MİMARİ AÇIKLAMA RAPORU
Üniversite eğitim süreci; bireyin yetişkinliğe hazırlandığı ve eğitim sonrasında ise, edindiği eğitim birikimleri ile toplum içinde faydalı bir birey olarak yer alacağı önemli bir süreçtir. Bu bağlamda mimarlık eğitimi ise, çağdaş mekanlarda ve çağdaş bilgilerle insanların içinde yaşadığı yapma çevreleri yaratan ve inşa eden sorumlu ve uzman bireylerin yetiştirildiği önemli bir eğitimdir. Geleceğin mekan psikologları olarak da isimlendirebileceğimiz mimarların yetiştirileceği PAÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi binası tasarımında, jüri kampüs içinde iki arsa belirlemiş ve arsa seçimini yarışmacıya serbest bırakmıştır. Her iki arsa alanı, verilen ihtiyaç programına göre tarafımızdan incelenmiştir.
PAÜ kampüs alanı içindeki spor alanı olarak kullanılan 1. Yarışma alanı, bu yarışma ihtiyaç programında belirtilen” özgün ve yenilikçi olmasının yanı sıra, şehrin iklimini, coğrafi özelliklerini veri olarak kullanabilen, az katlı ve doğa ile bütünleşik, sadece mevcut ihtiyaçlara değil, gelecekte değişebilecek kullanım ihtiyaçlarına da uyum sağlayabilecek, enerji etkin, sürdürülebilir ve ekolojik değerlere duyarlı (doğal aydınlatma ve doğal havalandırma temelli), iklimlendirme çözümleri sunan” jüri beklentileri için, arsa alanının yetersizliği ve aynı zamanda kampüs alanı içinde o bölgede gereksiz yoğunluğun artırılması nedenlerinden dolayı tercih edilmemiştir.
Yarışmacı olarak
Kampüs kenarındaki bu eğimli arazide, verilen ihtiyaç programı ile dış fiziksel alana uyumlu bir Mimarlık ve Tasarım Fakültesi binası tasarımı önem kazanmaktadır.
Bu nedenle, eğimli 2. yarışma alanı içinde, eğimle ve doğa ile bütünleşebilen, fonksiyon olarak birbirini rahatsız etmeyen ve gerektiğinde birbiri ile de uyum içinde bütünleşebilen iki ana (EĞİTMEN ve EĞİTİM blokları) fonksiyon bloğunun aynı zamanda, ihtiyaç programında belirtildiği gibi 2 etap halinde de rahat uygulanabilmesi, tasarımın ana hedeflerini oluşturmaktadır.
İkişer katlı olarak tasarlanan bu iki blok, kendi içlerinde tasarlanan merdiven ve asansörler ile ve ayrıca, açık ve kapalı ulaşım köprüleri ile birbirlerine bağlanmıştır.
Mimarlık Fakültesi binası tasarımı,1. etap bina hizmette iken inşaat uygulamasına girilebilecek olan 2. Etap binanın mevcut yapıya eklemlenmesi ile binaya bir görsel ve işletme olarak rahatsızlık yaratmayacak şekilde oluşturulmuştur.
Mevcut PAÜ Kampüsü içinden Mimarlık ve Tasarım Fakültesi binasına ulaşımda, yaya ulaşım ağına önem verilmiş ve binanın yaya ulaşım yolları, yeşil alan ve su ögeleri ile bütünleşik tasarlanmasına gayret edilmiştir.
Şehir dışından binek ve servis araçları ile ulaşım ise, eğimli arazinin bina olarak yüksek kotundaki EĞİTMEN Bloğunun arkasında tasarlanan sıra binek araç otopark alanları ve servis araç otoparklarında son bulmaktadır.
Otopark alanlarından kapalı alanlara ulaşım, eğitmenler bloğundan direkt yapılabilmektedir. Bunun dışında açık alanlardan ise, Eğitim Bloğunda muhtelif girişler sağlanmıştır.
Yerleşim alanının eğimli olması ve ihtiyaç programındaki mekanların 2 etapta inşa edilmesi talebi, bina bloklarının eğimlere yerleştirilmiş orta avlulu, uzun iki bloktan oluşturulmasını gerekli kılmıştır.
