MİMARİ RAPOR
Kuruluşu 1870 yılına dayanan İnegöl Belediyesi; tarihi, doğal güzelliği ve insan çeşitliliğiyle huzurlu bir ilçedir. Son yıllarda dış ticarete önemli bir katkıda bulunan İnegöl’de gelişen sanayi nüfus artışına ve yeni merkezlerin kurulması ihtiyacına neden olmaktadır. Bu gelişmeler doğrultusunda kentin önemli noktalarından birine yeni bir belediye hizmet binası tasarlanması gündemdedir. Proje arsası kuzeyde kentin işlek caddelerinden “Adnan Menderes Bulvarı”, doğuda Saat Kulesi’ni barındıran “Heykel Parkı” ve “Kuğulu Park” tarafından çevrelenmektedir. Burada kent değerlerine ve yeşil çevreye zarar vermeden bir yapı grubu tasarlanması istenmektedir.
Proje arsasının kuzeydoğusunda bulunan “Saat Kulesi” Çanakkale Savaşı’nda şehit olmuş 500 İnegöl vatandaşının isimlerinin yazılı olduğu anıt niteliğinde bir imgedir. Tasarım konsepti geliştirilirken; bu anıtın simgesel özelliği de göz önünde bulundurularak Saat Kulesi’nin önündeki meydan merkez kabul edilmiş ve bu noktadan ışınsal bir sirkülasyon baz alınmıştır. Kent halkının kendini güvende ve huzurlu hissedeceği bir merkez tasarlama düşüncesiyle yola çıkılan projede; yeşil alanlara zarar vermemek amacıyla korunması gereken ağaçlar belirlenmiş, Adnan Menderes Bulvarı ile Heykel Parkı’ndan yaklaşan yaya hareketinin kesilmeden arsa içinde hareket etmesini sağlayacak akslar ortaya konmuş ve binaların yerleşim yerlerine bu şekilde karar verilmiştir. Tasarımda yoğun ve insan ölçeğini ezici yükseklikte binalardan kaçınılarak işlevsel, halkı davet eden ve 24 saat kullanımı sağlayacak düzenlemeler önerilmiştir. Bu amaçla; binalar bölünerek insani ölçeğe getirilmiş, şeffaflaştırılarak dışa açılması sağlanmış, bina aralarında yaratılan ortak mekânlarla insanların arsa içindeki hareketine izin verilmiş ve hem içte hem de dışta yeşil alanlar oluşturulmuştur. Işınsal dağılım ve kütlesel bölünmelerin sağladığı akışkan yapı sayesinde, tüm arsanın kullanılması ve kentlinin keyifle dolaşacağı alanlar ortaya çıkarılması amaçlanmıştır.
Başkanlık ve başkanlığa ait birimler iki ayrı binada çözümlenmiş, binalar ikinci katta çelik bir köprü ile birleştirilmiştir. Her iki bina da iç bahçelerle zenginleştirilerek kullanıcıların doğadan koparılmaması ve psikolojik olarak olumlu hisler yaratılması amaçlanmıştır. Çok amaçlı salon kolaylıkla ulaşılabilmesi amacıyla arsanın kuzeyine cadde kenarına, restoran da önemli etkinlikler sırasında çok amaçlı salon ve encümen toplantı salonuna hizmet verebilecek şekilde iki mekânın yakınına konumlandırılmıştır. Kreş binası ise çocukların güven ve huzur içinde vakit geçirmeleri amacıyla arsanın güneybatısında ağaçlar arasına yerleştirilmiş, açık teras ve bitki bahçeleri ile çevrelenmiştir.
Belediye çalışma saatlerinin dışında da kullanması beklenen yeme-içme alanları parçalanarak meydanın çeşitli noktalarına yerleştirilmiştir. Biri arsanın park tarafında kalan güneydoğusuna, diğeri de ana binalar arasındaki yeşil alanda kurgulanmıştır. Bunların dışında arsanın kuzey kısmında farklı işlevlere uyarlanabilecek açık alanlar kurgulanarak meydanı zenginleştirme yoluna gidilmiştir.
Arsada öncelik yaya hareketine verilmiş, taşıt hareketi ve otopark alanları yaya hareketini destekleyecek şekilde yerleştirilmiştir. Buna göre; Adnan Menderes Bulvarı’ndan gelen taşıtların caddedeki trafiği olumsuz etkilememesi amacıyla arsanın kuzey kısmında bir cep oluşturulmuştur. Bunun dışındaki tüm taşıt hareketi arsayı batı-güney sınırında boydan boya geçen yol üzerinden sağlanmıştır. Bu yoldan açık ve kapalı otoparklara, kreş ve restorana, zabıta park yerine ve taksi duraklarına ulaşılmaktadır. Bu yol üzerinde ayrıca başkanlık binasının kapısına ulaşan bir VIP taşıt yolu da konumlandırılarak belediye başkanı, misafirleri ve encümen üyelerinin binalara kolay ulaşımı sağlanmıştır.