MKO, Portekiz'in Barreira şehrinde yapılması planlan yaşlılar evi yarışması için hazırlandı.
Lar De Idosos – AGORA
Proje Raporu
Projenin sosyal anlamda ana çıkış noktası ve amacı, misafirlerine mahalle sıcaklığını ve aidiyet duygusunu hissettiren, aynı zamanda bireysel alanlarını koruyan ve duygusal olarak kişiselleştiren bir mekân hiyerarşisi oluşturmak iken, mekânsal ve kentsel amaç, kırsal görünümlü bu çevrede bir araya getiren, toplayan ve diyaloğu başlatan bir AGORA rolünü üstlenir.
Meydan, kütüphane, şapel, yeşil alan (park) gibi kentsel donatıları sayesinde bir araya getirdiği farklı ziyaretçileriyle, kendi daimî konuklarına eski yaşamlarındaki sosyal ilişkilerini yeniden canlandıran başrol ve ev sahibi olarak sürdürme olanağı sunar.
Bu mekânsal hiyerarşinin temel şemsiyesi, sosyal karşılaşmalara ve tanışmalara zemin hazırlayan meydanı, sakinlerinin yeteneklerini diğer komşularla paylaşabilecekleri ve dışarıdan gelen sanatçıların performans sergileyebileceği avlusu konser, tiyatro, gösteri gibi etkinliklere olanak sağlayan sahnesi ile yaşayan mahalle dokusudur.
Yapı olarak öne çıkmayan ve arazide yer kaplamayan şapel, yatay ve dikey düzlemde aslında yerleşimin tam kalbinde yer alır. Mimarisi ve ölçeği ile uzaktan ve gelip geçen ziyaretçilerini davet eden kule, şapelin zeminde görünen tek yapısıdır.
Kule aynı zamanda yabancı ziyaretçileri giriş kotundan karşılayan ve yer altı şapeline taşıyan dikey bir sirkülasyon aracıdır.
Yeraltı şapeli meydandan avlu kotunda öne çıkan havuzla görsel bir ilişki kurarken, kendi kotunda da meydana ve parka açılır. AGORA’daki cam tabanlı havuz, gündüzleri gün ışığını şapele, geceleri ise şapelin ışığını meydana taşıyan amfibik bir havuz görevi görür.
Genel yerleşim, kapalı bir alandan ziyade herkese açık olup kareden, konutun en küçük birimi olan yatak odası birimine kadar geçirgen bir katmanlaşma ile hiyerarşi oluşturur.
Sokak seviyesindeki evleri sokaktan ayıran genel yerleşimin Akdeniz kent kültüründe pek çok güzel örneği vardır; Meydan (su öğesi, oturma alanları), kamusaldan özele, sokaktan eve ve evin arka bahçesine uzanan kent kurgusunu imite eden eden bir yaklaşımla ele alınmıştır.