İki ana fonksiyona cevap veren Eğitmen ve Eğitim Blokları, arazinin dört ayrı kotu ile bütünleşmektedir. Araç ile ulaşımın sağlandığı 544.20 kotu, EĞİTMEN Bloğunun giriş kotudur. Bu kot ile Eğitmen Bloğunun 1. Katı, zemin kat olarak tasarlanmıştır. Bu çözüm ile gereksiz hafriyat yapılmasının önüne geçilmiş ve doğa ile bütünleşik bir yerleşimin tasarlanması sağlanmıştır.
Eğitmen Bloğu zemin katı da, 1. Bodrum kat olarak projelerde belirtilmiş olup, orta avlunun üst kotuna açılmaktadır.
Eğitim Bloğunun 1. Katı, projede 1. Bodrum kat olarak belirtilmiş ve bu kat da, orta avlu üst kotuna bağlanmıştır.
Orta Avlu üst kotunda oluşturulan mekanlar; öğretim üyeleri dinlenme alanı & öğrenci dinlenme alanı & kantin & öğrenci kulübü mekanları & kapalı amfi fuayesi ile açık bahçe dinlenme alanlarıdır.
Eğitim Bloğunun ön cepheden zemin kat kotu ise, projede 2.Bodrum kat kotu olarak belirtilmiş ve orta avlunun alt kat kotu ile bütünleştirilmiştir.
Orta avlu alt kotu mekanları, kapalı amfi alt kot giriş-çıkışlar ve teknik hacimler ile açık bahçe dinlenme alanlarıdır. Böylelikle binanın her iki bloğundan orta avlu ile direkt bütünleşen bağlantı yolları oluşturulmuştur.
Eğitmen ve Eğitim Blokları arasında kalan bu iki kademeli orta avlu alanları, güneydoğu ve kuzey batı yönlerinde uçları değişik kotlardaki yaya yürüme yollarına açıktır. Bu alanlardaki mekanlar, öğrencilerin sürekli iletişim içerisinde olacakları ve sosyal ilişkileri yeniden üretecekleri mekânlar olarak tasarlanmışlardır.
Denizli ilinde, yılın en az 9 ayında ortalama sıcaklık 10°C’den fazladır. 17 yıllık istatistiklere göre ise kentte yıllık ortalama sıcaklık 15,8 °C’dir. Kışı ılık (kıs mevsimi ortalama sıcaklığı 9,43 C) ve yağışlı, yazı ise, sıcak (yaz mevsimi ortalama sıcaklığı 23,43 C)’dır.
Denizli ilinde dağlar ekseriyetle denize dik olarak uzanmakta olduğundan denizden gelen rüzgarlara açık bulunmaktadır. Denizli’deki hâkim rüzgâr yönü mevsimsel değişimler gösterir. Rüzgâr, Mart ve Nisan aylarında güneybatı, Kasım ayına kadar kuzeybatı, Kasım ayında tekrar güneybatı yönlerinde esmektedir.
Bu nedenle, birbirine paralel ve farklı kotlarda tasarlanan bina blokları, eğimli arazide hakim güneybatı rüzgarlarından yararlanılacak şekilde yerleştirilmişlerdir. Uzun bina cephelerinin, parapet camlarının üzerindeki tüm 60 cm.lik camlar hareketlidir ve bu pencerelerden özellikle derslik mekanları olmak üzere tüm mekanların taze hava almaları sağlanmaktadır. Dersliklerdeki hava çıkış noktaları ise, koridor duvarlarındaki pencerelerden sağlanmaktadır. Tüm koridor alçıpan asma tavanı ise, planiumbox (yani kanal gibi) çalıştırılarak kirli havanın teraslardan atılması sağlanmaktadır.
Orta Avlunun, kuzey batı ve güney doğu yönlerinde açık olması, orta avlunun yaz aylarında doğal olarak havalandırılmasını sağlamaktadır.
Kuzey doğu cepheleri, derslik mekanları için en iyi yöndür. Bu yöndeki cephelerin sabit gün ışığı almaları sağlanırken, ders saatlerinde hiçbir güneş ışığı derslik mekanlarında görülmemektedir. Güney batı cephelerinde ise, sık olarak kullanılan doğal güneş kırıcıları (ağaçlar) ve yapma hareketli güneş kırıcı elemanlar ile güneşin ışık ve ısı etkisinden maksimum korunma sağlanırken, maksimum gün ışığından faydalanma da amaçlanmaktadır. Böylelikle, yapma aydınlatma sisteminden (elektrik enerjisinden) tasarruf amaçlanmaktadır.
