Katılımcı, Merzifon Belediyesi İş ve Yaşam Merkezi Mimari Proje Yarışması

Mimari Rapor

1.Yapının Tanıtılması

Amasya İli, Merzifon İlçesi, Harmanlar Mahallesi sınırları içerisinde, 1586 m2 büyüklüğündeki arsa üzerinde tasarlanan “İş ve Yaşam Merkezi”;

  • 2.Bodrum kat 1344 m²
  • 1. Bodrum kat 1200 m²
  • Zemin kat 1201 m²
  • Birinci kat 1075 m²
  • İkinci Kat 1231 m²
  • Üçüncü Kat 1169 m²
  • inşaat alanı ile toplamda 7220 m² toplam inşaat alanına sahiptir.

3’er metrelik toprak altı iki bodrumu, 3.50’şer metrelik zemin + 3 katı bulunan yapının oturum alanı 1346 m²’dir.

2.Kentsel Yaklaşım ve Çıkarımlar

Kentsel ölçekte yapı alanı hakkındaki görüş ve öneriler aşağıdaki gibi tespit edilmiştir.

2.1 Ulaşım Problemi

Kentte ticaretin en yoğun olduğu bölgelerden biri olan Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Cami ve çevresi, yaya yoğunluğunu da bu bölgeye çekmektedir. Çevredeki tarihi yapılar; yayalaştırılmış sokaklar, ibadethane ve avluları ile; kent meydanını oluşturmaktadır.

Müftü Vehbi Sokak, Hacı Rahat Caddesi, Cumhuriyet Caddesi ile çevrelenmiş kent meydanı ticaret yoğunluğu ile çevrelenmiş bir bölgede yer almaktadır. Ulaşımın en önemli ana arterlerinden biri olan Cumhuriyet Caddesi, ticaret ve yaya akışı olan bu iki bölgeyi birbirinden koparmaktadır.

2.2 Çözüm Önerisi

Cumhuriyet Caddesi ile kesilen yaya akışı, meydan bütünlüğünü sağlamak ve ticaret yoğunluğunu devam ettirmek amacıyla alt kota alınarak çözümlenebilmektedir. Cumhuriyet Caddesi için kurgulanan bu öneride, yolun alt kottan alınması ulaşımda aksamaya sebep olmadan caddenin önem ve sürekliliğini sağlamasına destek olacaktır.

2.3 Meydan Problemi

Proje arazisi çevresinde yer alan yayalaştırılmış sokaklar, çevresindeki meydanlar için yaya odak noktası potansiyeli taşımaktadır. Proje çevresindeki ibadethaneler, ticaretle yaya yoğunluğu çeken noktalar ve proje alanı etrafında yayalaştırılmış sokaklar meydan kurgusu yaratmaktadır.

2.4 Çözüm Önerisi

Proje alanı için bu potansiyeli değerlendirmek ve meydan bütünlüğünü devam ettirmek proje alanı ile kent meydanı arasında kalan yapı adası kaldırılabilir ise mevcut kent meydanı ile birleşen yeni, büyük bir kent meydanı oluşacak ve tasarlanan yapı sayesinde potansiyel kültürel, tarihsel, turistik ve ticari alanların sağlıklı gelişimine katkıda bulunacaktır.

3. Tasarımsal Kararlar

Yapının tasarımında halkın yabancı olmadığı han ve çarşı konseptleri kütlenin şekillenmesi ve formun çağdaş bir biçimde oluşmasında genel ilke olarak kabul edilmiştir. Tasarıma direkt olarak etki edecek olan kriterlerin belirlenmesi ve bu veriler üzerinden tasarımın geliştirilmesi yöntemi izlenmiştir. Belirlenen kararlar şu şekildedir;

  • Hal sokak yaya yoğunluğunun yapı içerisine katılmasını teşvik etmek,
  • Zemin katta kamusal aksların korunması ve geliştirilmesi,
  • Muammer Aksoy Sokağın yayalaştırılması ve ticari aksın geliştirilmesi,
  • Kamusal teraslar kurgulanarak güney-doğu yönünde konumlandırmak, teraslara halkın gece gündüz kullanabilecekleri yeme-içme işlevlerini konumlandırmak. Bu şekilde yapının en uzun süre güneş gören cephelerinden maksimum derecede faydalanmak,
  • Ofislerin kuzey-batı yönünde konumlandırılması ile gün ışığının çalışma ortamındaki konforu arttırması ile enerji verimli bir yapı elde etmek,
  • Yapısal malzemelerde bölgede üretilen malzemelerin kullanılması,
  • Yapının enerji verimliliği açısından cephede güneş kontrolünü sağlayacak yapı elamanlarını düzenlemek,
  • Çatı tipinin iklimsel verilerin de yönlendirmesiyle bölgesel duruma uyum sağlayacak biçimde kırma çatı olması ve pv paneller ile yapının enerji kazancına katkıda bulunmak.

