Asya ile Avrupa arasında bir köprü konumundaki Çanakkale, tarih boyunca önemli bir geçiş noktası olmuştur. Günümüzde de bu önemli özelliğini korumaktadır.
Proje alanı incelendiğinde, kent içinde araç trafiğinin iskele üzerinden Cumhuriyet Bulvarı’na oradan da ana yollara bağlandığı görülmektedir. Bu aks, şehrin merkezini iki bölüme ayırmaktadır. Bulvarın batısında yoğun ticari işlev ve yaya trafiği varken, doğusundaki kamusal yapı ve alanların yoğunluğu yaya ve yeşil sürekliliğini sağlayamamaktadır. Tüm bunların ortasındaki proje alanı bu bölgede bir odak noktası olma ve aradaki bağlantıyı sağlama görevini üstlenmektedir. Bu nedenle yaya öncelikli bağlantıların sağlanması kentsel tasarımda ana hedef olmuştur. Sahil bandındaki yoğunluğun, Cumhuriyet Meydanı, Muammer Aksoy Parkı ve Halk Bahçesi arasındaki bağlantı sağlanarak buralara aktarılması kurgulanmıştır. Cumhuriyet Bulvarı aksına paralel olarak yapıyla bağlantılı saçak bu alanlar arasında hem bir yönlendirici hem de bir bağlayıcı öğe olmuştur. Aynı zamanda kullanıcılar için dinlenme ve gölge alanı işlevi sağlaması amaçlanmıştır. Kullanıcıları yaya bağlantıları ile oluşturulan bu alana ulaştırmak, kent merkezi ile bu yeni odak noktası arasında bağlantı kurmak, böylelikle bölgenin gelişimine katkıda bulunmak hedeflenmiştir.
Yapılacak olan ticari alanın yeşil bir aksın üzerinde olması bazı kentsel kararların alınmasını gerektirmiştir. Bu karara bağlı olarak Lise Caddesi bu yeşil aksın içinde bir düğüm olarak görülmüş ve bölgenin araç trafiğinden kurtarılıp kente katılması için kısmi olarak trafiğe kapatılmıştır. Böylece yeşil aksın devamlılığını sağlamış ve ileriye dönük yeşille bütün bir ticari fonksiyon kazanması öngörülmüştür.
Çarşı ve Yaşam Merkezi altındaki 2 katlı kapalı otopark ile bölgenin otopark ihtiyacının karşılanması amaçlanmıştır. Bisiklet ve motosiklet parkı ise proje alanı içinde açık alanda çözülmüştür.
Yapının Muammer Aksoy Parkı girişinden parktaki yaşamı atriuma taşıyarak, Çarşı ve Yaşam Merkezi içinde ticari, kültürel ve sosyal etkinlikler içeren alt odak noktaları oluşturmak amaçlanmıştır.
Tasarımın ana kurgusunda odak oluşturma özelliği çıkış noktası olup işlevsel bir ticari yapı üretmenin yanı sıra çevresi ve özellikle yeşiliyle, hem ticari hem de kültürel anlamda birlikte yaşayacak bir merkez tasarlanmıştır. Yapı park cephesinden içeri yönlendiren, çarşıdaki yaşamla parktaki yaşamı birleştiren, doğal hava ve ışık alabilen ancak enerji tasarrufu ve kontrolünü de sağlayacak biçimde tasarlanmıştır.