Bina bloklarının uzun cepheleri, Denizli ili için en iyi solar enerji yönü olan güney cephesine yönlendirilerek binanın yıl boyunca en az enerji harcayarak ısınmasının sağlaması amaçlanmıştır. Ayrıca, uygulama zamanında kış ayları boyunca teras çatılara yerleştirilebilecek olan güneş enerji panelleri ile ısınma enerjisinin bir kısmının sağlanması da hedeflenmektedir.
Tasarım stüdyoları ve gerekirse Lisans derslikleri ders yılı başlamadan mekanın gerektirdiği (işveren in yarışmacıdan talep ettiği sayıdan daha az sayıda öğrenci olması durumunda) sayıdan daha az sayıda öğrenci alacak şekilde cephelerin modüler yapısı kullanılarak hareketli akustik bölücü elemanlar ile ayarlanabilir. Böylece, bölünme ile her küçük derslik büyük derslik özelliğine sahip olabilir. Mekanlarımız buna imkan verebilmektedir.
Çağdaş Mimarlık ve Tasarım Fakültesi olarak tasarlanan bu az katlı ve doğa ile bütünleşik tasarımda bina cepheleri, günümüzün ulusal ve uluslararası modern eğitim Fakülteleri cephe anlayışında olarak cam cephe & kompozit cephe ve neolith ( seramik cephe ) malzemelerinin bir arada kullanıldığı kompozisyonda tasarlanmıştır. Bu malzemelerle yapılan ve herhangi bir geleneksel malzeme detayı içermeyen bu cepheler, uzun süre cephe bakım masrafı da gerektirmeyecektir.
Bina bloklarının çatı terasları, çim ve alçak bitkilerin kullanıldığı teras alanlar olarak tasarlanmıştır. Fakülte binasına uzaktan veya yüksekten bakıldığında az katlı kütle yeşil doku içinde kaybolmuş görülecektir.
İç mekanlarda kullanılan malzemeler ise, yine uzun süre bakım gerektirmeyen ve mekanlarda esnek kullanım sağlayabilen malzemeler olarak tasarlanmışlardır. Örneğin, duvarlar tuğla sınıfı konvansiyonel malzemeler yerine döşeme şapı atıldıktan sonra uygulanabilen alçıpan duvarlar ve ahşap hareketli duvar ve dolapları ile mekanlar kapatılmakta ve mekansal önemli değişiklik gerektiğinde inşa işleri çıkartmadan değişim sağlanabilmektedir.
Aynı zamanda modern malzemelerin kullanımı, öğrencilere eğitim alanlarını sevdirici ve eğitimden heyecan alıcı yaşamlar katması da, ayrıca psikolojik açıdan mimarlık öğrencileri için hedeflenmektedir.
İhtiyaç Programında yer alanların mekanlar, Eğitmenler Bloğunda 7.20 m-7.20m ve Eğitim Bloğunda ise,7.20 m – 9.40 m aksiyel sistem kullanılarak oluşturulmuştur.
0.90 m ve katları halinde oluşturulan modüler yapı sistemi, mekânların zaman içerisinde değişen eğitim sistemlerine küçük müdahalelerle uygun hale getirilmesine imkân tanıyacaktır. Böylece gelecekte ihtiyaç duyulacak farklı mekânların düşük maliyetle oluşturulmasına imkân tanınması amaçlanmıştır.
Uzun bina bloklarının, hem kendi içinde 1. Ve 2. Etap inşa edilebilme amacıyla ve hem de bina bloklarının birbirine eklemlendiği yerlerde dilatasyonlar oluşturulmuştur.
Bina Bloklarının eğimli araziye yerleşimi, minimum hafriyat yapılacak ve maksimum doğa ile bütünleşecek şeklinde yapılmıştır.
Yarışma jürisinin de belirtmiş ve yarışmacılardan talep etmiş olduğu Mimarlık ve Tasarım Fakültesi binası tasarımının önemi kadar, yakın çevresine öneriler biz yarışmacılar için önemlidir.