Belirlenen bu ilkeler doğrultusunda zemin kat çözümlenmesinde kamusal aksların beslenmesini destekleyecek biçimde günlük hayata destek olacak birimlerin yerleştirilmesi uygun görülmüştür. Hal sokak üzerinden yaşam merkezine direkt olarak ulaşımın sağlanması kurgulanmıştır. Yine Hal sokak üzerinden ticari işlevlere geçişi teşvik edecek ve sokağa değer katacağı düşünülen geniş bir kamusal merdiven ile yapıya katılımı ve marka değerini artırması amaçlanmıştır. Otopark girişinin yarattığı ölü alan, kamusal merdiven ile örtülerek pozitif bir mimari kazanç sağlanmıştır. Acıbadem Sokak içerisinden de yapı alanı içerisine uzanan bir aks yerleştirilmiştir. Bu aksın başlangıcında lokanta ve yaşam merkezini destekleyecek kafeterya işlevleri konumlandırılmıştır. Bu aksın şehrin gelişimine bağlı olarak önemi artabileceği öngörülmüştür. Muammer Aksoy Sokak daha çok iş merkezi işlevini ön plana çıkartacak bir aks olarak belirlenmiştir. Bu akstan da yine davetkâr, 2 kat yüksekliğinde bir giriş tasarlanmıştır. Mevcut yapıda bulunan dükkânlar içinde bu iş aksı üzerinde yer alması, birliklerinin sağlanması için arasta ve çarşı konseptini kaybetmeden belediye hizmet birimi, PTT ve banka işlevleri ile birlikte binanın kuzey batısında zemin katta kamusal akslar ile desteklenerek konumlandırılmışlardır.

Binanın merkezinde yaya aks kesişimlerinin olduğu yerde zemin kattan 3. kata kadar uzanan asansör ve merdiven konumlandırılarak kamusal alanı üst katlara bağlayacak bir çekirdek konumlandırılmıştır. 1. kata bu çekirdek ve geniş kamusal merdivenden ulaşılmaktadır. Ayrıca iş merkezini ve yaşam merkezinin bodrum kattan 3. Kata kadar süreğen birer çekirdekleri bulunmaktadır.

1. katta ortak terasa bağlanan ofis, yaşam merkezi eğitim birimleri ve kafe işlevleri yer almaktadır. 2. katta ise ortak kullanıma açık sergi ve seminer salonu, halka açık kamusal teras üzerinde açık ve kapalı fuaye oluşturabilecek biçimde tasarlanmıştır. 3. kat planı içinse sadece kafeterya işlevi ve açık terasları ile desteklenen birim yer almaktadır.

Etiketler

3 yorum

  • asiri-konsol-mimar says:

    İhtiyaç programına uyulduğunda da ortaya güzel işler çıkabileceğine güzel örneklerden birisi.

  • sertac-dayilar says:

    Yorumunuz için teşekkür ederiz 🙂 Projenin tasarımı aşamasında geçmiş yarışma proje sonuçlarından da kaynaklı olarak, kuralları esnetelim mi diye aramızda çok tartıştık. Bu projenin öğrencilik zamanlarımızda katıldığımız mimari fikir projeleri gibi olmadığını, ciddiyetimizi toplayıp ihtiyaç programına ve yönetmeliklere bağlı bir iş yapmamız gerektiğine inandırmıştık kendimizi… ki bu rüyadan uyanmamız çok zaman almadı. Jüri raporunda “otopark girişinin konumunun, kullanıcı ile teması engelleyeceği düşünülmektedir.” yorumuyla değerlendirmelerin henüz başındayken elenmiş olmak ve sonuçları gördüğümüzde yaşanan şok neticesinde uyandık! Gelecek yarışma projelerinde şartnameye ve yönetmeliklere çokta uymadan mimari tasarımlar ortaya koyma kararı aldık. Bakalım neler olacak 🙂

  • asiri-konsol-mimar says:

    Kusura bakmayın Sertaç bey ama sizin hatanız olmuş. jüri haklı rampayı yola falan yapmalıydınız:)))))))

Bir yanıt yazın