Katılımcı, Merzifon Belediyesi İş ve Yaşam Merkezi Mimari Proje Yarışması

Proje Raporu

Amasya ilinin Merzifon ilçesi bulunduğu yer ve barındırdığı tarihi ögeler açısından; kültürüyle, geleneksel dokusuyla, yapı fizyolojisiyle, stratejik ve sosyolojik bir mevkide bulunmalıdır. İlçe Samsun-Çorum arasında bir köprü görevi görmekte olup, ziyaretçilerin uğrayıp tarihi hissedip, hoşça vakit geçirebilecekleri bir konumdadır.

Merzifon belediyesi tarafından ilan edilen ‘TC Merzifon İş ve Yaşam Merkezi Mimari Proje Yarışması’ ilçenin merkezi bir alanında yer almaktadır. Tasarım alanı, hava limanına 15, Merzifon Otogarı’na araçla 10 dakika, Merzifon Meydanı’na yürüyerek 5 dakikalık mesafededir. Tasarım alanı 1.349 m²’lik bir oturuma sahiptir. Verilen ihtiyaç programı ve hmax gibi değerler, komşu parsellerde bulunan ve düzensiz bir yerleşime sahip olan mevcut ticari ve konut yapıları tasarıma yön veren, sınırlayan, geliştiren ve engelleyen, komplike bir etkiye sahiptir. Doğu batı yönünde (Sepetçi Sokak) ve güney kuzey yönünde (Muammer Aksoy Sokak) tek yön araç güzergahı bulunmaktadır. Kuzey batı yönünde ise en yoğun caddesi olan Cumhuriyet Caddesi ile arasında sadece yayalaşmış akslar bulunmakta ve meydanın güneyinde kalmaktadır.

Toplam 4500 m² ofis, esnaf, ticari dükkan ve sosyal mekan ile birlikte yeterli sayıda otopark ve teknik birimler ihtiyaç programında yarışmayı açan kurum tarafından belirlenmiştir. Arazinin mevcut durumu ve verilen hmax değeri, yarışma alanında tasarımı sınırlayan ve yönlendiren ön önemli kriterleri oluşturmuştur. Yarışma alanın güney yönünde bulunan beş katlı yapı, tasarım alanının güneş alması konusunda olumsuz bir etken olarak görülmüştür. Doğusunda bulunan yaya aksı, Sepetçi Sokak ile meydanın bağlantısını sağlayan önemli bir arter durumundadır.

Tasarlanan yapıda; güney ve doğu yönünde dükkanlar önerilmiştir. Güney cephedeki dükkan bölümleri kademeli teraslara sahiptir. Burada kademeli yapılan dükkan katlarındaki teraslar, yapının güneşten maksimum faydalanması fikriyle tasarlanmıştır. Dükkanlar, yapının avlusundan çalışırken ofislerin düşey sirkülasyonu kendi içinde tasarlanmıştır. Dükkanların avlu ile doğrudan ilişki içinde olması, ticaret ve avlu kullanımını artırırken; ofis gibi daha özel bir mekan kurgusuna sahip alanları transparan cephelerle ve avlu ögesiyle işlevsel olarak ayırıp; kafe ve lokanta, amfi birimleri ile sosyolojik olarak birbirine bağlanmıştır.

Ticaret esnaf ve ofisler topografyanın üst kotuna yerleştirilirken, eğitim ve çok amaçlı salon gibi sosyal birimler alt kota yerleştirilmiştir. Ofis blokları batı, dükkanlar doğuda tasarlanırken arasında düşünülen avlunun, bu mekanı deneyimleyen gruplarca buluşma noktası olarak kullanılacağı öngörülmüş, avluda yapılan çökertme ve amfi ile eğitim birimlerinin etkinliği artırılmıştır. Çok amaçlı salon ve sergi bölünebilir niteliktedir. Avluda çökertmenin olduğu bölge açık geçici sergi ve eğitim birimleri meydanı olarak önerilmiştir.

Kamusal birimler ve lokanta zemin katta, kafeterya üst kotlarda çözülmüştür. Kamusal birimlerin ve lokantanın avluya bakması, avlu ile bu mekanın sürdürülebilirliğini sağlamaktadır.

Lokanta birimi iki kotlu ve galeri boşluklu, açık mekan ve iç avlu kullanımına izin verecek şekilde transparan cephelerle tasarlanarak, sosyal birimlerle belediye hizmet birimlerinin çevreyle canlı bir ilişki kurması öngörülmüştür.

Ofis birimleri 3 tipten üretilmiştir. Tip 1, 65 m²; Tip 2, 40 m²; Tip 3, 25 m² olarak tasarlanmıştır. Belirlenen tipolojiler, parçalanabilir veya bölünebilir nitelikte plan şemaları ile çözülmüştür. Tip 2 ile Tip 3 ‘ün birleşimiyle Tip 1 elde edilebilmektedir. Bu birleşimin tersi de düşünülmüştür. Tip 1, Tip 2 ve Tip 3’e bölündükten sonra, oluşan bu tipler kendi tipolojileri ile birleşebilecek şekilde alternatif bir modüler plan anlayışında öngörülmüştür. Büyük ofislerde ıslak hacimler düşünülmüştür. Ayrıca her kotta ortak ıslak hacimler yerleştirilmiştir. Küçük m²’ye sahip tipolojilerde ıslak hacim ihtiyacı duyulmamış, bu ihtiyaç ortak ıslak hacimlerle karşılanabileceği önerilmiştir. Ofislerin +12.00 kotunda etkinlik terası düzenlenmiştir.

Otopark ihtiyacı –7.50 ve -10.40 kotunda kapalı ve sistematik bir düzenle sağlanmıştır. Otopark girişi batı cephesinden trafiğin sakin olduğu Muammer Aksoy Sokak’tan alınmıştır.

Esnaf, halk ile iç içe olan ticari bir birimdir. Mevcutta var olan esnaflar zemin kotta, sokakla ve avluyla doğrudan ilişkili bir şekilde alanın batısında tek yön, doğusunda ise sırt sırta çözülmüştür. Cephe yüzeyleri transparan ve alternatif iç mimari çözümleri sunabilmesi adına yer yer sağır yüzeylerle yerleştirilmiştir. Ofisler cephelerinde transparan yüzeyler kullanılmış, batı cephesinde ve güney cephesinde güneş ışığından korunması ve ofis birimlerini tanımlaması adına düşey mesh kırıcı yüzeyler yapıya eklemlenmiştir. Dükkan birimleri üst katlarda, reyon, raf gibi sistemlere ihtiyaç duyması gerekçesiyle giydirme transparan cephe yapılmıştır. Kuzey cephede sosyal birimler cam yüzeylerle iç dış ilişkisi kurarken, diğer yüzeyler sağır brüt beton olarak önerilmiştir.

Etiketler

Bir yanıt yazın