Mevcut Kampüs alanının yapısal dağınıklığı ve birbirleri arasında ortak bir bağlayıcı şehircilik ve peyzaj mekansal ögelerin yetersizliği bilinmektedir.
Bu nedenle, 1. Yarışma alanı (spor alanlarının olduğu yer) nı kampüs alanı içinde eksikliği hissedilen açık hava oditoryum ( konser & tiyatro) etkinlik alanı, çim alanı kampüs simge alanı yapılması tarafımızdan önerilmektedir.
Yarışma jürisinin de belirtmiş ve yarışmacılardan talep etmiş olduğu Mimarlık ve Tasarım Fakültesi binası tasarımının önemi kadar, yakın çevresine öneriler biz yarışmacılar için önemlidir.
Mevcut Kampüs alanının yapısal dağınıklığı ve birbirleri arasında ortak bir bağlayıcı şehircilik ve peyzaj mekansal ögelerin yetersizliği bilinmektedir.
Bu nedenle, 1. Yarışma alanı (spor alanlarının olduğu yer) nı kampüs alanı içinde eksikliği hissedilen açık hava oditoryum ( konser & tiyatro) etkinlik alanı, çim alanı kampüs simge alanı yapılması tarafımızdan önerilmektedir.
Bu alandan itibaren başlatılan, ağaçlar ile güçlendirilmiş çift yaya ve bisiklet yolu projesi, kampüs içerisinde belirli bir yere kadar getirilmiş olan yürüme yolları projesi ile de bütünleştirilmiş ve Mimarlık ve Tasarım Fakültesine kadar getirilmiştir. Fakülte binasının ön bahçesinde tasarlanan su havuzu alanları arasından ve yeşil bir peysaj içinden okula girilmesi, öğrencinin eğitim alanından zevk alarak mimarlık eğitimini tamamlaması açısından önemli olduğu düşünülmüştür. Ayrıca, 2. Etap bina blokları yanında da öğrencilerin gösteri ve toplanma aktiviteleri için geniş ve güneşten korunaklı alanlar oluşturulmuştur. Böylelikle okul açılış ve kapanış aktivitelerinin yapılabileceği ve sosyal olarak, kalabalık toplanma ve eğlenme aktivitelerini de gerçekleştirebilecekleri alanlar olması bakımından önemli olduğu düşünülmüştür.
Okul alanının yan tarafında bulunan ve tepelik alanlardan gelen suyun, açık kanal ile bölgeden uzaklaştırıldığı alanın daha düzenli hale getirilmesine çalışılmıştır. Araç yolu ile içinden geçilen bu alandan, açık kanal araç yoluna kadar uzatılmış ve kot olarak daha yüksek alanda ise, ayrıca bir gölet oluşturulmuştur. Bu gölet, bu alana ayrı bir güzellik katacağı gibi, açık kanal alanın fazla gelen suyu taşıyamaması durumunda bu alanda yayılarak şişmesi ve belirli bir şekilde suyun disipline edilmesi de amaçlanmıştır.
Gölet yanlarındaki ve daha yüksek kotlarda oluşturduğumuz park alanı ve teras restoran önerileri ile bu açık alanların, kullanılan ve okul ile bütünleştirilebilen bir alan haline getirilmesini düşünmekteyiz.
Yarışmanın bir temel talebi, ihtiyaç programında belirtilen bazı mekanların 2. etapta uygulanabilmesidir. Eğitmen ve eğitim fonksiyonlarına ait mekanların sürekliliklerinin 2 etapta da sağlanması, 2. etap bina uygulaması bittiğinde ilk etap tasarımdan farklılaşmaması temel prensip kabul edilmiştir.
Bu nedenle, gerek eğitmen bloğu ile gerekse de eğitim blokları dizayn ve kütle değişiklikleri içermeden aynen devamı sağlanmış ve binaların farklılaştırılması ve işletme sorunları oluşturulmasından kaçınılmıştır.
Sadece, 2 etap eğitim bloğu, arazi eğiminden dolayı 1 kat daha aşağı kata inmiş ve toplamda 3 kat yüksekliğinde çözümlenmiştir. Orta Avlu da, 2. etapta 1 kat daha düşük kota inmiştir.