Proje Raporu
Merzifon Belediyesi Yaşam Merkezi Binası, Merzifon’un ticari bölgesinin odak noktası konumundadır. Ayrıca şehrin tarihi ve turistik bölgesiyle de komşudur. Yoğun yaya ve ticari kullanımının olduğu aks üzerinde olması sebebiyle yaşam merkezi fonksiyonu bu alan için çok doğru bir kullanımdır.
Şehirdeki merkezi yapılaşma incelendiğinde diğer birçok şehrimizde olduğu gibi bitişik nizam yapılaşmanın hakim olduğu gözlenmiştir. Yapılaşma koşulları sebebi ile şehir sokakları insan ölçeğinden kaçmış şehir boşluklarına dönüşmektedir. Proje alanında bu soruna çözüm aranmaya çalışılmıştır.
Şehirdeki yeşil alan- ticari alan ilişkisinin yetersiz olduğu gözlenmiştir. Merzifon için önemli bir diğer odak noktası olan Cumhuriyet Meydanı’nın, yayalaştırılan sokaklarla oluşturulan yeşil alan sürekliliği ile proje alnıyla bağlantısı sağlanmıştır.
Ticari bölgede oluşan yeşil alan ihtiyacına küçük ölçekte çözüm aramak adına her kat ayrı ayrı doğal zemin olarak düşünülmüştür. Bu yönelim hem insan ve mekan odaklı bir tasarımı hem de yirmi dört saat yaşayabilecek bir iç kurguyu beraberinde getirmiştir. Zemin kat, dört yüzeyiyle ilişki içerisinde olan geçirgen ticari alanlar sayesinde fiziki olarak çevresiyle güçlü bir diyalog halindedir. Bu diyalog hali projeyi ‘yere ait’ kılmaktadır. Üst katlarda ise bu ilişki tam tersi yöndedir. Dışarısı ile kurulacak görsel ilişkiden ziyade içeride ki fiziksel ilişki ön plandadır. Üst katlardaki mekanlar olabildiğince yeşil alanlarla örtülmeye çalışılmıştır. Manzara olarak karşı binanın cephesini değil bir ağacı görmesi tercih edilmiştir. Dışarıya hem yüz olan cephelerde ise ışık ve hava almak için boşluklar oluşturulmuş, karşı tarafla görsel ilişkisi zayıflatılmıştır.
Tasarlanan mekanlar için aktif kullanıma dönüşebilecek yeşil alanlar yerleştirilmiştir. 1. katta yaşam merkezinin önünde düşünülen ortak çalışma alanı, her katta farklı mekanlaşan mola noktaları ve bahçeleri, ofislerin görsel ilişki kurduğu ve fiziken kullanabileceği ön-arka bahçeleri, restoran ve çok amaçlı salonun çevrelediği yeşil alanların her biri birbiri ile bağlantılı kamusal alanlardır. Bu kamusal alanlar ‘yaşam merkezi’ fonksiyonunun tasarıma dönüşmüş halidir.