Katılımcı, S.O.S İstanbul Mimarlık Öğrencilerine Açık Fikir Projesi Yarışması: Kuşdili Çayırı ve Çevresi

Katılımcı, S.O.S İstanbul Mimarlık Öğrencilerine Açık Fikir Projesi Yarışması: Kuşdili Çayırı ve Çevresi

ÇAYIRIN KONUMU
Anadolu Yakası’nın merkezi konumundaki Kadıköy’ün yapı yoğunluğu içerisinde boş bir meydan olarak tanımlanabilecek potansiyeli taşıması açısından, Kuşdili Çayırı, sadece Kadıköy semtinin değil, bütün “Kadıköy Yakası”nın nefes alan noktalarından birini oluşturmaktadır.

ÇAYIRA ULAŞIM
Ulaşılabilirliği açısından kent içerisindeki konumu hayli kıymetli olan bu çayır, etrafındaki Kuşdili Caddesi, Söğütlüçeşme Caddesi, Bağdat Caddesi gibi yollar vasıtasıyla nihayetinde D-100 ve Çevreyolu ile ilişki kurmakta, İstanbul şehri için önemli bir düğüm noktası belirlemektedir.

Söğütlüçeşme’deki banliyö tren istasyonuna ilaveten son yıllarda kullanılmakta olan metrobüs istasyonunun varlığı buradaki yoğunluğu artırmış, toplu taşımadaki yoğunlaşma nedeniyle, taşıt ulaşımı kadar yaya ulaşımı da gözetilir hale gelmiştir.

ÇAYIRIN KAMUSAL ALAN OLARAK VARLIĞI
Kamuya ait açık/kapalı her türlü alan, nüfusun anbean artmakta olduğu İstanbul için git gide önem kazanmaktadır. Ancak yakın zamanlarda üretilen kamusal mekanlar, ağırlıklı olarak trafik sorunlarını beraberinde getirmekte olan büyük kapalı alışveriş merkezleri olarak yapılı çevreyi ve dahi insana ait yaşama alanlarını sınırlamaktadırlar.

Kuşdili Çayırı’nın yapısallaşmaya müsait olmayan varlığı neticesinde bu boş alanın, halka ait bir yaşam alanı olarak kullanımını güçlendirmek açısından, kendisine verilecek olan işlevlendirmeden evvel, bağlantı kurmakta olduğu araç yollarının yeniden düzenlenmesi öngörülmüştür.

Zira bir mekanın kamusal alan olarak nitelendirilmesi için, öncelikle insanların bu alana kolay ulaşımı sağlanabilmelidir.

ÇAYIRIN TARİHSEL KATMANLARI
Bilinen en eski yerleşim yerlerinden olan Kadıköy’de yapılacak olan muhtemel arkeolojik çalışma, elbette ki bu alana büyük bir kültürel zenginlik katacak, pek çok tarihi katmanın açığa çıkmasına vesile olacaktır. Buranın liman yerleşkesi olarak varlığından, çayır ve mesire yeri olarak kullanımına ve dahi önerilen geleceğe dair vasfına ilişkin bütün zaman dilimleri burada bir araya gelmektedir. Yapılacak olan çalışma içerisinde bütün bu tarihsel serüvenin anlatılması açısından bir müze önerisi beraberinde gelmektedir. Bu müze, Kuşdili Çayırı’nın içerdiği anlamlara paralel olarak, bütünüyle çayırın bir parçası olarak konumlanmakta, çayırla ilişki kurduğu kadar, çayırın varlığına müdahele etmeden kendini var kılabilmektedir.

21.YY’DA ÇAYIR KÜLTÜRÜ
Değişen zamanla beraber, insanların yaşam alışkanlıklarının değiştiği bu yeni zamanın yeni gerçekliğinde, eski çayırın çayır olarak varlığını sürdürebilmesi adına, bu alanın sürdürülebilirliği amaçlanmıştır.

Çevredeki ulaşım verileri göz önünde bulundurulduğunda, özellikle bir yaya transfer noktası olarak nitelendirebileceğimiz bu alanın, aynı zamanda Kadıköy Yakası’nın en büyük meydanlarından biri olarak var olabilmesi için burada bir grid sistemi kurgulanmıştır. Bu sistemle çayır olarak nitelendirilen mekanın, bütün zamanlarda var olması hedeflenmiş, işlevlerin değişkenliği için açık kapı bırakmak adına grid’lerin kullanımlarında çeşitlilik, değişkenlik düşünülmüştür. Çayırın 21. yy gerçekliğinde varlığını devam ettirmesi, sürekliliğini farklılaşarak devinir hale getirmesi de buna bağlıdır.

Etiketler

Bir yanıt yazın