mekansal organizasyona dayanmaktadır. Arazideki maksimum yükseklik ve yapılaşma sınırları çerçevesinde, alana tamamen oturarak yükselen masif bir yapının kaplayacağı 20398 metreküplük bir hacimde yapılan eksiltmelerle (7810,5 metreküp) %38 oranında boşluk açılmıştır. Projenin odağında yer alan bu KAMUSAL BOŞLUK, ona alt ve üst kotta açılan farklı nitelikteki mekanlarla kent yaşamına katkı verecek çok katmanlı bir odak; sosyo-kültürel ticari aktivitelerle canlılık sağlayan, kentliyi içine dahil eden davetkar bir kentsel alan olarak öngörülmüştür. Bu alanın, farklı yaş gruplarının paylaşımda bulunabileceği, çok boyutlu ilişkilere zemin oluşturabilecek ve kentli tarafından sahiplenilebilecek kamusal bir etkileşim ara kesiti olması hedeflenmektedir. Bu kamusal boşluk, yapının ortasında yer alan galeri boşluğu ve onun çeşitli yönlerden dışa açılımıyla organize edilmiştir. Öte yandan kamusal boşluk yaz ve kış kullanımında zemin kat ve birinci kattaki camların açılmasıyla dışa yayılır.

Yaz kullanımında zemin kat katlanır kapıları, çok amaçlı salonun dış cephesi ve galeri boşluğunun açık terasa bakan kısmı açılarak hem serin yaz rüzgarları içeri alınır hem de havalandırma doğal yollarla çözülür. Bu esnek kullanım, çok amaçlı salonun yaz kullanımında bir buluşma noktası olmasını sağlayacak, zemin katta oluşturulan İÇ SOKAK açılan camlarla yaz açlarında çok daha etkin kullanım bulacaktır. Galeri boşluğunu çevreleyen katlar boyunca yer alan farklı nitelikteki amfiler, merdivenler ve aktiviteler, eksi kot, zemin kat ve bütün katları birbirine bağlayan canlı bir kamusal hayat sunmaktadır. İç boşluğun dışa temel açılımlarından biri, alanın doğusundaki sokaktan gelen yaya yaklaşımına yönlenen kentsel amfidir. Bu köşe, geçmişteki yapının boşluk kurgusuna da bir göndermeyle, kentlinin yapının üst kotlarına erişimini sağlayan davetkar bir alış sunar. Bununla birlikte zemin kot, yapıyı üç yanından çevreleyen yayalaştırılmış bölgelerden ve Sepetçi Sokak’tan da yaya erişimine açık olup; farklı yaklaşımlar, yayayı yapının üst ve alt kotlarına taşımaktadır.

Merzifon İş ve Yaşam Merkezi; sosyo-kültürel ve ticari aktivitelerle zenginleştirilmiş bir kamusal boşluk üzerine temellenen, çok katmanlı bir mekansal kurgu barındırmaktadır. Yapı bütünü yalın prizmatik kütle dili, malzeme ve cephe tercihleri ile kentsel çevreye değer katan simge değeri yüksek, etkili bir imge kurmayı hedeflemektedir. Gerek kamusal mekan kurgusu gerekse mimari imgesi ile yakın çevresindeki dokunun şekillenmesine de etki edecek bir odak noktası olacağı düşünülmektedir.

Etiketler

Bir yanıt yazın